
Așa cum vă anterior în acest articol, autostrada Orăștie-Sibiu a fost închisă pentru reparații. Apoi, o adevărată furtună mediatică a scos la iveală problemele apărute la acest segment de drum, iar acum, situația din teren ne arată un caz unic în România. O secțiune de 200 de metri de autostradă a fost complet demolată, deoarece s-a descoperit apă la o adâncime de doar 8 metri sub construcție. Din această cauză au apărut crăpături, care inițial au fost puse pe seama alunecărilor de teren. Totuși, întrebarea pe care și-au pus-o foarte mulți este cine plătește aceste noi lucrări.
Director general al CNADNR a declarat: „Ce se întâmplă la Orăştie-Sibiu va fi reparat în totalitate pe costurile constructorului, statul nu va da niciun ban pe greşelile constructorului”. Este doar un semn de normalitate, după ce constructorul a pus apariția problemei pe faptul că au existat presiuni politice pentru deschiderea cât mai rapidă a acestui segment de autostradă, acuzații infirmate de reprezentanții CNADNR.
“Am făcut inspecţia înainte de inaugurare, am constatat că mai sunt lucrări de executat şi le-am trecut în procesul-verbal, noi le-am trecut şi constructorul a acceptat, procesul- verbal a fost semnat de comun acord de ambele părţi. Deci, din document nu rezultă că sunt probleme, ci că mai sunt lucrări de efectuat. Noi am trecut că există deficienţe, nu constructorul. Expertizele noastre nu pot fi contrazise, spuneau că acolo e o greşeală de execuţie, sunt expertize pe baza unor foraje. La demolare am constatat că exact ce spuneau expertizele asta s-a întâmplat. Sunt greşeli mari de execuţie, intră în categoria celor încadrate la vicii ascunse. Toată lumea vorbea de alunecări de teren, nu a existat nicio alunecare care să determine fisura din autostradă.”
Probleme de construcție și pe alte șantiere
Însă acestea nu sunt singurele probleme pe șantierele unde se lucrează la segmente de autostradă. De exemplu, între Gilău și Nădășelu, lucrările la un segment de 9 km de autostradă nu pot continua pentru că trebuie defrișată o pădure, operațiune pentru care a expirat avizul de mediu. Durata – câteva luni în care lucrările vor stagna. Chiar și așa, secțiunea nu se poate lega de autostrada Transilvania pentru că nu există un pod peste Someșul Mic, deoarece au existat probleme cu licitația inițială, anulată de CNADNR.
O situație chiar comică se înregistrează pe un segment de 22 km din autostrada Lugoj-Deva, unde alunecările de teren și liliecii au pus în dificultate contructorul. Acesta trebuie să construiscă case în copaci și adăposturi pe timpul iernii pentru a proteja specia. Pe aceeași autostradă trebuie construite 3 tuneluri pentru ca urșii să poată traversa autostrada. Evident, este nevoie de licitații care nu au fost încă demarate. De ce oare aceste detalii se cunosc abia după ce proiectele demarează și nu sunt incluse în planurile inițiale?