autovit.ro
B SECTIUNI

Top cinci mașini accesibile cu cutie de viteze automată

Un automobil cu cutie automată ne poate face viața mai ușoară în aglomerația urbană. Este mai ușor de condus față de o mașină cu cutie de viteze manuală, sporind confortul celui de la volan.

Dacă acum câțiva ani, cutia automată de viteze era o dotare regăsită în principal în zona premium și de lux a industriei autp, de ceva vreme constructorii oferă soluții de acest tip pentru aproape orice fel de automobil. Cutia automată și derivatele sale (cutie CVT, robotizată sau cu două ambreiaje) au rolul de a face viața mai ușoară pentru cel de la volan. Acesta scapă de grija de a schimba manual treptele de viteză, cutia făcând acest lucru în mod automat. Dispare și pedala de ambreiaj, mașinile cu cutie de viteze automată având doar două pedale: accelerație și frână.

Am ales cateva modele accesibile de pe piața second-hand ce au în dotare o cutie automată:

1. Dacia Sandero Stepway Easy-R

Dacia oferă opțiunea unei cutii de viteze robotizate numită Easy-R. Nu este la fel de omogenă ca o cutie de viteze automată, dar te scapă de pedala de ambreiaj și grija de a schimba trepte atunci când ești în trafic. Schimbările de trepte sunt destul de lente, dar putem oricând trece cutia în modul manual și prelua controlul. Cutia robotizată poate fi asociată cu motorizările 0.9 TCE 90 CP sau 1.5 dCi 90 CP. Cutia are șase trepte pentru motorizările diesel și cinci pentru cele pe benzină. Costul opțiunii Easy-R este 500 euro.

Vezi anunțul: Dacia Sandero Stepway Easy-R, 2017, 9.800 euro

2. Peugeot 308

Generația anterioară a modelului compact din Franța a fost echipat cu cutie robotizată cu șase trepte. Cel mai des este asociată cu economicul motor 1.6 HDI de 110 CP și devine o soluție bună atunci când avem nevoie de o mașină compactă ușor de condus. În cazul modelului Peugeot 308 acesta a fost fabricat și în variantă break, ca în cazul anunțului de mai jos, ceea ce îl face și mai practic.

Vezi anunțul: Peugeot 308 SW, 2012, 5.780 euro

3. Renault Megane

Francezii de la Renault au oferit generația anterioară a modelului Megane și în versiune cu cutie automată. De cele mai multe ori, cutia automată este asociată cu motorizările 1.5 dCi sau 2.0 dCi. Derivat în mai multe variante de caroserie (hatchback, break și sedan), Megane rămâne o soluție accesibilă pentru un automobil compact.

Vezi anunțul: Renault Megane break, 2012, 5.699 euro

4. Toyota Prius

Pentru cei care își doresc un hibrid, dar și o mașină cu transmisie automată, modelul Prius de la Toyota poate fi soluția ideală. Dacă căutăm un exemplar din a doua generație a modelului, fabricat între 2008 și 2010 ne putem încadra și într-un buget accesibil. Prius II este echipat cu un motor pe benzină de 1.5 litri asociat cu un motor electric pentru a forma sistemul de propulsie hibrid. Transmisia este asigurată de o cutie de viteze cu variație continuă (CVT). Cutia are practic o singură treaptă, dar raportul de transmisie variază.

Vezi anunțul: Toyota Prius, 2008, 5.490 euro

5. Renault Twizy

O soluție total neortodoxă, dar care poate rezolva problemele de mobilitate urbană este modelului Twizy de la Renault. Oficial, este un cvadriciclu, un soi de scuter cu patru roți, dacă doriți. Are un motor electric, două locuri și poate fi folosit preponderent vara, deoarece nu dispune de încălzire interioară. Transmisia are un singur raport, Renault Twizy conducându-se extrem de ușor, iar datorită dimensiunilor extrem de reduse, se poate strecura ușor în trafic.

Vezi anunțul: Renault Twizy, 2016, 5.462 euro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)