Când te deplasezi cu mașina pe un teren denivelat sau pe o șosea cu gropi, șocurile pe care roata le transmite caroseriei sunt diminuate mult de către sistemul de suspensie. Arcurile nu numai că asigură confortul necesar în interior, dar întreaga performanță a mașinii este strâns legată de buna funcționare a suspensiei, de la frânare de urgență, la viraje strânse sau accelerație bruscă.
Prezentăm în cele ce urmează o serie de informații despre arcuri elicoidale.
- Arcuri elicoidale ce înseamnă
- Tipuri de arcuri elicoidale
- De ce e important să ai arcuri corespunzătoare
- Arcuri elicoidale auto – cum le verifici
- Cauzele deteriorării unui arc elicoidal
Arcuri elicoidale ce înseamnă
Arcurile elicoidale sunt elemente care fac parte din sistemul de suspensie a mașinii tale, susțin greutatea și absorb vibrațiile datorate deplasării pe suprafețe neregulate de drum. Practic, legătura dintre roată și caroseria autovehiculului se face prin arcuri elicoidale.
Împreună cu amortizoarele, în ansamblul suspensiei, ele asigură menținerea aderenței roților pe şosea şi deplasarea în condiții normale. Niște arcuri elicoidale aflate în stare bună de funcționare prelungesc durata de viață a amortizoarelor, precum și a altor componente ale suspensiei și, de asemenea, asigură deplasarea în condiții de siguranță și confort.
👉 Găsește arcurile elicoidale care se potrivesc mașinii tale în oferta Autovit. Descoperă categoria piese.
Tipuri de arcuri elicoidale
Din punctul de vedere al construcției arcurilor, există două tipuri, liniare și progresive. În cazul arcurilor liniare, forța de apăsare crește odată cu strângerea lor, în timp ce la tipul de arcuri elicoidale progresive, forța crește treptat.
Materialele folosite în cele două tipuri de arcuri sunt diferite, dar există și modele de arcuri hibride, care combină calitățile celor două, pentru a oferi confort când mașina merge lin, și rigiditate, când mașina e încărcată sau e forțată în accelerări și frânări bruște.
În cazul în care te întrebai despre arcuri elicoidale ce înseamnă și ce tipuri de arcuri elicoidale sunt folosite în domeniul automotive, vom încerca să enumerăm mai jos tipurile de arcuri.
- Arc cilindric – e tipul de arc clasic, cele mai frecvent întâlnit. Este liniar și fabricat în întregime din același material, iar diametrul inelelor este același pe toată lungimea lui;
- Arc inconstant – este un arc progresiv, mai moale la capăt și mai dur înspre mijloc. Are o lungime mai mare, iar diametrul inelelor este mai mare la mijlocul arcului, diminuându-se treptat spre capete. Acest tip de arc elicoidal conferă mult confort la condus în condiții normale, dar și rigiditate, dacă arcurile sunt forțate până ajung la porțiunea mai groasă;
- Arc minibloc – acesta este mai scurt, cu capacități progresive și este construit cu raza inelelor mai mare la mijloc și din ce în ce mai mică spre capete. Arcurile minibloc au fost concepute cu această formă pentru ca inelele să nu se atingă atunci când sunt apăsate complet;
- Arc banana – denumit în acest mod datorită formei sale, acest arc distribuie foarte bine forțele care vin de la roată, reducând mult rolul amortizorului.
De ce e important să ai arcuri corespunzătoare
Indiferent de tipul de arcuri care se potrivește mașinii tale, este foarte important ca ele să funcționeze la nivel optim din următoarele motive:
- mașina se deplasează la înălțimea corectă;
- contactul anvelopelor este menținut pe suprafața drumului;
- autovehiculul are o bună manevrabilitate;
- roțile sunt aliniate corect;
- creșterea duratei de viață a amortizoarelor înseamnă bani economisiți.
👉 Vrei să simți mirosul de mașină nouă când te urci la volan? Verifică variantele Autovit pentru autoturisme noi.
Arcuri elicoidale auto – cum le verifici
Modul cel mai rapid de a verifica dacă unul dintre arcurile elicoidale e deteriorat este compararea înălțimii vehiculului pe ambele părți, pe o suprafață plană. Desigur, metoda recomandată este ridicarea mașinii pe elevator și demontarea roților, caz ce presupune apelarea la un mecanic auto.
Iată ce trebuie verificat în detaliu pentru a te asigura că arcurile tale funcționează corespunzător:
#1 Verifică spira inferioară și superioară a arcului elicoidal
Cel mai frecvent, ruperile de arc se produc la spira superioară sau la cea inferioară. Spirele inferioare și superioare ale arcului elicoidal sunt fixate în spații speciale, protecții din cauciuc sau în suportul arcului, aspecte care pot face inspecția vizuală dificilă. Extremitățile arcurilor sunt tăiate fin în procesul de producție, astfel încât un capăt având suprafața neregulată poate indica un arc fisurat.
Pentru a putea investiga capătul arcului, e necesar ca toată murdăria să fie îndepărtată, iar găurile de drenaj curățate. Suportul inferior al arcului are adesea margini orientate în sus, unde se adună un amestec de apă, nisip, sare și praf. Chiar dacă proiectantul a prevăzut deschideri adecvate de drenaj, ele sunt adesea blocate de murdărie.
#2 Verifică stratul protector al arcului elicoidal
În cazul în care stratul de vopsea de fabrică de pe arc este deteriorat, coroziunea apare cu rapiditate. Ea slăbește materialul și duce la pierderea rigidității necesare arcului, iar în cazuri extreme, la rupere.
Deteriorarea stratului anticoroziune poate rezulta din montarea incorectă sau din cauza efectelor distructive ale nisipului, sării de pe şosea sau ale noroiului. Când suspensia se mişcă, spirele de sus și de jos freacă componentele de montare (suportul de arc sau suportul superior al rulmentului). Dacă există murdărie în aceste locuri, stratul anticoroziune va fi afectat, implicit și arcul.
👉 Urcatul brusc cu roata pe bordură poate deteriora arcul elicoidal. Află cum să faci o parcare laterala cu spatele perfecta.
#3 Ce ar mai trebui să verifici?
În cazul în care arcurile elicoidale sunt în regulă, este foarte important să verifici amortizoarele și kiturile de protecție ale acestora. Ele trebuie inspectate pentru a nu prezenta deteriorări ale pistonului sau scurgeri.
Lipsa unei amortizări corespunzătoare scade considerabil nivelul de siguranță și stabilitate a autovehiculului și mărește distanța de frânare.
Mai mult, pe timp de iarnă, orice garnitură deteriorată a amortizorului permite intrarea apei în interiorul amortizorului. În cazul în care temperatura scade, apa îngheață și blochează orice mișcare a amortizorului. Acest lucru poate determina ruperea prinderilor amortizorului sau chiar distrugerea acestuia.
Aceste defecțiuni pot fi prevenite prin verificarea periodică a kitului de protecție al amortizorului, chiar dacă mașina este relativ nouă, întrucât acestea pot fi rupte sau lovite în condiții de trafic dificil de iarnă. Dacă sunt identificate componente deteriorate ale suspensiei (amortizoare, arcuri elicoidale, kituri de protecție), acestea trebuie înlocuite. Depistarea din timp a daunelor reduce semnificativ costurile de reparație și crează condiții de siguranță pentru condus.
Cauzele deteriorării unui arc elicoidal
#1 Depășirea greutății admise a vehiculului
Conducerea îndelungată cu o încărcătură ridicată afectează caracteristicile și forma arcului elicoidal. Din cauza sarcinii excesive pe osie sau a depășirii greutății admise, arcurile elicoidale devin mai scurte, mai moi, ceea ce duce la deformarea spirelor în timpul utilizării. Modificările în elasticitatea arcurilor pot duce la reducerea gărzii la sol și, în consecință, la fisurare.
De asemenea, trebuie amintit faptul că o gardă la sol mai ridicată sau mai coborâtă poate fi rezultatul poziției necorespunzătoare a arcului față de amortizor. Aceasta poate avea cauze precum nefolosirea în timpul reparațiilor a pieselor de montare recomandate, identificarea necorespunzătoare sau selecția necorespunzătoare a pieselor.
#2 Asamblarea greșită a pieselor
Din cauza erorilor de asamblare, arcul elicoidal poate fi nealiniat față de kit-ul de montaj superior al amortizorului și în suportul inferior al arcului. Acest lucru poate duce la frecarea carenajului de către arcul elicoidal. Poziția de montare incorectă a arcului elicoidal poate duce, de asemenea, la fisurarea și deplasarea necontrolată în suportul arcului și contribuie la deteriorarea amortizorului.
Condițiile de drum dificile din timpul iernii dezvăluie orice defecte ale vehiculului. Depistarea din timp a daunelor poate ajuta la reducerea costurilor de reparație și permite conducerea în condiții de siguranță.
👉 Dacă vrei să explorezi dealurile înzăpezite din apropierea orașului tău, un ATV ar fi o alegere bună. Vezi ce model ți se potrivește din oferta Autovit de ATV-uri.
#3 Coroziunea arcurilor pe timpul iernii
Iarna este un anotimp frumos, dar dificil pentru șoferi și pentru automobile. Sarea pe care o folosesc serviciile de întreținere a drumurilor este foarte distructivă, atât pentru suprafețele de drum, cât și pentru componentele auto fabricate din metal.
Chiar dacă sunt bine protejate cu straturi anticoroziune, șasiul și caroseria sunt supuse impactului distructiv al apei sărate. Nisipul pătrunde între piesele în mișcare, provocând deteriorări mai rapide.
Un alt factor de sezon rece cu un efect negativ asupra longevității vehiculului este starea suprafeței drumului. La începutul primăverii apar numeroase gropi în asfalt, cauzate de pătrunderea apei în fisurile din suprafața drumului, care reprezintă un pericol pentru conducătorii auto. Atunci când o roată lovește o astfel de groapă, creează tensiuni mari de impact, care pot duce la deteriorarea arcurilor elicoidale şi a componentelor suspensiei.
Este benefic să verifici suspensia pentru astfel de deteriorări atunci când vizitezi un service auto. Un moment oportun pentru verificarea suspensiei este atunci când înlocuiești anvelopele de iarnă cu anvelopele de vară.
Arcurile elicoidale sunt o componentă vitală a mașinii tale. Ele contribuie la siguranța și confortul tău chiar și în condiții proaste de drum. Asigură-te mereu că mașina ta este în cea mai bună stare tehnică înainte de a porni la drum.
Sursa foto: pexels.com
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.