autovit.ro
B SECTIUNI

Top întrebări de adresat la cumpărarea unei mașini second-hand

Într-o epocă ce pare dominată de tehnologie, când achiziția și livrarea produselor sunt mai facile ca oricând, încă mai avem chestiuni de rezolvat în mod convențional. Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi mediată de internet și ușurată de mijloacele moderne, prin care se verifică starea tehnică, dar ea depinde tot de comunicarea eficientă dintre cele două părți.

Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul își urmăresc interesul, iar fiecare dintre ei încearcă să găsească vulnerabilitățile celuilalt. Dacă vrei să-ți asiguri un avantaj în negocierea cu cel sau cea de la care urmează să cumperi un automobil rulat, poți miza pe următoarele întrebări. Adresate la momentul potrivit, acestea se pot dovedi un adevărat as din mânecă.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Sunteți proprietarul din acte?

Acesta este primul filtru care separă un vânzător de bună credință de un samsar. Întrebarea trebuie adresată încă dinainte de întâlnirea fizică, fiindcă un răspuns negativ te va salva de drumuri inutile, de timp pierdut și poate chiar de unele cheltuieli fără rost.

În cazul în care vânzătorul are pretenția că este și proprietarul care figurează în actele mașinii, ar trebui ca acesta să poată preciza rapid anul de fabricație și prima înmatriculare a mașinii. Aceste date sunt noțiuni diferite, iar o persoană care are la vânzare mai mult de un automobil va manifesta dificultăți în a-și aminti repere de acest gen.

A fost accidentată mașina?

La prima vedere, aceasta este o întrebare la care nicio persoană nu ar răspunde altfel decât cu un „nu” hotărât. Până la urmă, cine nu are interesul de a ascunde înlocuirea unei bare de protecție sau a unei oglinzi retrovizoare? În realitate, tocmai aceste mici inconveniente vor fi comunicate de o persoană onestă, pentru a înlătura, de la început, orice îndoială.

Câtă vreme o mașină poate avea parte, instantaneu, de o verificare superficială, de la distanță, chiar de pe telefonul mobil, a minți nu face decât să întârzie vânzarea. Oricum, la inspecția vizuală, un ochi antrenat va reuși să scoată la iveală defectele evidente, cum ar fi zonele vopsite prost sau distanțele prea mari dintre panouri.

A fost accidentata masina?

Cum s-au efectuat lucrările de întreținere?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi altul decât înmânarea cărții de service sau a unui dosar cu facturile și cu devizele aferente. În caz contrar, este evident faptul că automobilul nu a intrat niciodată pe mâna unui mecanic profesionist. Regula este valabilă atât pentru mașinile cumpărate direct din showroom, cât și pentru cele care nu se află la primul proprietar. Prezența istoricului complet de service este cea mai bună dovadă că ai de-a face cu un vânzător de ocazie, nevoit să se despartă de automobil din orice motiv în afară de simplul profit.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Putem face o verificare la service?

Cunoaștem formularea „accept orice test”, regăsită în multe anunțuri. Invitația pe care i-o faci vânzătorului nu trebuie să țină cont de recomandările sau de cunoștințele sale. Vei alege, în schimb, să duci mașina la un service independent sau cunoscut ție, unde mecanicii pot verifica rapid elemente precum alternatorul, sonda Lambda sau catalizatorul, precum și existența unor scurgeri de ulei. În cazul în care ai de-a face cu o mașină care merită banii tăi, poți considera această cheltuială o investiție în siguranța ta.

Vezi categoria noastră de 👉CAMIOANE

Cum s-au efectuat lucrarile de intretinere?

Din ce motiv vindeți mașina?

Poate că te vei simți ca un psiholog, adresând această întrebare, dar ea este o bună metodă de a verifica reacțiile nonverbale și spontaneitatea vânzătorului. Este justificabil ca o pereche în viața căreia a apărut un copil să schimbe hatchback-ul de segment B cu un SUV compact, de exemplu.

Vei avea nevoie de explicații solide, însă, în cazul în care vânzătorul se descotorosește de o mașină importată recent, cu puțini kilometri parcurși în țară și cu un preț de achiziție prea bun ca să nu ascundă unele defecte.

Sfaturile de mai sus nu îți garantează că vei pune mâna pe mașina perfectă, dar te pot scăpa de o veritabilă gaură în buget. Acordă atenție negocierii și îți vei crește șansele de a face nu doar o achiziție, ci chiar o investiție.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)