
Fenomen pe cât de neplăcut, pe atât de dăunător pentru starea tehnică a automobilului, supraîncălzirea motorului intervine pe fondul suprasolicitării. Dacă ai parcurs o distanță mare, pe vreme caniculară, ai ales o rută deluroasă și abruptă sau ai supraturat în mod succesiv motorul, te poți confrunta cu o serie de disfuncții ce fac imposibilă deplasarea.
În rândurile de mai jos, facem o trecere în revistă a factorilor care duc la supraîncălzire, precum și a metodelor prin care poți să repui mașina în mișcare.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
De ce crește temperatura apei la motor
Primul simptom al supraîncălzirii este scăderea temporară a puterii resimțite la pedală. Vorbim aici despre o situație anormală, ce nu poate fi comparată cu scenariul în care ventilatorul de răcire al mașinii este acționat după oprirea motorului, după ce mașina a parcurs un drum lung, în condiții de temperatură excesivă.
Printre cauzele care pot duce la supraîncălzirea motorului, respectiv la apariția aburilor sub capotă și a scurgerilor de apă, se pot număra:
- defectarea garniturii de chiulasă: aceasta cauzează pătrunderea de aer în sistemul de răcire și creșterea temperaturii agentului de răcire;
- disfuncții la nivelul ventilatorului: atunci când acesta nu funcționează la capacitate optimă, supraîncălzirea poate surveni chiar și la viteze mici sau la relanti;
- defectarea vasului de expansiune: înfundarea acestei componente, din cauza unei supape blocate, duce la supraîncălzirea motorului, pe fondul pătrunderii aerului în sistemul de răcire;
- dereglarea senzorului de temperatură a lichidului de răcire: când această piesă funcționează deficitar, va cauza defecțiuni în întregul sistem, începând cu pompa de apă;
- defectarea pompei de apă: în cazul modelelor a căror pompă de apă este electrică, nu parte a sistemului de distribuție, această componentă poate ceda mai frecvent.
Vezi categoria noastră de ▶ AUTOUTILITARE
În cât timp se răcește motorul după oprire
Dacă indicatorul de temperatură din tabloul de bord a ajuns în zona roșie, dacă este sesizată o scădere a puterii furnizate de motor sau dacă auzi zgomote puternice provenite din compartimentul motor, atunci este posibil ca propulsorul să se fi supraîncălzit. Ce este de făcut în această situație? În primul rând, tragi pe dreapta, într-un loc sigur, fără a încurca ceilalți șoferi.
Apoi, te asiguri că mașina a fost scoasă din viteză, adică treci schimbătorul în poziția neutră, la cutia de viteze manuală, sau în poziția „P”, în cazul transmisiei automate. Mai mult, autoturismul trebuie asigurat și cu frâna de mâna, iar toți consumatorii auxiliari, cum ar fi aerul condiționat, instalația audio sau farurile, trebuie opriți. Lăsă motorul să funcționeze, astfel încât temperatura acestuia să se stabilizeze. Pentru acest proces, va fi nevoie de câteva minute, cu mașina la relanti.
Ulterior, verifică dacă sub mașină există scurgeri de lichid sau dacă iese abur de sub capotă. Dacă nu observi astfel de anomalii, lasă motorul să meargă și asigură-te că ventilatorul de răcire funcționează. În cazul în care răspunsul este negativ, motorul trebuie oprit imediat. Nu se recomandă să ridici capota până ce nu se mai observă scurgeri de lichid și abur, pentru că te poți răni grav.
Vezi categoria noastră de 👉 PIESE
Cum combați supraîncălzirea motorului
Dacă ridici capota cu motorul pornit, este recomandat să ții mâinile și îmbrăcămintea departe de piesele în mișcare, cum ar fi ventilatorul sau curelele de transmisie. Verifică starea în care se prezintă cureaua pompei de apă, iar dacă aceasta nu lipsește, va trebui să inspectezi dacă este tensionată. În cazul în care cureaua de transmisie este în stare bună, verifică scurgerile de lichid. Acestea nu trebuie să provină de la radiator, de la furtunuri sau de sub mașină.
Este recomandat să ții cont că, în cazul în care instalația de aer condiționat a fost pornită, este normal ca, în staționare, să se scurgă pe carosabil o cantitate mică de apă. În schimb, în cazul în care cureaua pompei de apă este ruptă sau dacă lichidul de răcire curge, oprește imediat motorul și solicită neapărat ajutorul unui service specializat. În cazul în care nu poți depista cauza supraîncălzirii, va trebui să aștepți câteva minute, pentru ca motorul să se răcească în mod complet. Inspectează, apoi, vasul de expansiune, cu grija de a nu deschide capacul acestuia, atunci când motorul este pornit.
Neglijența pe parcursul acestei manevre te predispune la rănirea gravă. Dacă, în urma inspecției, observi că s-a pierdut lichid de răcire, completează cu antigel până la jumătatea vasului de expansiune. Ține cont de faptul că pierderile importante de lichid de răcire indică o scurgere în sistem, care trebuie depistată urgent de un mecanic. Apoi, defecțiunea trebuie remediată, cu ajutorul aparaturii specializate.
Acum știi că, atunci când motorul s-a supraîncălzit, problema ar putea consta în pierderea lichidului de răcire. După completarea vasul cu antigel sau cu apă, pe timp de vară, alege să te îndrepți către un service. Acordă atenție nivelului lichidului de răcire și ai grijă ca acesta să nu scadă sub semnul de minimum, marcat pe peretele vasului de expansiune.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.