autovit.ro
B SECTIUNI

Supapa EGR: cum funcționează și ce defecțiuni poate manifesta

Cu un rol vital în funcționarea circuitului de evacuare, supapa EGR este o componentă nelipsită de pe mașinile care provin de pe piețe externe cu standarde severe în privința emisiilor poluante. Dacă te interesează un model echipat cu motor diesel, trebuie să acorzi o atenție deosebită acestei componente ce se găsește și pe unele mașini pe benzină cu injecție directă. Nu de puține ori, ea este anulată, fie printr-o intervenție mecanică, fie printr-o resoftare a unității de comandă a motorului. Achiziționând o mașină asupra căreia s-a intervenit în acest fel, riști să nu poți trece cu succes de proba noxelor, din cadrul inspecției tehnice periodice. Mai mult, dacă alegi cu bună știință să anulezi supapa EGR, poți fi sancționat conform OG 78/2000 şi OG 81/2000, ce prevăd faptul că modificarea unui vehicul trebuie autorizată de Registrul Auto Român. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Cum funcționează această componentă
Ce tipuri de EGR există
Ce simptome anunță o supapă EGR defectă
Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale supapei

Cum funcționează această compoentă

Funcția de bază a supapei EGR este facilitarea recirculării gazelor de eșapament rezultate în urma procesului de ardere în galeria de admisie, unde acestea sunt amestecate cu aerul din exterior. Cu o temperatură de peste 700 de grade Celsius, la ieșirea din camera de ardere, acestea sunt aduse sub 200 de grade Celsius, pentru a putea pătrunde din nou în circuitul de admisie și apoi în cilindri, fără a produce daune. Ca regulă generală, funcționarea acestei componente are loc la parametri optimi între 1.200 și 3.000 rpm, când motorul furnizează randamentul cel mai mare pentru care a fost proiectat. 

Cu toate acestea, intervalul de turații poate varia, în funcție de caracteristicile tehnice setate de fiecare producător. Prin dinamica pe care o produce, supapa EGR generează o scădere a emisiilor poluante, dar favorizează apariția depunerilor de carbon, odată cu trecerea timpului. Curățarea acestei piese se poate face și manual, cu ajutorul aditivilor agreați de producător și folosiți conform indicațiilor din fișa tehnică. În cazul înlocuirii supapei EGR, este recomandată achiziția unor piese de origine, cu un nivel de calitate mai mare, chiar și în cazul achiziției lor second-hand. 

tipuri de EGR

Ce tipuri de EGR există

După modul în care realizează recircularea gazelor, supapa EGR poate fi întâlnită în două variațiuni specifice:

supapă cu recirculare simplă: această soluție tehnică generează un circuit format din admisie, combustie, emisie, recirculare, ce se încheie tot cu o admisie. Cu toate că este eficient, sistemul predispune motorul la o temperatură ridicată și nu garantează echilibrul dintre aer și combustibil;

supapă cu recirculare cu răcire intermediară: acest tip de supapă funcționează cu o etapă suplimentară, ce scade temperatura gazelor. Aceasta este intercalată între emisie și recirculare, pentru a diminua volumul gazelor care sunt rulate în cazul unui ciclu, dar și pentru a ușura întregul proces.

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

care esre rolul supapei EGR

Ce simptome anunță o supapă EGR defectă

În trafic, este foarte ușor să identifici o mașină a cărei supapă EGR nu mai funcționează la parametri optimi. De fiecare dată când ești depășit de o mașină ce scoate un nor abundent de fum negru, pe accelerație, poți fi sigur că ești expus unui val de noxe cancerigene și dăunătoare pentru mediul înconjurător. Pentru a nu te trezi în situația de a fi unul dintre șoferii ce merită arătați cu degetul, trebuie să acorzi atenție din timp semnelor pe care le dă o mașină cu supapa EGR defectă. Ignorarea acestora nu te expune doar amenzilor, ci și cheltuielilor ce se pot acumula ca un bulgăre de zăpadă, în cazul în care defecțiunea inițială angrenează și alte piese. Iată care sunt manifestările care trebuie să te alerteze:

  • dificultate la pornire;
  • interval mare de timp până la stingerea martorului de temperatură scăzută, din tabloul de bord;
  • neregularitate a turației la relanti;
  • funcționare imprecisă a motorului în condiții de temperaturi scăzute;
  • lipsa de vivacitate a propulsorului în mers.

În cazuri extreme, când supapa EGR ajunge la un grad mare de deteriorare, te poți confrunta cu una sau mai multe dintre manifestările de mai jos:

  • creșterea consumului de combustibil;
  • mirosul înțepător de carburant, în habitaclu;
  • oprirea motorului la rularea la relanti;
  • aprinderea martorului „check engine”, din tabloul de bord;
  • funcționarea zgomotoasă a motorului, cu detonații la turații reduse.

Dacă aceste simptome se repetă timp de mai multe zile, trebuie să îți suni rapid mecanicul și să programezi o revizie. Ai putea descoperi, astfel, necesitatea ca supapa EGR de pe motorul mașinii tale să fie curățată sau chiar înlocuită. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

cele mai frecvente ale supapei EGR

Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale supapei

Odată ce mașina ta ajunge pe mâini bune, vei putea afla care este sursa simptomelor pe care ea le manifestă. În funcție de cât timp lași să treacă între apariția primelor semne și vizita la service, ai putea constata defecțiuni precum:

EGR blocat pe poziția închisă: cea mai frecventă defecțiune pe care o poate manifesta această supapă duce la imposibilitatea introducerii gazelor arse în sistemul de admisie. Acumulările de particule carbon vor afecta întregul circuit, iar următoarea victimă a acestei probleme va fi catalizatorul.

EGR blocat pe poziția deschisă: această disfuncție este anunțată de funcționarea motorului într-un regim haotic de turații. În cazuri extreme, un EGR blocat pe poziția deschisă poate provoca oprirea motorului în timpul rulajului. 

EGR înfundat: când supapa ajunge să acumuleze depuneri de carbon peste limitele normale, temperaturile din circuitul de admisie se mențin mari. Ca urmare, parametrii de funcționare ai motorului vor fi dereglați, iar consumul și emisiile de dioxid de azot vor ajunge la cote exagerate.

👉 Ești în căutare de soluții pentru a rezolva defecțiunile mașinii tale? Uite ce piese auto sa nu cumperi de la dezmembrari!

Cu informațiile de mai sus, vei putea preîntâmpina problemele tehnice severe pe care o supapă EGR defectă ți le poate cauza pe termen lung. La fel ca în cazul altor componente auto, un EGR care funcționează bine indică o preocupare constantă din partea proprietarului.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)