
Protestul organizat ieri de taximetriști, prin Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), a strâns aproximativ 3.000 de mașini în fața Guvernului. Motivul? Ei doresc ca cei care practică transportul de persoane fără să fie autorizați să poată fi amendați chiar de la prima abatere, nu atunci când se constantă că acțiune a avut loc cu repetiție.
Fără să o spună direct, principalii vizați ai celor care au protestat sunt cei de la Uber, aplicația prin care oricine poate comanda o mașină care te poate transporta în locația dorită, plata fiind efectuată de pe un card bancar atașat contului. Protestul pare unul îndreptățit, dar problema este mai complicată decât pare la prima vedere. Aplicația Uber are un succes uriaș în România și cred că întrebarea ar trebui să plece de aici. De ce lumea preferă în mod covârșitor să meargă cu Uber și nu cu taxiul? Da, știm cu toții cum este să fii refuzat de un taximetrist pentru că vrei să mergi pe o distanță prea scurtă sau cum ți spune direct că ai lăsat prea puțini bani peste cât apare pe aparat. Nu sunt izolate nici momentele în care ți se cere direct o sumă de bani, mult mai mare decât face cursa, fără să se pornească aparatul de taxat. Toate acestea au împins lumea către Uber, deoarece acolo găsești normalitatea de care este nevoie în cazul transportului de persoane. Și atunci, ce facem? Ei bine, până să răspundem la această întrebare, Guvernul deja a promis că în următoarele 30 de zile va schimba legea 38/2003, astfel încât șoferii care practică transport neautorizat de persoane să poată fi amendați.
Ce spune Uber?
Răspunsul celor de la Uber nu a întârziat să apară. Aceștia declară că: “În toată această dezbatere, lipsește actorul cel mai important – consumatorul. În România, peste 250.000 de oameni din București, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara folosesc și recomandă aplicația Uber pentru că oferă un serviciu de calitate, fiscalizat și civilizat. În doar doi ani, România a ajuns a cincea țară pentru Uber din Uniunea Europeană, după Anglia, Franţa, Portugalia şi Polonia. Asta arată deschiderea românilor pentru servicii digitale și nevoia pentru mai multe opțiuni de mobilitate urbană – argumente foarte puternice atât pentru autorități, cât și pentru companiile din industrie de a încuraja inovația digitală. Prin adoptarea și încurajarea serviciilor inovatoare, România poate deveni un model în regiune și se poate alătura celorlalte state din Uniunea Europeană care aleg să valorifice economia digitală în beneficiul oamenilor și nu să o limiteze. Suntem pro-reglementare – ne dorim să funcționăm într-un cadru care definește serviciile noi precum Uber și subliniem încă o dată dorința de a colabora cu autoritățile din România pentru a găsi o soluție de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene”, au declarat oficialii Uber România.”.
Din păcate, toată această tevatură nu va ajuta cu nimic consumatorul final și este greu de crezut că taximetria practicată la nivel de haiducie va dispărea curând din România.