
Îți reamintim că în noiembrie 2019 Consiliul Uniunii Europene a adoptat și publicat oficial o serie de reguli, în misiunea de a avea mașini mai sigure pe piața auto a Uniunii Europene.
Aceste noi reguli, pe care toți constructorii de autovehicule sunt obligați să le respecte dacă vor să comercializeze mașini în spațiul UE, intră în vigoare începând de la jumătatea acestui an.
- Ce sunt sistemele de siguranță auto
- Care sunt noile sisteme de siguranță obligatorii din 2022
- Achiziționează o mașină sigură
Ce sunt sistemele de siguranță auto
Orice autovehicul deține cel puțin câteva sisteme de siguranță auto de bază (sau minime), ce au avut drept fundament legislația ce se afla în vigoare în momentul producerii lui. Este vorba despre sistemele active, cum ar fi asistența la frânare (ABS), controlul stabilității (ESP), sistemul adaptiv de navigație (ACC), și de cele pasive, așa cum sunt centurile de siguranță, airbag-ul sau tetierele.
Citește mai multe despre sistemele de siguranță 👉 AICI
De-a lungul timpului, cerințele s-au schimbat, iar producătorii, fie din proprie inițiativă, fie constrânși de legislație, au venit cu sisteme de siguranță din ce în ce mai evoluate, menite nu doar să protejeze la un posibil impact, ci chiar să prevină un incident rutier.
Care sunt noile sisteme de siguranță obligatorii din 2022
În misiunea de a avea mașini mai sigure pe piața auto a Uniunii Europene, respectiv pentru protecția tuturor ocupanților unui vehicul, dar și a celorlalți participanți vulnerabili la trafic, cum sunt pietonii sau bicicliștii, s-au adoptat următoarele sisteme de siguranță obligatorii din 2022, pentru orice autovehicul comercializat pe teritoriul UE:
- Sistem inteligent de asistență pentru controlul vitezei (ISA), care avertizează și chiar reduce automat viteza, dacă se depășește limita legală impusă;
- Sistem antidemaraj cu alcool tester, care previne pornirea mașinii dacă se detectează consum de alcool;
- Sistem de avertizare privind starea de oboseală a șoferului (OMS), printr-o minusculă cameră de supraveghere, atunci când există semne de somnolență la volan;
- Sisteme avansate de avertizare privind distragerea atenției șoferului (DMS); de exemplu, dacă te uiți prea mult la media player sau pe telefon;
- Sisteme de semnalizare automată (pornire avarii), în caz de oprire de urgență;
- Sisteme de detectare a traficului la rularea în marșarier (CTA). Camerele video și senzorii pentru mersul cu spatele sunt deja obligatorii în Statele Unite ale Americii;
- Sisteme de înregistrare a evenimentelor rutiere, tip „cutie neagră”, așa cum se întâmplă în cazul avioanelor;
- Sistem pentru monitorizarea presiunii în anvelope. Un parametru optim asigură stabilitatea și aderența vehiculului pe șosea.
În cazul autoturismelor și al vehiculelor comerciale (utilitare, furgonete etc.), obligația se extinde și pentru alte sisteme de siguranță avansate:
- Sisteme pentru frânarea de urgență (AEB), în cazul unui impact iminent;
- Sisteme care mențin banda de circulație (LKA), în caz de urgență, cu avertizare și chiar frânare, dacă se depășește carosabilul;
- Zone extinse de protecție la impact, care să protejeze mult mai bine utilizatorii vulnerabili din trafic, precum pietonii sau bicicliștii.
De asemenea, camioanele și autobuzele vor trebui să fie construite astfel încât să aibă unghiuri moarte cât mai reduse, iar dacă sunt prezenți pietoni sau bicicliști în imediata apropiere, să existe sisteme automate de detecție.
Dacă te întrebi de ce a durat atât, până când această obligativitate a intrat în vigoare, ei bine, noile reguli în siguranța auto se aplică la 30 de luni după adoptarea în Parlamentul Uniunii Europene, timp în care producătorii de autovehicule trebuie să găsească soluții care să se adapteze cerințelor impuse. Toate aceste reguli fac parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Vision Zero”, adică 0 decese pe drumurile UE până în 2050.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Achiziționează o mașină sigură
Înainte de a achiziționa orice automobil, dincolo de preț, dotări sau design, gândește-te la ce sisteme de siguranță deține, mai ales dacă este second-hand. O vechime foarte mare, de peste 10 ani, poate însemna și destule lipsuri în siguranța rutieră, a ta și a celorlalți participanți la trafic.
Modul în care un automobil se comportă în caz de accident (respectiv siguranța pasagerilor și a pietonilor) poate fi analizat pe baza ratingului obținut de la „Euro New Car Assessment Program”, mai pe scurt, Euro NCAP.
Citește și top mașini singure din 2021 👉 AICI
Din păcate, tehnologiile și sistemele de siguranță nu înlocuiesc vigilența și conduita de condus preventiv, însă vin cu un plus considerabil de asistență, care să te ajute în diferite situații la volanul mașinii. Cum majoritatea accidentelor rutiere sunt cauzate de erorile umane, este necesară și o mai mare atenție în traficul de zi cu zi.
Așadar, începând cu a doua jumătate a anului 2022, toate autovehiculele devin, teoretic, mai sigure. Un efect al acestor schimbări se va vedea, cel mai probabil, în prețurile de achiziție, însă marea schimbare sperăm să o vedem în reducerea accidentelor cu vătămări corporale sau decese în trafic.
Sursa foto: Shutterstock | Euro NCAP

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.