Vehiculele moderne de tip offroad sunt cu adevărat impresionante. Majoritatea sunt construite în așa fel încât să-ți permită deplasarea confortabilă pe autostradă, dar și pe un drum accidentat, noroios sau înzăpezit.
Cu toate că o mașină offroad este, după cum îi spune și numele, un vehicul de teren, pentru a o alege pe cea potrivită, trebuie să iei în calcul mai mulți factori. Tipul de teren pe care vrei să circuli, designul, proveniența modelului sau anumite specificații tehnice sunt aspecte importante de care trebuie să ții cont atunci când cauți o mașină offroad.
Citește și: Top 5 SUV-uri sub 7.000 de euro
Fie că vrei să-ți cumperi o mașină gata echipată cu toate dotările necesare, fie că preferi să pregătești personal un autoturism 4×4 offroad, este necesar să te ghidezi după anumiți parametri, pentru a alege un vehicul care să-ți răspundă cât mai bine nevoilor. Iată ce trebuie să știi:
Care sunt subdiviziunile offroadului?
Cum alegi o mașină offroad în funcție de nevoile tale?
Caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi un vehicul offroad
Aspecte suplimentare pe care să le iei în calcul
Cum verifici un offroader second-hand?
Diferența dintre un SUV și un offroader
Care sunt subdiviziunile off roadului?
Offroadul se împarte în mai multe categorii, în funcție de tipul traseului și de gradul de dificultate al fiecăruia. Astfel, amintim șapte astfel de subdiviziuni ale offroadului.
Green laning
Această formă de offroad este printre cele mai ușoare și presupune deplasarea pe drumuri forestiere, pietruite sau de pământ. Un astfel de traseu poate fi parcurs fără probleme cu un SUV fără modificări, însă atunci când drumul este noroios sau înzăpezit, vei avea nevoie de tracțiune 4×4.
Cross-country
În mod normal, offroadingul cross-country presupune deplasarea pe un traseu mai lung, timp de câteva zile, pe terenuri nisipoase sau muntoase. Majoritatea rutelor au obstacole, iar pentru a le trece vei avea nevoie de o mașină offroad cu un ampatament mare și cu o caroserie cât mai lungă. Nissan Patrol sau Land Rover Defender sunt modele perfecte pentru această activitate.
În mod normal, offroadingul cross-country presupune deplasarea pe un traseu mai lung, timp de câteva zile, pe terenuri nisipoase sau muntoase. Majoritatea rutelor au obstacole, iar pentru a le trece, vei avea nevoie de o mașină offroad cu un ampatament mare și cu o caroserie cât mai lungă. Nissan Patrol sau Land Rover Defender sunt modele perfecte pentru această activitate. Am scris mai multe despre Nissan Patrol în acest articol. Generația Y61 rămâne o variantă demnă de luat în seamă pentru pasionații de senzații tari.
Rally raid
Acest tip de activitate este dedicat vehiculelor care circulă pe trasee offroad, cu viteze cât mai mari. O astfel de mașină trebuie modificată cu suspensii, anvelope și transmisie specială și poate depăși chiar 100 km/h. Un eveniment de referință pentru rally raid este Raliul de la Dakar.
Dune-bashing
Dune-bashing este practicat de regulă în zonele cu deșert din Africa, Australia și America de Sud. În țara noastră, poți găsi tipul de teren potrivit pentru această activitate pe coasta litoralului sau în zona Măcin din Dobrogea. O mașină pentru dune-bashing are echipament de protecție, iar presiunea din pneuri îi este redusă, pentru a-i asigura o tracțiune cât mai mare în aceste zone nisipoase.
Mudding
Acest tip de offroading este foarte popular în România și presupune parcurgerea unor trasee noroioase, fie în zone de munte, fie de câmpie. În această activitate, tracțiunea și experiența șoferului sunt cele mai importante. Cele mai potrivite mașini pentru mudding sunt: Jeep Wrangler, Nissan Frontier sau Toyota 4Runner.
Rock crawling
Fiind o formă extremă de offroad, rock crawling-ul este și cea mai costisitoare activitate destinată vehiculelor de teren , iar acestea suferă modificări importante în ceea ce privește transmisia, anvelopele sau suspensia.
RTV Trialing
RTV Trialing este o formă de offroad mai ușoară decât rock crawling și, după cum îi spune și numele, la această activitate participă vehicule offroad înmatriculate, care pot circula legal pe drumurile publice. Chiar dacă nu necesită o modificare a mașinii, este recomandat să îți montezi un scut de protecție sub aceasta, înainte de a te apuca de RTV Trialing.
Cum alegi o mașină offroad în funcție de nevoile tale?
O mașină offroad nu este destinată doar activităților sportive și poate fi utilă și în anumite situații de zi cu zi, în care caracteristicile unui astfel de vehicul se vor dovedi cu adevărat folositoare. De aceea, atunci când alegi o mașină offroad, trebuie să te gândești atât la nevoile, cât și la preferințele tale.
Ești pasionat de sailing și ai nevoie de o mașină pentru a căra barca
Dacă ești pasionat de offroad, dar și de sailing și trebuie să transporți barca, atunci va trebui să alegi un model de vehicul 4×4 la care poate fi cuplată ușor o remorcă și care are suficientă forță pentru a ajunge pe malurile greu accesibile, pentru a-ți putea lansa barca la apă.
Vrei viteză
Contrar așteptărilor, un vehicul offroad 4×4 poate fi conceput și pentru a atinge viteze mari. Acesta poate fi folosit atât pentru deplasările pe terenuri accidentate, cât și pentru drumurile de mare viteză, unde își va păstra stabilitatea și va oferi performanțe excelente.
Faci offroad moderat
În cazul în care nu ești tocmai pasionat de offroad, dar îți face plăcere să practici ocazional acest sport, îți poți cumpăra o mașină care să poată fi folosită în zilele obișnuite, dar și pentru o ieșire pe un drum accidentat, la sfârșit de săptămână.
Mergi des în expediții la munte sau pe terenuri accidentate
Dacă mersul în expediții la munte sau în zonele cu terenuri accidentate este unul dintre hobby-urile tale principale, vei avea nevoie de un vehicul care să-ți ofere siguranță, pe care să-l poți conduce ușor și cu suficient loc pentru pasageri și pentru bagaje.
Vrei să faci offroad extrem
Dacă ești un împătimit al traseelor offroad și vrei să practici constant această activitate, îți recomandăm să-ți alegi un vehicul destinat tipurilor de trasee pe care le vei parcurge. Dacă situația o cere, adu câteva modificări mașinii, care să-i crească performanțele.
Citește și: Este sau nu utila tractiunea intregrala?
Caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi un vehicul offroad
Atunci când alegi un vehicul offroad, este important să ții cont de anumite detalii care te vor ajuta să alegi mașina ideală pentru tine, atât din punctul de vedere al preferințelor, cât și din cel al posibilităților tale financiare. De aceea, este important să ții cont de anumite aspecte.
Abilități offroad
Foarte multe SUV-uri produse în zilele noastre nu sunt făcute pentru offroad. Astfel, dacă ești în căutarea unei mașini potrivite pentru terenuri accidentate, este important să te asiguri că aceasta are abilitatea de a se descurca fără probleme pe un astfel de drum.
Țara de proveniență
Această caracteristică ține cel mai mult de preferințele tale, dar și de modelele de mașini disponibile pe piață. În general, cele mai bune masini offroad sunt cele japoneze, americane și europene.
Costurile de întreținere
Pentru că sunt supuse unor condiții extreme de drum, vehiculele offroad sunt destul de predispuse la defecțiuni și, de multe ori, anumite piese vor ceda. De aceea, este necesar să îți alegi o mașină foarte fiabilă sau una care presupune costuri de reparație cât mai mici. În cazul în care mașina aleasă de tine nu este modificată pentru offroad, trebuie să iei în calcul și costurile necesare cu pregătirea sa.
Consum și motorizare
Consumul și motorizarea sunt alți factori pe care trebuie să-i iei în calcul atunci când alegi o mașină offroad. Din fericire, renumitele motoare TDI sunt ideale pentru un astfel de vehicul, oferind, în același timp, o performanță crescută și un consum redus de combustibil.
Aspecte suplimentare pe care să le iei în calcul
Pentru a face o achiziție cât mai inteligentă și pentru a-ți ușura căutarea unui vehicul offroad potrivit, este necesar să ții cont și de anumite aspecte suplimentare. Astfel, va trebui să-ți răspunzi încă din start la câteva întrebări.
Îți dorești o mașină nouă sau una second-hand?
Dacă bugetul îți permite, poți alege fără probleme un vehicul offroad nou, însă dacă nu vrei să cheltui foarte mulți bani, poți căuta un vehicul second-hand, dar trebuie să fii foarte atent la starea în care se află mașina.
Dacă ai găsit un vehicul offroad pe care vrei să-l cumperi, du-l mai întâi la un service specializat pentru o verificare completă. Astfel, vei ști că mașina nu are defecte ascunse sau probleme majore de funcționare. Atunci când cumperi o mașină second-hand, trebuie să-ți pui deoparte și o sumă de bani pentru înlocuirea filtrelor, schimbul de ulei sau eventuala înlocuire a plăcuțelor sau a discurilor de frână.
Vrei o mașină cu punți rigide sau cu suspensii independente?
Această alegere depinde foarte mult și de ce tip de offroad îți dorești să faci cu noua ta mașină. De exemplu, dacă îți cumperi mașina pentru deplasări ușoare, pe drumuri forestiere, este indicat să alegi un vehicul cu punte independentă, deoarece aceasta va fi mult mai confortabilă și mai stabilă la viteze mari.
Pe de altă parte, puntea rigidă este o alegere potrivită în cazul în care îți vei cumpăra mașina pentru offroad extrem, pe terenuri foarte abrupte. De asemenea, puntea rigidă este mult mai ușor de întreținut, iar în cazul în care vrei să-i ridici garda la sol, o poți face fără mari bătăi de cap.
Ce tip de diferențiale să aibă mașina?
Pentru un vehicul offroad, cele mai comune diferențiale sunt cele autoblocante. Cu ajutorul acestora, întregul cuplu al mașinii va fi transferat către roată, permițându-i să ia un viraj normal. Un diferențial cu alunecare limitată va trimite un cuplu diferit către fiecare roată, în funcție de poziția acesteia. În acest mod, se va spori aderența și se va reduce riscul derapajelor la viteze mari. De aceea, este important ca și diferențialul să fie ales în funcție de tipul de offroad pe care îl practici.
Să cumpăr un vehicul cu modificări sau fără?
Dacă te orientezi spre un vehicul offroad second-hand, poți găsi și modele gata modificate, cu suspensia, transmisia și alte piese schimbate de fostul proprietar. Totuși, dacă alegi o astfel de mașină, trebuie să te asiguri că modificările făcute vor fi eficiente pentru tipul de offroad pe care îl practici. În cazul în care alegi un model nemodificat și vrei să-i aduci tu îmbunătățiri, ia în calcul și faptul că vei ajunge să cheltuiești mai mulți bani decât dacă ai fi cumpărat o mașină gata echipată.
Câți bani voi cheltui pentru un vehicul offroad?
Atunci când cumperi un vehicul offroad, costul de achiziție reprezintă doar o mică parte din toți banii pe care va trebui să-i scoți din buzunar pentru a practica acest sport. Întreținerea mașinii, combustibilul sau eventualele defecțiuni îți vor genera costuri constante, de aceea este important să cumperi o mașină cât mai fiabilă, cu un consum decent de combustibil și cu consumabile ieftine.
De asemenea, trebuie să iei în calcul și impozitul pe care îl plătești pentru mașină. O motorizare de peste 3.000 cmc îți va genera cheltuieli de mii de lei cu impozitul, în fiecare an. Evită astfel de motoare și optează pentru un motor de până în 2.000 cmc, de preferat diesel.
Cum verifici un offroader second-hand?
Cu toate că este important ca orice vehicul second-hand să fie testat într-un service specializat înainte de cumpărare, sunt anumite verificări pe care trebuie să le faci la fața locului, pentru a nu pierde timp prin service-uri cu un vehicul problematic. De aceea, trebuie să verifici:
Anvelopele
Evită să cumperi mașini de teren second-hand cu anvelope care prezintă un grad de uzură ridicat sau care sunt complet uzate. Fiind foarte scumpe și greu de găsit, este indicat să găsești o mașină cu pneuri care să poată rezista fără probleme pentru încă 2-3 ani.
Tracțiune integrală
O altă condiție pe care un astfel de vehicul trebuie s-o îndeplinească este tracțiunea integrală, pentru a te asigura că poți ieși fără probleme și din cele mai dure situații. De aceea, este important să cauți doar mașini de teren 4×4 second-hand, dacă nu vrei să ai probleme în offroad.
Diferența dintre un SUV și un offroader
Dacă îți dorești un vehicul de teren, însă nu te poți hotărî între un SUV și un offroader, ar trebui să pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să te gândești, în primul rând, la așteptările tale față de viitoarea mașină. Ai nevoie de un vehicul cu care să te poți deplasa zilnic prin oraș și cu care să poți ieși ocazional pe un drum forestier nu foarte accidentat? Sau ai deja o mașină principală și îți dorești un vehicul cu care să te poți distra și pe care să îl folosești doar pe terenurile accidentate?
Dacă ai nevoie de o mașină destinată traficului de zi cu zi, dar care se descurcă decent și pe drumurile accidentate, va trebui să alegi un SUV sau un Crossover. Câteva exemple de modele din această categorie sunt: Volkswagen Tiguan, Toyota RAV4 sau Dacia Duster. În cazul în care ai nevoie și de spațiu, ar trebui să te orientezi spre un SUV din clasa mare, precum: Mercedes Benz ML sau Mitsubishi Pajero. Principalul avantaj al SUV-urilor și al Crossover-urilor este faptul că pot face ușor trecerea de la traficul urban la cel offroad, datorită tracțiunii 4×4, nepermanente, cu o cuplare manuală sau permanentă.
În cazul în care îți dorești o mașină dedicată ieșirilor pe teren, ar trebui să alegi un model mai puternic, special conceput pentru această activitate. Un offroader dedicat vine de regulă cu punți rigide și cu suspensii heavy, ideale pentru a rezista gropilor, denivelărilor sau pietrelor întâlnite pe drum. Câteva modele recomandate din această categorie sunt: Toyota Hilux, Nissan Navara, Nissan Patrol, Jeep Wrangler, Suzuki Vitara sau Toyota Land Cruiser.
Acum că ai toate informațiile necesare pentru a-ți alege viitoarea mașină pentru offroad, ar trebui să le pui în aplicare și să pornești în căutarea viitorului tău vehicul. Alege un model care să-ți fie pe plac, iar în cazul în care cumperi un model second-hand, fă inspecțiile necesare și du mașina la un service autorizat pentru o verificare amănunțită. În final, alege un autoturism pe care să îl privești cu drag și care să te facă să te simți confortabil de fiecare dată când îl conduci.
Sursa Foto: Pexels
Un pasionat al domeniului auto, Dragos este mereu in cautarea ultimelor tendinte si noutati din industrie. A crescut indragind motoarele cu combustie interna, insa este pasionat, deopotriva, de sunetul inconfundabil al unui motor V8, cat si de evolutia tehnologica in domeniul masinilor electrice. Fie ca vorbim despre performanta, design, tehnologie sau tendinte in industrie, Dragos este mereu la curent cu cele mai noi inovatii si evenimente din lumea auto, oferind informatii complexe intr-un mod accesibil si captivant.