Dacă în urmă cu 20 de ani, mașinile echipate cu sistem Isofix erau o adevărată raritate pe șoselele românești, astăzi este de neconceput să îți transporți copilul altfel decât în condiții de siguranță deplină.
Sistemul de prindere Isofix, de care cu toții aveam nevoie fără ca măcar să știm, este prezent în cea mai mare parte a mașinilor produse recent și, mai mult ca sigur, va rămâne standardul în domeniu pentru mulți ani de acum înainte.
- Ce înseamnă Isofix
- Montare scaun auto Isofix
- Isofix sau centură? Cum securizăm scaunul copilului
- Cum aleg scaunul auto Isofix pentru copii
- Cum mă asigur că mașina mea are Isofix
Ce înseamnă Isofix
Ca orice standard de siguranță din domeniul auto, sistemul Isofix (International Standard Organization Fix) a debutat ca o inovație a unui producător de mașini consacrat. În 1997, Volkswagen și-a unit eforturile cu producătorul de scaune și cărucioare Britax, pentru a rezolva o problemă pe care nici măcar centura de siguranță nu a reușit să o elimine: securizarea copiilor în timpul deplasărilor cu mașina.
Invenția prezentată de cele două companii germane a fost atât de relevantă pentru industria auto, încât Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a oficializat acest sistem drept etalonul obligatoriu pentru toți fabricanții de mașini.
Ce prevede Codul Rutier în România despre transportul copiilor
Obiceiurile șoferilor s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, iar legislația rutieră a ținut pasul cu inovațiile din domeniul siguranței pasagerilor. Legislația rutieră românească nu putea rămâne neutră față de o inovație atât de marcantă.
Codul Rutier valabil pe teritoriul României prevede, la Capitolul 9, partea a treia, obligativitatea transportării copiilor cu înălțimea mai mică de 135 de cm în scaune speciale și omologate, împreună cu centura de siguranță.
Cauți să cumperi o mașină cu Isofix? Descoperă oferta noastră de 👉 AUTOTURISME și selectează la filtre dotarea Isofix.
Montare scaun auto Isofix
Montarea unui scaun auto Isofix nu este deloc complicată, dar, totuși, poate fi realizată în mod eronat, din lipsa atenției. Partea bună este că unele modele de scaun vin cu un indicator special, care să-ți arate dacă l-ai instalat corect sau nu.
Sistemul Isofix este limitat la o greutate maximă de 33 kg, pentru a avea garanția unei fixări corespunzătoare. Așadar, dacă greutatea scaunului este de 12 kg, greutatea maximă a copilului poate fi de până la 21 kg.
Sistem de prindere Isofix
În privința modalității de prindere Isofix, sistemul se bazează pe o componentă a mașinii, respectiv o componentă a scaunului. Există 3 modalități de prindere Isofix, care pot exista împreună pentru o siguranță la cel mai înalt nivel:
- Standard, prin tijele scaunului și clemele metalice Isofix disponibile la îmbinarea banchetei mașinii, între spătar și șezut. Unele modele de mașini permit și așezarea scaunului Isofix pe locul din dreapta șoferului, iar în acest caz, este vital să dezactivezi airbagul pasagerului. Blocarea scaunului se face printr-un clic sau sunet de cuplare;
- Piciorul anti-recul, cu fixare în podeaua mașinii, este un element suplimentar care împiedică scaunul copilului să se răstoarne, în cazul unui accident auto. Acest suport trebuie să se potrivească perfect cu scaunul;
- Centura anti-recul („Top Tether”) este o centură suplimentară a scaunului, care se prinde de elementul de fixare special prevăzut, de regulă, în spatele spătarului banchetei. Se poate observa fie la deschiderea portbagajului, fie la rabatarea banchetei. Aceasta împiedică scaunul să se rotească, în cazul unui accident auto.
Dacă piciorul și centura suplimentară sunt fixate corect, indicatoarele speciale își vor schimba culoarea din roșu în verde. La asigurarea scaunului cu centura de siguranță, este important să urmezi ghidajul albastru, pentru instalarea cu spatele la sensul de mers, și pe cel roșu, pentru instalarea cu fața la sensul de mers.
Prin urmare, sistemul de prindere Isofix ancorează scaunul auto pentru copil direct de șasiu, așa cum sunt și restul scaunelor dintr-o mașină.
Isofix sau centură? Cum securizăm scaunul copilului
Scaunul copilului se poate securiza fie prin sistemul Isofix al mașinii, dacă acesta există, fie prin metoda clasică, aceea a centurilor de siguranță pe care mașina le deține.
Avantaje Isofix
- Ușor de atașat și detașat;
- Erorile de instalare sunt reduse la minimum, față de metoda centurii de siguranță;
- Conexiune solidă cu șasiul mașinii; astfel, scaunul nu va aluneca și nu se va răsturna sau balansa;
- Siguranță la cel mai înalt nivel posibil, conform testelor oficiale, în toate situațiile de accident sau de frânare bruscă;
- Înălțătoarele auto pentru copii pot fi fixate permanent, folosind sistemul Isofix.
Dezavantaje Isofix
- Nu toate mașinile au disponibilă ancorarea Isofix. De exemplu, dacă ești în căutarea unei mașini second-hand, verifică disponibilitatea acestei dotări;
- Sistemele Isofix mai vechi nu sunt compatibile cu piciorul Isofix de sprijin în podea, care vine, opțional, cu un plus de siguranță;
- Costurile scaunelor auto cu sistem Isofix este mai mare.
Scaun cu Isofix sau fără
Dacă mașina ta este prevăzută cu sistem Isofix, atunci răspunsul la întrebarea „scaun cu Isofix sau fără?” este foarte simplu și categoric: scaun cu Isofix! Acum, hai să vedem cum îl alegi.
Cum aleg scaunul auto Isofix pentru copii
Înainte de orice, este important să alegi un scaun compatibil cu modelul mașinii tale și să citești manualul de instrucțiuni al produsului. Ca orice produs destinat copiilor, scaunele Isofix depind de vârsta, greutatea și înălțimea acestora, așa că standardul internațional aferent acestora prevede următoarele tipuri de scaune auto pentru copii:
Scaun auto Isofix grupa 0
Sunt destinate copiilor cu vârsta de până la 15 luni și cu o greutate de cel mult 13 kg. Orientarea acestora se face cu spatele la sensul de mers al mașinii.
Scaun auto Isofix grupa 1
Și ele sunt orientate invers față de scaunele mașinii, dar sunt gândite pentru copiii de până la 4 ani și cu o greutate de maximum 18 kg.
Scaun auto Isofix grupa 2
Sunt scaune auto pentru copii cu vârsta de până la 6 ani și cu o greutate de cel mult 25 de kg, fiind orientate cu fața la sensul de mers al mașinii.
Scaun auto Isofix grupa 3
Sunt montate cu fața către sensul de mers al mașinii, fiind adresate copiilor cu vârsta de peste 6 ani și cu o greutate de până la 36 kg.
Pe lângă compatibilitatea cu modelul mașinii și vârsta, recomandăm să cumperi un scaun auto Isofix care să fi trecut un test de impact, precum ADAC, OAMTC, NTHTS, PLus, Which.
Descoperă 👉 scaune auto pentru copii, care vor oferi siguranță celor mai mici pasageri din mașina ta.
Cum mă asigur că mașina mea are Isofix
Cu unele excepții, toate mașinile produse după anul 2012 beneficiază de Isofix. Mai mult, toate mașinile produse începând cu 2014 au în mod obligatoriu acest sistem de siguranță a copilului în habitaclu.
Este foarte simplu să te asiguri că mașina ta are un sistem de prindere Isofix, înainte de a achiziționa un scaun conceput cu acest standard de siguranță. De regulă, producătorii auto se folosesc de ajutorul unor etichete Isofix, cusute pe bancheta mașinii. Unele mașini mai noi au chiar niște lăcașuri dedicate, pentru a ușura găsirea clemelor Isofix.
Atenție, sistemul Isofix nu se regăsește pe locul din mijloc al banchetei, ci doar pe locurile din stânga și dreapta. Poți verifica și mai sigur existența sistemului Isofix pe mașină. De exemplu, dacă introduci mâna între spătarul și șezutul banchetei, ar trebuie să localizezi componenta auto Isofix, adică clemele de ancorare.
În cazul în care mașina ta nu are Isofix, poți întreba producătorul auto dacă se poate instala un astfel de sistem de ancorare a scaunului pentru copil. Altfel, te vei baza pe ancorarea clasică a acestuia, cu ajutorul centurilor de siguranță ale mașinii.
Vizualizează acest ▶ VIDEO pe care ți l-am pregătit despre sistemul Isofix.
Mai mult decât un accesoriu pentru cei mici, un scaun Isofix poate face diferența, în cele mai dificile situații. Sperăm că informațiile de mai sus au fost de ajutor privind importanța vitală a acestui dispozitiv de siguranță a copiilor în mașină.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.