În data de 9 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie prin care obligă statul român să restituie timbrul de mediu, care trebuie plătit la cote diferite pentru mașinile noi și second-hand. Acesta a intrat în vigoare în 2013 și a înlocuit vechea taxă de mediu, declarată și ea ilegală. Astfel, în acest moment, statul român este obligat să restituie sumele pentru timbrul de mediu către toți cei care l-au plătit din 2013 încoace.
Istoria taxei auto a început în anul 2006, sub denumirea de taxa specială pentru autovehicule, cu ocazia primei înmatriculări. Aceasta a fost aplicată începând cu 1 ianuarie 2007. Apoi, aceasta s-a transformat în taxa de poluare pentru autovehicule (OUG. 50/2008), iar în 2012 într-o nouă taxă, plătibilă și de cei care, în anumite condiții, își înscriau mașina rulată în România.
Prin decizia dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ultima taxă din această epopee devine și ea ilegală. Decizia CJUE este motivată, în principal, de două discriminări pe care le crează timbrul de mediu. Prima dintre ele se referă la scutirea pentru mașinile pentru care s-a plătit o taxă auto anterior, iar cea de-a doua la faptul că pentru mașinile second hand aflate pe piață, timbrul se datorează la vânzare.
Pentru că noua decizie crează un deficit bugetar uriaș pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții acestuia au reacționat destul de rapid și au anunțat constituirea unui grup de lucru, care să analizeze cele întâmplate, dar să stabilească și pașii care trebuie urmați acestei situații.
„Având în vedere aceste aspecte, MMAP a constituit, deja, un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare. Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României. După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul ”poluatorul plătește”, MMAP împreună cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013”, se arată în comunicatul MMAP.
Din cauza trecerii în ilegalitate a timbrului de mediu, Guvernul trebuie să găsească noi surse de finanțare pentru programele de protecție a mediului impuse de către Uniunea Europeană, acoperite acum din această taxă. Chiar dacă statul român va face apel la această decizie, este de așteptat ca decizia să rămână în picioare. Este interesant și faptul că există numeroase instanțe românești care deja au decis restituirea timbrului de mediu, din diferite motive.