autovit.ro
B SECTIUNI

Sistemul VANOS de la BMW: ce este și ce rol are

Dacă te pasionează tehnologiile auto care aduc un plus de performanță motoarelor și, pe deasupra, îți dorești ca viitoarea ta mașină să fie un BMW, ești în locul potrivit. Află ce este sistemul Vanos de la BMW și ce beneficii îți poate aduce acesta în timpul condusului.

Ce este sistemul VANOS de la BMW

Vanos de la BMW (Variable Nockenwellen Steuerungest) este o tehnologie dezvoltată de producătorul auto din Bavaria. Este vorba despre un sistem de distribuție care controlează varierea fazelor de distribuție specifice unui motor cu ardere internă. Mai exact, este o tehnologie care sincronizează supapele motoarelor produse de BMW.

Primul motor BMW echipat cu tehnologie Vanos a fost M50TU, în anul 1992. Sistemul de distribuție VANOS de atunci acționa arborele cu came în două poziții fixe, închis și deschis.

La început, Vanos a fost proiectat doar pe arborele cu came de admisie, fapt pentru care s-a numit „Single Vanos”. Ulterior, începând cu anul 1996, cei de la BMW au implementat tehnologia și partea de evacuare. Denumirea a fost cât se poate de intuitivă, „Double Vanos”. Sistemul dublu Vanos, ce a fost îmbunătățit constant de la apariția sa, a evoluat până a ajuns să se suprapună cu o altă tehnologie importantă de la BMW, Valvetronic. M52TU a fost primul motor de la BMW echipat cu Double Vanos.

Cele mai noi motoare BMW cu sistem Vanos ajustează în permanență poziția arborelui cu came de admisie și evacuare. Vezi modelele de 👉 BMW Seria 3.

bmw vanos

Cum funcționează BMW VANOS

Pentru a înțelege rolul pe care îl are Vanos pe un motor de la BMW, este necesar să cunoști informații de bază privind sincronizarea variabilă a supapelor de admisie și evacuare. Astfel, acest proces este întâlnit pe motoarele cu ardere internă a ultimilor ani. Așa cum se întâmpla și la începutul anilor ’90, sincronizarea supapelor depindea de arborele cu came.

Supapele, care se închid și se deschid constant, au un rol foarte important în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil, performanțele motorului și, nu în ultimul rând, emisiile generate de acesta. Practic, închiderile și deschiderile supapelor trebuie să fie foarte bine optimizate (perfect timing, în engleză) pentru a beneficia de aceste avantaje dorite, până la urmă, de orice posesor de mașină.

De-a lungul timpului, mai mulți producători auto au dezvoltat și patentat diverse tehnologii de sincronizare a supapelor în timpul condusului, fără însă a limita performanțele motoarelor produse. În acest context, BMW a denumit tehnologia sa Vanos.

BMW Vanos funcționează prin forța presiunii uleiului pentru a ajusta cele două faze, de închidere și deschidere a supapelor. Sistemul Vanos este montat pe cilindrii motorului, în fața roților dințate ale arborelui cu came. Împreună cu solenoidul ECU-ului mașinii, Vanos este responsabil cu avansarea și întârzierea mișcării supapelor, în funcție de mai mulți factori precum presiunea uleiului, treapta de viteză, turația motorului sau poziția clapetei de accelerație.

Pentru iubitorii de performanță, caii-putere sunt un criteriu important. Citește ⏩ ce inseamna si cum se calculeaza un cal-putere.

sistemul vanos

Care este rolul VANOS în optimizarea performanței motorului

Sistemul Vanos de la BMW are un rol decisiv în optimizarea performanței motorului. Cu alte cuvinte, Vanos prezintă un impact major asupra funcționării mașinii. Vei vedea imediat de ce.

Un sistem Single Vanos ajută în stabilitatea cuplului motor la turații mici, respectiv asigură mai multă performanță la turații mari. Suplimentar, consumul de combustibil este mai redus, la fel și emisiile poluante ale motorului. 

De exemplu, la o turație mică, Vanos va deschide supapele de admisie cu întârziere pentru o mai bună stabilitate la ralanți. Totodată, pe măsură ce turația motorului crește, supapele de admisie se vor deschide în avans și permit mai devreme intrarea aerului, aspect ce va duce la creșterea cuplului motor. La turații foarte mari, Vanos va deschide supapele cu întârziere pentru a beneficia de un cuplu motor cât mai bun.

Pe de altă parte, un sistem Double Vanos vine cu un detaliu în plus, acela că este capabil să regleze mult mai eficient gazele poluante. Putem spune că funcționează asemenea unui EGR intern. Acesta controlează cantitatea de gaze arse și reziduale prin suprapunerea timpului de deschidere a supapelor de evacuare.

Vanos și Valvetronic aduc performanțe notabile și o adevărată plăcere de a conduce. Descoperă oferta 👉 BMW Seria 5 disponibilă pe Autovit.ro!

avantaje vanos

Avantajele pe care le oferă VANOS

Ca o scurtă recapitulare, avantajele pe care le oferă VANOS sunt următoarele:

  1. Prin procesele optimizate care au loc în camera de ardere, un motor BMW Vanos va reuși să facă economie de combustibil;
  2. Un motor mult mai stabil la turații mici, respectiv cu o performanță superioară la turații mari și foarte mari;
  3. Emisii reduse, mai ales dacă vorbim de un motor Double Vanos, cu tehnologie implementată și pe partea de evacuare a noxelor.

Dacă ești în căutarea unui SUV elegant și sportiv, un 👉 BMW X5 cu sistem Double Vanos poate fi o alegere inspirată.

Dezavantaje VANOS

Nu în ultimul rând, să vorbim și despre dezavantaje. Sunt destule cazuri în care Vanos este blocat sau nu funcționează eficient (sincronizare deficitară a supapelor), iar asta se întâmplă, cel mai adesea, la mașinile cu foarte mulți kilometri, care nu au avut parte de revizii corespunzătoare. Problemele cu Vanos le vei simți în accelerări lente, cu lipsă cuplu motor, într-un consum mare de combustibil, rateuri la pornire sau un mers neregulat al motorului la ralanți.

Întrucât Vanos lucrează în funcție de presiunea uleiului, acesta trebuie să fie schimbat la timp pentru a nu-și pierde din proprietățile sale de lubrifiere. Mai mult, calitatea uleiului este foarte importantă. Totodată, la o intervenție asupra distribuției mașinii, sistemul Vanos trebuie verificat dacă funcționează corespunzător.

În concluzie, motoarele de la BMW cu sistem Vanos sunt optimizate în ceea ce privește performanța lor tehnică. Dacă ești în căutarea unui BMW secondhand, află dacă motorul mașinii găsite are un sistem Single sau Double Vanos. Totodată, încearcă să vezi dacă se manifestă problemele menționate mai sus. În situația în care totul este în regulă, te vei putea bucura de avantajele Vanos.

Surse foto: BMW, BMW, BMW, BMW

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)