Sistemul bonus malus a fost propus din dorința autorităților de a stimula responsabilizarea în trafic. Prin acest sistem sunt recompensați cei care conduc prudent și penalizați aceia care provoacă accidente. În continuare poți citi mai multe despre ce presupune sistemul bonus malus, care sunt clasele bonus malus (BM), cum influențează prețul asigurării RCA și cum poți afla clasa bonus malus.
- Ce este sistemul bonus malus
- Care sunt clasele bonus malus și ce reprezintă
- Cum afectează clasa bonus malus prețul RCA
- Cum afli clasa bonus malus
- Întrebări frecvente despre sistemul bonus malus
Ce este sistemul bonus malus
Sistemul bonus malus este definit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și reglementat prin intermediul Legii nr. 132/2017 și a Normei ASF nr. 20/2017 cu actualizările ulterioare. Anterior exista sistemul de clase, însă pentru clasa B8 reducerea era de 32% (acum este de 50%), iar pentru clasa M8, penalizarea era de 32%, astăzi fiind de 80%.
Similar Biroului de credite, există Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) care este obligat să înregistreze, organizeze, păstreze și administreze o bază de date care cuprinde toate polițele RCA. La rândul lor, companiile de asigurare sunt obligate să transmită în mod electronic informațiile referitoare la contractele încheiate cu șoferii, mai ales dacă acestea se referă la existența unor daune în trafic.
Potrivit definiției, sistemul bonus malus presupune că un conducător auto este inclus pe o scală de clase de bonificare sau de penalizare, proporționale cu activitatea din trafic.
Mai mult, acest sistem face ca firmele de asigurări să nu mai poată oferi polițe RCA la prețuri extrem de mici persoanelor cu un istoric de accidente. Mai mult, sistemul bonus malus oferă o protecție asiguratorului care își asumă un risc mai mare dacă vinde o asigurare RCA unei persoane cu un comportament neadecvat în trafic.
Vezi AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care sunt clasele bonus malus și ce reprezintă
Sistemul bonus malus se bazează pe opt clase de bonus notate de la B1 la B8 și pe opt clase de malus, notate de la M1 la M8. Șoferii pornesc întotdeauna de la B0, o stare neutră, care poate crește la B1 sau poate scădea la M2.
Mai jos sunt clasele bonus și reducerea de preț care se aplică la asigurarea RCA. Vom lua un exemplu standard al unei asigurări RCA care costă 600 lei pe an:
- Clasa B1 – 5% reducere. Adică prețul RCA va fi de 570 de lei;
- Clasa B2 – 10% reducere. Prețul RCA va fi de 540 de lei;
- Clasa B3 – 15% reducere. Prețul RCA va deveni 510 lei;
- Clasa B4 – 20% reducere. Adică prețul RCA va fi de 480 de lei;
- Clasa B5 – 25% reducere. Cu alte cuvinte, prețul RCA va fi de 450 de lei;
- Clasa B6 – 30% reducere. Deci, prețul RCA va fi de 420 de lei;
- Clasa B7 – 40% reducere. Prețul RCA va fi de 360 de lei;
- Clasa B8 – 50% reducere. Prețul se va înjumătăți, deci vei plăti 300 de lei.
Pentru fiecare an care trece fără incidente în trafic vei primi o clasă, deci, după opt ani fără evenimente rutiere poți plăti cu 50% mai puțin pentru asigurarea obligatorie RCA.
Pentru aceeași sumă de 600 de lei, avem următoarele clase malus și sancțiunile care se aplică:
- Clasa M1 – 10% creștere. Suma aferentă asigurării RCA va fi de 660 de lei;
- Clasa M2 – 20% creștere. Astfel, suma va deveni 720 de lei;
- Clasa M3 – 30% creștere. Asigurarea RCA va costa 780 de lei;
- Clasa M4 – 40% creștere. Costul asigurării RCA va fi de 840 de lei;
- Clasa M5 – 50% creștere. Asigurarea RCA va avea valoarea de 900 de lei;
- Clasa M6 – 65% creștere. Suma pentru asigurarea RCA va fi de 990 de lei;
- Clasa M7 – 70% creștere. Asigurarea RCA va costa 1.020 de lei;
- Clasa M8 – 80% creștere. Reprezintă cea mai mare creștere a prețului asigurării RCA. Costul este de 1.080 de lei.
Indiferent de locul în care te afli pe scala bonus malus, vei scădea cu două clase pentru fiecare incident provocat în trafic. Retrogradarea se cumulează, deci, dacă provoci două accidente într-un singur an, vei scădea patru clase în sistemul BM.
Dacă securitatea mașinii este importantă pentru tine, află cum să alegi un 👉 sistem de alarma potrivit.
Cum afectează clasa bonus malus prețul RCA
Așa cum am explicat mai sus, aplicarea sistemului BM presupune atât creșterea pe scală în cazul unui comportament rutier adecvat, cât și coborârea cu două trepte (clase) în cazul provocării unui accident. Pe lângă acest aspect, este influențat și prețul poliței RCA.
Persoanele care nu au provocat accidente în trafic vor beneficia de o reducere a prețului. Pe de altă parte, dacă provoacă accidente, scade clasa BM și crește prețul asigurării RCA.
Astfel, dacă un șofer are clasa B7, deci plătește cu 40% mai puțin din prețul RCA, va scădea la B5, iar prețul asigurării va fi mai mic cu doar 25%. Dacă ajungi la nivelul B0 după ce ai crescut mai multe clase, vei plăti prețul standard al poliței RCA.
De cealaltă parte a scalei, odată ce ajungi la nivelul B0 și începi să produci incidente în trafic, prețul asigurării RCA se va majora semnificativ de la 10% în cazul M1 la 80% pentru clasa M8.
Bineînțeles că dacă te afli, să spunem, în clasa M2, poți îmbunătăți situația având un comportament impecabil în trafic. Astfel, în doi ani vei putea plăti prețul standard al asigurării RCA, iar în trei ani fără incidente vei avea o reducere de 5% a prețului poliței RCA.
Cum afli clasa bonus malus
Poți afla clasa bonus malus intrând pe site-ul aida.info.ro (Administrare Istoric Date Asigurări Auto) care este în subordinea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).
Pentru a vedea clasa bonus malus este necesar să introduci numărul de înmatriculare sau seria de sasiu a autovehiculului. În urma căutării, vei primi informații privind clasarea pe scala BM, compania de asigurare, precum și durata contractului.
Prin interogări succesive poți obține datele specifice, în cazul în care ai mai multe autovehicule. În ciuda diferențelor evidente, data încheierii poliței RCA sau firma aleasă, clasa BM se menține pentru toate mașinile
De asemenea, legislația în vigoare prevede acordarea celei mai favorabile clase BM pentru toate mașinile deținute.
Întrebări frecvente despre sistemul bonus malus
Sistemul bonus malus ridică frecvent întrebări din partea participanților la trafic. Mai jos sunt câteva dintre ele.
Câte clase se scad în cazul unui accident?
Pentru fiecare daună în trafic se scad două clase, iar pentru fiecare an fără incidente se adaugă o clasă. Astfel, dacă ai clasa B3 și nu ai parte de accidente în anul următor, vei primi clasa B4.
Pe de altă parte, dacă ai clasa B1 și provoci un accident, anul următor vei avea clasa M1, adică vei coborî două clase. Similar, dacă ai M3 și nu mai ai incidente în următoarele 12 luni, vei urca până la M2.
Dacă ai cumpărat o mașină second hand, primești clasa BM a fostului proprietar?
În cazul unei masini second hand, nu vei avea clasa bonus malus a fostului proprietar. Totuși, dacă mai deții o mașină se va păstra cea mai bună clasă BM.
De exemplu, dacă ai B3 la vechea mașină, iar noua achiziție ar porni, dacă ar fi singura mașină, de la B0, ambele capătă clasa B3.
Se primește bonus malus dacă mașina a fost condusă de altă persoană și a provocat accident?
Răspunsul depinde de un factor important. Dacă șoferul a condus mașina cu acordul tău vei fi penalizat.
Excepția este cazul în care autovehiculul a fost condus fără acordul tău, deci a fost furată, și ai sesizat autoritățile în scris.
Cum se calculează clasa bonus malus dacă deții mașini ca persoană juridică?
În cazul persoanelor juridice, calculul bonus malus nu se face automat. Pentru fiecare mașină în parte se stabilește clasa BM, iar aceasta poate fi transferată în momentul înlocuirii mașinii.
Dacă în cazul persoanelor fizice istoricul în trafic se calculează pe baza CNP-ului, pentru persoanele juridice acest calcul implică date precum seria de șasiu și CUI-ul (Codul de Identificare Fiscală).
Cine stabilește clasa BM în care se află un șofer?
Clasa bonus malus nu este stabilită de ASF, de BAAR sau de firmele de asigurări. Este stabilită de către sistemul informatic al firmelor care emit polița RCA fără ca firmele să poată modifica această clasă rezultată pe baza datelor șoferului.
Care este clasa bonus malus dacă ai mai multe mașini?
Dacă deții mai multe autoturisme, vei avea aceeași clasă BM pentru toate. Acest lucru poate fi avantajos și dezavantajos în funcție de situație. Dacă ești un conducător auto disciplinat, vei plăti un preț minim, poate chiar vei beneficia de o reducere din tariful asigurării RCA.
De cealaltă parte, dacă provoci un accident cu una dintre mașini, toate mașinile vor fi penalizate, inclusiv cele intacte. Astfel, la plata poliței RCA vei plăti mai mult pentru fiecare.
Cum se poate transfera clasa bonus malus?
Transferul clasei BM se aplică doar în cazul persoanelor juridice potrivit Normei ASF nr. 20/2017. În acest sens sunt necesare mai multe condiții:
- Un vehicul înstrăinat – dacă vei cumpăra un nou vehicul, dar deții deja o mașină, noua achiziție va dobândi clasa B0. Nu este posibil să transferi istoricul de la vehiculul proprietate la cel nou cumpărat fără vânzarea mașinii vechi;
- Transferul clasei BM se poate face după vânzarea fostei mașini – potrivit legii, nu se poate transfera clasa BM de la o mașină la alta dacă ambele vehicule au fost înmatriculate de același proprietar;
- Transferul clasei BM se face doar când discutăm de aceeași persoană, proprietarul. Clasa BM ține de proprietar și nu de mașină, cu excepția primei mașini care pornește de la clasa B0;
- Transferul clasei BM a unei mașini vândute nu se face de la un proprietar la altul;
- Transferul clasei BM se face la solicitarea proprietarului, de către firma de asigurare. Are o durată de aproximativ cinci zile lucrătoare.
Pentru a putea transfera clasa BM la un alt vehicul ai nevoie de următoarele documente:
- Copie după cea mai recentă asigurare RCA a mașinii vândute;
- Copie după certificatul de radiere (plus numărul de identificare), ștampilată și datată sau adeverința de la Circa Financiară care să arate că mașina a fost scoasă din rol sau o copie după CIV (cartea de identitate a vehiculului) ștampilată și datată de noul proprietar;
- Fișa de înmatriculare a noului autovehicul în maximum 30 de zile de la eliberare sau contractul de vânzare înregistrat la organul fiscal;
- Copie după certificatul de înregistrare al firmei.
Pentru a putea transfera clasa BM de la mașina vândută la un alt autovehicul, trebuie să completezi un formular în care să spui că dorești transferul clasei bonus malus. Dacă nu îndeplinești condițiile, ți se va spune acest lucru.
În cazul în care nu există probleme, solicitarea ta va fi prelucrată de firma de asigurări în maximum cinci zile lucrătoare.
Sistemul bonus malus este o modalitate prin care autoritățile recompensează purtarea cuviincioasă în trafic și îi penalizează pe cei care provoacă incidente. Pentru a stimula adoptarea sa, pe lângă primirea unei clase sau penalizarea cu două clase, comportamentul civilizat este răsplătit cu reducerea tarifului aferent asigurării RCA, iar provocarea accidentelor este penalizată cu până la 80% din valoarea poliței.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.