autovit.ro
B SECTIUNI

Sistem de navigație dedicat sau aplicații pe telefon?

De-a lungul timpului, sistemele de navigație au schimbat radical modul în care interacționăm cu mașinile noastre. Dacă acum 10-15 ani acest sistem era lent, fără hărți actualizate și era dedicat doar mașinilor scumpe, fiind un echipament care costa chiar și 2.500 de euro, acum lucrurile s-au schimbat radical. Chiar dacă sistemele de navigație au devenit accesibile ca prețuri, ele au o concurență serioasă.

 

Standardul de echipare a unei mașini moderne aproape că implică un ecran color de dimensiuni generoase pentru sistemele multimedia. Chiar și în clasa compactă, acesta este echipament de serie pe echipările medii și superioare și, de cele mai multe ori, poate fi upgradat pentru câteva sute de euro la un sistem de navigație complex.

La sistemele de generație nouă hărțile sunt aduse la zi, bine detaliate, iar punctele de interes sunt în număr foarte mare, chiar și pentru România. În plus, ecranul sistemului multimedia compatibil cu navigația este de mari dimensiuni și are o grafică mult mai frumoasă pentru orice meniu plus o conectivitate superioară sistemelor entry-level.

De aceea, sistemul de navigație al mașinii a devenit un instrument care are un rol practic important, dar asigură și o ambianță mai plăcută la volan. Totuși, concurența pe care o întâmpină sistemele de navigație integrate este din ce în ce mai acerbă, iar aceasta vine de la telefoanele mobile – direct și indirect.

Prima categorie o reprezintă direct utilizarea telefonului mobil, prins într-un suport, pe post de navigație cu diferite aplicații precum Waze, Google Maps sau Apple Maps. Acestea sunt aduse la zi în timp real, mult mai detaliate vizual ca hărțile sistemelor de navigație din mașini și oferă mult mai multe puncte de interes (POI). Și atunci, ce e de ales?

A doua categorie când vine vorba de concurență apare tot când vorbim despre telefoane mobile, dar conectate prin USB la sistemul mașinii și implicit capabile să comunice prin protocolul Apple CarPlay sau Android Auto. Aceste sisteme proiectează pe ecranul mașinii aplicații telefonului, printr-o interfață vizuală similară cu cea a terminalului mobil. Astfel, aplicațiile mai sus menționate pot funcționa direct pe ecranul mașinii.

Apple CarPlay și Android Auto sunt suportate de modelele de mașini noi, începând cu 2016, acolo unde au fost integrate. În plus, ele oferă aplicații dedicate și pentru radio online sau muzică on-demand, printr-o interfață grafică proprie, ceea ce le face și mai dezirabile.

Tu ce ai alege dintre cele trei opțiuni? Un sistem de navigație dedicat, un telefon mobil în suport sau utilizarea Apple Car Play / Android Auto, ținând cont și de costurile pe care le implică? Noi am înclina spre un sistem de navigație dedicat, dar care să integreze și conectivitate Apple CarPlay și Andoid Auto. Însă, această soluție este și cea mai costisitoare, dar asigură tot ce e mai bun din ambele lumi.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)