autovit.ro
B SECTIUNI

Top 20 cele mai spectaculoase drumuri din România pe care merită să le parcurgi cu mașina

Atunci când drumul în sine este un motiv să călătorești, un roadtrip cu mașina e ocazia perfectă pentru a descoperi peisaje și locuri noi, în spatele volanului. În ciuda infrastructurii, avem șosele care arată fantastic și care merită bifate de orice șofer pasionat de roadtrip.

De la drumuri la înălțime printre munți și până la șosele care se întind de-a lungul râurilor și cheilor înguste, în acest articol vei descoperi topul celor mai spectaculoase trasee turistice auto din România. 

Cele mai spectaculoase drumuri din România
Valea Cernei (DN67)
Bistrița – Pasul Tihuța – Vatra Dornei (E58)
Boița – Defileul Oltului – Cozia – Căciulata – Călimănești – Râmnicu Vâlcea (DN7)
Gheorgheni – Bicaz – Târgu Neamț (DN12C, DN15B, DN15C)
Întorsura Buzăului – Barajul Siriu – Nehoiu – Buzău (DN10)
Lunca – Albac (DN75) – Huedin (DN1R)
Pojejena – Dubova – Orșova – Porțile de Fier – Drobeta-Turnu Severin (DN57)
Transrarău (DJ175B)
Transbucegi (DN713)
Gura Humorului – Solca – Marginea – Suceviţa – Sadova (DN 2E-DN17A-DN17)
Braşov – Sighişoara – Târgu Mureş (DN13)
Târgu Jiu – Valea Jiului – Haţeg – Deva (DN66)
Bran – Cheile Grădiștei – Rucăr (E574)
Tulcea – Murighiol – Valea Nucarilor – Enisala (DJ222C)
Târgu Jiu – Defileul Jiului – Petroșani (E79)
Curtea de Argeş – Sălătrucu – Câinenii (DN7D)
Sibiu – Răşinari – Gura Râului – Sălişte – Poiana Sibiului – Jina – Şugag (DJ106A, 106E, 106J)
Sibiu – Cisnădie – Sadu – Tălmaciu (DJ106A, 106D, 106C)
Transfăgărășan (DN7C)
Transalpina (DN67C)

Cele mai spectaculoase drumuri din România

Găsește mai jos câteva dintre traseele recomandate din România, pe care le poți parcurge cu mașina:

Valea Cernei (DN67)

Valea Cernei

Durată traseu: 2 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 106 km

Acest traseu cuprinde peisaje pitorești impresionante, cascade, pajiști alpine, serpentine și numeroase obiective turistice de vizitat. Întregul traseu pornește din Târgu-Jiu și trece prin Tismana, Baia de Aramă, ajungând până la Băile Herculane. Înainte să pleci, ține cont de faptul că starea drumului nu este cea mai bună, în special pe anumite porțiuni, așa că ar fi ideal să mergi cu un SUV de clasă mare, precum Audi Q7 sau Jeep Grand Cherokee.

Printre principalele obiective turistice pe care le poți vizita pe traseu se numără Mânăstirea Tismana, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, care cuprinde peste 700 de peșteri, Cheile Pașnei, Cascada Vânturătoarea, dar și trecătoarea dintre Oltenia și Banat, aflată la 1050 m altitudine.

Bistrița – Pasul Tihuța – Vatra Dornei (E58)

 trasee turistice romania

Durată traseu: 1.5 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 82 km

Traseul pornește din Bistrița, ajunge în Pasul Tihuța, care se află la o altitudine de 1227 m, și se termină în apropiere de Vatra Dornei. Ruta dintre cele două localități reprezintă un fost drum comercial, care a fost asfaltat începând cu anul 1969, așa că nu trebuie să îți faci griji când pleci. Traseul trece prin apropierea Pasului Grădinița și Pasului Mestecăniș, iar printre obiectivele turistice de vizitat se numără Piatra Fântânele și lacul de acumulare Colibița.

Boița – Defileul Oltului – Cozia – Căciulata – Călimănești – Râmnicu Vâlcea (DN7)

 trasee in romania

Durată traseu: 1 oră și 15 minute

Lungime: 76 km

Valea Oltului este unul dintre cele mai circulate drumuri din România și cuprinde numeroase peisaje pitorești, hidrocentrale și centrale baraj, dar și obiective turistice. De regulă, acest traseu este intens circulat de șoferii din zona de est a țării, care se îndreaptă spre vama Nădlac sau Arad. Întregul traseu cuprinde Boița, Defileul Oltului, Cozia, Căciulata, Călimănești și Râmnicu Vâlcea.

Totuși, drumul în sine trece prin munți, de-a lungul defileului Olt, care se întinde între Turnul Roșu și Cozia. Poți vedea hidrocentrale și centrale baraj, precum Călimănești, Gura Lotrului sau Turnu, cu o înălțime de peste 40 de metri. Obiectivele turistice cuprind Parcul Național Cozia, Castrul Roman Arutela, Mănăstirile Cozia și Turnu, dar și stațiunile Căciulata și Călimănești.

Gheorgheni – Bicaz – Târgu Neamț (DN12C, DN15B, DN15C)

 trasee turistice

Durată traseu: 3-4 ore (în funcție de condițiile de trafic)

Lungime: 145 km

Deși traseul care cuprinde Cheile Bicazului este destul de lung, merită să pleci la drum pentru a admira peisajele spectaculoase, serpentinele fascinante și pereții de calcar ai stâncilor de pe marginea drumului și multe peșteri. Trebuie să ai, totuși, mare grijă cum conduci, mai ales dacă este aglomerat, având în vedere că drumul este construit printre stânci înalte.

Aici poți vizita Lacul Roșu, Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care cuprinde arii protejate de lege, Peștera Tunel, Vârful Hășmașu Mare, Rezervația Cheile Șugăului sau Cheile Lăpușului cu Piatra Altarului. Traseul pornește din Gheorgheni, trece prin Bicaz și ajunge în Târgu Neamț.

Întorsura Buzăului – Barajul Siriu – Nehoiu – Buzău (DN10)

Barajul Siriu

Durată traseu: 2 ore

Lungime: 116 km 

Întregul traseu cuprinde Întorsura Buzăului, Barajul Siriu, Nehoiu și localitatea Buzău, fiind drumul de legătură între Brașov și Buzău. Traseul este deschis pe tot parcursul anului și cuprinde unele dintre cele mai pitorești peisaje și spectaculoase tronsoane din România.

Trebuie să ai mare grijă atunci când ajungi în zona Pasului Buzău, deoarece este o porțiune de drum destul de dificil de parcurs, dar și în zona lacului de acumulare Siriu, care cuprinde numeroase serpentine, unde trebuie să conduci cu precauție.

Printre obiectivele turistice pe care le poți vizita se numără Barajul Siriu, Cascada Pruncea și Rezervația Valea Zimbrilor.

Lunca – Albac (DN75) – Huedin (DN1R)

Lunca - Albac

Durată traseu: aprox. 2 ore și 30 de minute

Lungime: 104 km

Deși traseul este în mare parte drum de macadam, în special pe porțiunea Albac – Huedin, nu trebuie să renunți la o călătorie cu mașina dacă vrei să admiri priveliști superbe, păduri bogate și peisajele spectaculoase ale Munților Apuseni. Ar fi ideal să pornești la drum cu un SUV, precum Nissan Patrol, și să ai totuși grijă la viteza pe macadam.

Odată ce ai ajuns la capătul traseului, ai posibilitatea de a vizita Cetatea Bologa, considerată una dintre cele mai semnificative din Transilvania. Cetatea este situată pe un vârf de deal, fiind un loc plin de vegetație.

Pentru și mai multă adrenalină, pornește în aventură cu un vehicul off-road compact. Află cum sa alegi cel mai potrivit ATV. 

Pojejena – Dubova – Orșova – Porțile de Fier – Drobeta-Turnu Severin (DN57)

Portile de fier

Durată traseu: 2.5 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 141 km

Întregul traseu este destul de ușor de străbătut cu mașina, cu o dificultate medie în zonele cu serpentine. Aici poți admira chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, aflată în zona Cazanele Dunării.

De-a lungul drumului, vei vedea Cazanele mici ale Dunării, Tabula Traiana, Porțile de Fier și numeroase peșteri, printre care Gura Ponicovei sau Peștera Veterani.

Transrarău (DJ175B)

 traseu munte romania

Durată traseu: 45 minute

Lungime: 27 km

Traseul este cuprins între localitățile Pojorata și Chiril, fiind cunoscut și sub denumirea de „Drumul Comorilor”. Transrarăul este un drum montan asfaltat, de-a lungul căruia poți găsi numeroase refugii unde te poți opri pentru a admira peisajele pitorești și vârfurile munților. De asemenea, obiectivele turistice din zonă cuprind Piatra Șoimului, Pietrele Doamnei, Izvorul Giumalău, Stâncile Adam și Eva. Altitudinea maximă a traseului este de 1400 de metri.

Transbucegi (DN713)

transbucegi

Durată traseu: 1 oră

Lungime: 35 km

Acest traseu auto pornește din stațiunea Sinaia, trece prin Cuibul Dorului și Piatra Arsă și ajunge până la obiectivul turistic Babele. Porțiunea de drum din platoul Bucegi este o zonă pitorească, situată la 1925 m altitudine, fiind un loc care merită vizitat cel puțin o dată.

În cazul în care plănuiești să pleci la drum iarna, nu uita să îți echipezi mașina cu anvelope de iarna. Zăpada poate să apară aici încă din luna septembrie. În același timp, circulă cu viteză redusă, mai ales pe porțiunea piemontană.

Gura Humorului – Solca – Marginea – Suceviţa – Sadova (DN2E-DN17A-DN17)

Gura Humorului

Durată traseu: 1 oră și 30 de minute

Lungime: 55 km

Acest traseu accesibil pentru orice șofer, începător sau cu experiență, cuprinde unele dintre cele mai frumoase peisaje pitorești și sate spectaculoase din zona Bucovinei. Aici poți găsi numeroase mănăstiri, precum Sucevița, Voroneț sau Moldovița, dar și locuri pentru picnic și te poți bucura de priveliști superbe ale văilor din jur.

Vei urca până la comuna Clit, apoi vei coborî pe serpentine până în Vatra Moldoviței, de unde vei urca din nou către Pasul Pașcanu, ajungând la 1040 m altitudine. Starea drumului este bună, așa că poți parcurge traseul cu orice mașină. 

Braşov – Sighişoara – Târgu Mureş (DN13)

Viscri

Durată traseu: 3 ore

Lungime: 170 km

În funcție de cât de aglomerat este acest traseu, îl poți parcurge în trei sau chiar patru ore. Ține cont că, de cele mai multe ori, drumul este intens circulat. Însă asta nu înseamnă că nu te poți bucura de câteva ore de condus, în timp ce admiri peisajele superbe și numeroasele cetăți medievale pe care le poți vizita, precum Rupea, Saschiz sau Feldioara.

Poți opri și în satul Viscri, faimos pentru peisajele pitorești și pentru mănăstirea fortificată de aici, considerată cea mai frumoasă din Transilvania. 

Târgu Jiu – Valea Jiului – Haţeg – Deva (DN66)

Valea jiului

Durată traseu: 2-3 ore

Lungime: 147 km

Acest traseu este ușor de parcurs, având dificultate medie în zona Valea Jiului. În rest, tot drumul vei putea admira peisajele spectaculoase și zonele tradiționale de munte. Traseul este recomandat împătimiților de condus și celor care vor să se bucure în liniște de călătoria cu mașina, mai ales că drumul este destul de puțin circulat.

Bran – Cheile Grădiștei – Rucăr (E574)

Cheile gradistei

Durată traseu: 1 oră

Lungime: 35 km

Traseul dintre stațiunile Bran și Rucăr cuprinde atât peisaje spectaculoase, locuri pitorești, cât și numeroase atracții naturale, precum Parcul Natural Piatra Craiului, Peștera Dâmbovicioara, Peștera cu Lilieci, Lacul Vidraru și Prăpăstiile Zărneștilor. Acest traseu este ideal pentru o excursie de weekend, fiind ușor accesibil pentru orice tip de mașină.

 Tulcea – Murighiol – Valea Nucarilor – Enisala (DJ222C)

Murighiol

Durată traseu: 1 oră și 30 de minute

Lungime: 88 km

Spre deosebire de drumurile de munte, acest traseu cuprinde peisaje specifice Deltei Dunării, fiind un drum ușor de parcurs și relaxant. Te poți bucura de drum într-un BMW Seria 3, de tip cabriolet. Traseul cuprinde atât linii drepte, cât și serpentine. Odată ce ai ajuns la destinație, nu ezita să vizitezi Cetatea Enisala, situată în vârful unui deal.

Târgu Jiu – Defileul Jiului – Petroșani (E79)

Targu Jiu

Durată traseu: 1 oră

Lungime: 58 km

Dacă alegi să parcurgi traseul dintre Târgu-Jiu și Petroșani, vei avea ocazia de a admira peisajele spectaculoase din zonă, tunelurile săpate în munte și fauna bogată de-a lungul Defileului Jiului. Te poți opri din loc în loc pentru o gură de aer curat sau pentru a face un picnic. De asemenea, poți vizita Muzeul Mineritului din Petroșani sau poți admira operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu.

Curtea de Argeş – Sălătrucu – Câinenii (DN7D)

Curtea de arges

Durată traseu: 1 oră și 30 de minute

Lungime: 76 km

Acest traseu este ideal pentru șoferii care vor să se aventureze prin zone cu peisaje sălbatice. Totuși, e bine să ai în vedere că drumul nu este asfaltat, iar dificultatea poate fi mare în zonele abrupte. Așadar, ai nevoie de un SUV sau cel puțin de o mașină cu gardă mare la sol, precum Volkswagen Amarok, astfel încât să nu îți faci griji că nu poți parcurge acest drum.

Sibiu – Răşinari – Gura Râului – Sălişte – Poiana Sibiului – Jina – Şugag (DJ106A, 106E, 106J)

Saliste

Durată traseu: 1 oră

Lungime: 55 km

Pe tot parcursul acestui traseu, vei avea ocazia de a descoperi numeroase sate tradiționale, peisaje montane spectaculoase și poieni parcă desprinse din povești. Drumul este în stare bună, iar dificultatea este ușoară spre medie, pe măsură ce urci spre Jina. Ține cont că dificultatea va crește pe zonele cu serpentine și pante, în special spre localitatea Dobra.

Sibiu – Cisnădie – Sadu – Tălmaciu (DJ106A, 106D, 106C)

Sadu

Durată traseu: 30 de minute

Lungime: 25 km

Traseul este ușor de parcurs, nu este lung și reprezintă o alternativă bună pentru a ocoli aglomerația către Sibiu. În plus, ai ocazia de a descoperi peisaje și păduri superbe, dar și locuri unde te poți opri pentru un picnic în aer liber. Eventual, poți vizita și biserica fortificată din Cisnădie.

Transfăgărășan (DN7C)

Transfagarasan

Durată traseu: 2.5, până la 4 ore

Lungime: 93 km

Transfăgărășan este, cu siguranță, cel mai spectaculos drum pentru condus din lume, așa cum a fost numit și de cei de la Top Gear. Acest traseu face legătura între Muntenia și Transilvania și cuprinde numeroase tunele, viaducte și multe alte obiective turistice. În funcție de condițiile de trafic și de opriri, poți parcurge acest traseu în aproximativ patru ore.

Transfăgărășan traversează munții Făgăraș, iar aici poți vizita Bâlea Lac, situat la 2042 m altitudine, dar și Tunelul Bâlea (887 m), care nu este iluminat artificial și are o singură bandă de circulație de șase metri. Alte obiective turistice includ Barajul Vidraru, Cascada Bâlea și Hotelul de Gheață, disponibil doar pe timpul iernii. Bineînțeles, peisajele care îți taie respirația și șoseaua șerpuită printre munți sunt mereu incluse în experiența de pe acest traseu.

Nu uita să verifici prognoza meteo înainte să pleci de acasă, deoarece unele porțiuni de drum pot fi închise în funcție de vreme. De asemenea, Transfăgărășan este închis anual între 1 noiembrie și 30 iunie, din cauza altitudinii și dificultății. De regulă, porțiunile de drum din zona golului alpin sunt cele mai dificile, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți când conduc.

Transalpina (DN67C)

Transaplina

Durată traseu: 3 ore

Lungime: 148 km

Transalpina este, de asemenea, unul dintre cele mai fascinante și frumoase trasee auto unde merită să pleci la drum cu mașina. În cazul în care este trafic și în funcție de opririle de pe traseu pentru a admira peisajele sau obiectivele turistice, poți parcurge Transalpina între trei sau chiar cinci ore.

Acest traseu mai este cunoscut și sub denumirea de Drumul Regelui sau Șoseaua dintre nori, iar drumul poate ajunge până la altitudinea maximă de 2145 m, în Pasul Urdele. Aici poți admira peisaje pitorești și priveliști amețitoare, cu șosea șerpuită și prăpăstii adânci, dar și multe obiective turistice, precum Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Lacul Oasa, Peștera Muierii sau stațiunea Rânca.

Transalpina este cea mai înaltă și periculoasă șosea din țară, așa că trebuie să conduci cu grijă și mare atenție. De asemenea, ține cont de faptul că traseul este impracticabil pe timp de iarnă între localitatea Rânca și Obârșia Lotrului, dar și pe segmentul Obârșia Lotrului și Lacul Oasa. Drumul poate fi parcurs cu orice tip de mașină.

România are cu siguranță unele dintre cele mai frumoase drumuri pe care le poți parcurge cu mașina. De la peisaje de munte, stânci abrupte, râuri, serpentine, păduri fascinante, până la sate pitorești și cetăți medievale, ai ocazia să întâlnești obiective naturale și atracții turistice de tot felul. Condu cu grijă și bucură-te de peisaje!

Sursă foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)