Atunci când aud de mașini electrice, primul lucru care le vine în minte celor mai multe persoane este autonomia, adică distanța pe care vehiculul o poate parcurge cu o singură încărcare.
Cu toate că, în urmă cu câțiva ani, autonomia mică a mașinilor electrice reprezenta principalul motiv pentru care cei mai mulți cumpărători auto le evitau, tehnologia a evoluat foarte mult între timp, atât în ceea ce privește îmbunătățirea capacității de stocare, cât și a eficienței energetice.
Astfel, modelele electrice ale prezentului vin cu o autonomie suficient de mare încât vehiculele să poată fi utilizate ca mașini de zi cu zi, nu doar ca vehicule secundare, și care să-ți poată oferi certitudinea că nu vei rămâne fără baterie atunci când pleci la un drum mai lung. În continuare, îți oferim un top 10 al vehiculelor electrice cu cea mai mare autonomie de pe piață.
10. Kia e-Niro
Cu un preț de referință cifrat la 36.500 de dolari, versiunea electrică a binecunoscutului KIA Niro dezvoltă 201 CP și se remarcă atât prin performanțele crescute, cât și prin autonomia generoasă. Producătorul sud-coreean promite că mașina poate parcurge o distanță maximă de 384 de kilometri, cu o singură încărcare.
9. Audi e-Tron
E-Tron este primul model de mașină electrică produs de Audi, care se remarcă prin nivelul înalt de tehnologizare, prin timpul său 0-100 km/h de doar 5,7 secunde, dar și prin prețul impresionant, care pleacă de la aproximativ 75.000 de euro. Autonomia oferită de această mașină este una decentă, de 385 km.
8. Volkswagen ID.3
Producătorul german vine cu încă un model de mașină electrică și cu cel mai performant de până acum, atât în materie de performanță, cât și de eficiență energetică. Cu un motor electric ce dezvoltă 204 CP, ID.3 oferă o accelerație 0-100 km de 7 secunde și o viteză maximă de 160 km/h. Autonomia indicată de producător pentru versiunea Pro este de 420 kilometri, iar prețul, de 36.000 de euro cu TVA.
7. Seat el-Born
El-Born este primul model complet electric al producătorului iberic, construit, însă, pe platforma MEB a Volkswagen. Vehiculul promite să ofere un excelent raport calitate/preț, iar specificațiile sale confirmă acest lucru. Cu un motor electric care dezvoltă 204 CP, Seat el-Born promite un timp de accelerație 0-100 de 6,5 secunde și o viteză maximă de 160 km/h. Autonomia este una mai mult decât mulțumitoare, producătorul estimând că o distanță de 420 km poate fi parcursă cu o singură încărcare.
Citește și: Topul masinilor electrice ale anului 2020
6. Hyundai KONA Electric
KONA este un SUV 100% electric, disponibil în două versiuni: cu o baterie de 64 kWh și un motor electric care dezvoltă 204 CP și cu o baterie de 39,2 kWh oră și o putere de 136 CP. Pentru bateria de 64 kWh, producătorul anunță o autonomie de 449 kilometri, dar și posibilitatea de a o încărca la 80% din capacitate în doar 54 de minute. Pe lângă performanțele decente, mașina vine echipată și cu o serie de dotări, precum pilot automat inteligent, sistem pentru detectarea pietonilor, sistem de asistență la menținerea benzii și multe altele. Toate acestea pentru un preț care pleacă de la 35.272 euro, cu TVA inclus.
5. Mercedes-Benz EQC
Cunoscut drept primul SUV electric produs de Mercedes, acest model respectă standardele companiei germane în materie de confort, dar și de performanță. Cu o accelerație 0-100 km de doar 5,1 secunde și cu două motoare electrice care dezvoltă împreună 408 CP, Mercedes-Benz EQC este o mașină electrică foarte rapidă, în ciuda greutății sale de 2,5 tone, iar autonomia promisă de producător variază între 445 și 471 de kilometri. Totuși, nici prețul nu este unul de neglijat, acesta pornind de la 71.000 de euro cu TVA inclus.
4. Polestar 2
Dotat cu două motoare electrice amplasate atât pe puntea față, cât și spate, care dezvoltă împreună 400 CP, Polestar 2 este un SUV electric ce poate impresiona atât prin gradul ridicat de confort, cât și prin performanțele sporite. Producătorul promite un timp de accelerație 0-100 km/h de 4,7 secunde și o viteză maximă de 200 km/h. În ceea ce privește autonomia, se estimează că o singură încărcare este suficientă pentru parcurgerea unei distanțe de 470 km.
3. Jaguar I-Pace
Un alt SUV 100% electric, produs, de această dată, de Jaguar, este modelul I-Pace, o mașină care impresionează prin gradul înalt de tehnologizare, prin performanțele crescute, dar și prin autonomia suficient de mare pentru a asigura o deplasare fără probleme pe distanțe mai lungi. Cele două motoare electrice, care dezvoltă împreună 400 CP, asigură o accelerație 0-100 km/h de 4,8 secunde și o viteză maximă de 200 km/h, iar bateria de 90 kWh asigură o autonomie de aproximativ 470 de kilometri. Prețul noului Jaguar I-Pace este de aproximativ 75.000 de euro.
2. Tesla Model 3 Long Range
Al doilea loc pe podium este ocupat de versiunea îmbunătățită a modelului Tesla 3, care aduce un plus de performanță față de predecesorul său, dar și o autonomie sporită. Motoarele electrice cu care mașina este dotată dezvoltă împreună 449 CP, iar automobilul este capabil să atingă viteza de 100 km/h în doar 4,6 secunde și o viteză maximă de 233 km/h. La acest lucru se adaugă și o autonomie de 560 de kilometri, extrem de mulțumitoare, având în vedere celelalte opțiuni disponibile pe piață. Iar prețul de aproximativ 53.000 de euro o transformă într-o opțiune accesibilă pentru persoanele care își doresc un automobil electric performant.
1. Tesla Model S Long Range
Deloc surprinzător, mașina care ocupă locul întâi în topul autoturismelor electrice cu cea mai mare autonomie aparține tot producătorului american și este reprezentată de versiunea Model S Long Range. Concepută ca o mașină electrică de lux, potrivită pentru a transporta 5 adulți în condiții maxime de confort, Model S Long Range impresionează prin gradul înalt de tehnologizare, sistemele inovatoare, dar și prin performanțele incredibile pentru un vehicul electric. Cu două motoare electrice dispuse atât pe puntea față, cât și pe puntea spate, Model S Long Range dezvoltă 517 CP, asigură un timp de accelerare 0-100 km de doar 3,8 secunde și oferă o viteză maximă de 250 km/h. Capacitatea de 100 kWh a bateriilor oferă o autonomie impresionantă, de 628 de kilometri, ceea ce o transformă pe Tesla Model S Long Range în mașina electrică având cea mai mare autonomie disponibilă pe piață.
Este surprinzător să observăm cât de mult au evoluat mașinile electrice în ultimii ani, atât în materie de performanță, cât și de eficiență energetică. Rămâne doar să descoperim ce va aduce viitorul pentru această industrie înfloritoare și ce modele inovatoare vor fi dezvoltate în următorii ani.
Sursa Foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.