Înlocuirea mașinii actuale cu una care să fie potrivită cerințelor și dorințelor actuale nu este un lucru tocmai ușor de realizat. Totuși, asta nu înseamnă că va trebui să conduci mașina pe care o ai acum toată viața. În prezent există tot felul de modalități pentru a achiziționa un alt autoturism nou sau secondhand. În rândurile de mai jos vei afla totul despre buy back auto.
- Ce modalități de plată ai pentru o mașină
- Ce înseamnă buy back auto
- Achiziție mașină prin sistem buy back
- Avantaje și dezavantaje buy back auto
- Vânzare mașină prin buy back sau pe cont propriu
Ce modalități de plată ai pentru o mașină
Până să discutăm despre buy back auto, hai să vedem rapid care ar fi variantele de plată pentru o mașină. Prin urmare, fie că vrei să-ți cumperi o mașină nouă sau una secondhand va trebui să te decizi la o modalitate de plată cât mai avantajoasă pentru tine:
-
Achiziția mașinii cu banii jos
Să achiți o mașină cu banii jos este, desigur, varianta ideală. Nu vei depinde de credite bancare și, odată economisiți banii necesari, vei putea achiziționa oricând dorești mașina găsită.
-
Înscrierea în programele oferite de stat
Programul „Prima mașină” se adresează celor vor sa intre în posesia primei lor mașini noi cu ajutorul statului. Acesta va acoperi până la 50% din suma necesară mașinii noi, restul banilor fiind acordați sub forma unui credit aprobat de o bancă parteneră a programului.
De asemenea, după cum deja știi, mai ai la dispoziție Programul „Rabla”. Așadar, dacă ai o mașină veche, gata de casat, poți obține un tichet rabla pe care să-l folosești la achiziția unei mașini noi.
-
Vânzarea mașinii actuale
O parte din suma de bani de care ai nevoie pentru achiziția unei noi mașini poate fi obținută din vânzarea mașinii pe care o deții deja.
Vânzarea mașinii actuale o poți face pe cont propriu, prin distribuirea unor anunțuri plătite sau gratuite de vânzare, sau prin sistemul de buy back despre care vei afla toate informațiile necesare în cuprinsul acestui articol.
-
Credit
Creditarea rămâne o soluție comună prin care îți poți procura diverse bunuri necesare. Există mai multe tipuri de creditări:
- creditul de nevoi personale – în condițiile în care suma limită acoperă necesarul de bani pentru achiziția mașinii alese. Se solicită la banca dorită, ținând cont de dobândă.
- creditul auto – acoperă o sumă mult mai mare de bani și, de regulă, ai dobânzi mai mici decât la creditul de nevoi personale. La acest tip de credit este necesar să închei și o poliță CASCO.
- creditul nebancar – se face prin intermediul unui IFN (Instituție Financiară Nebancară). Sunt credite ușor de obținut, însă cu dobânzi mai mari de achitat.
-
Leasing auto
Leasingul auto este și el o opțiune pentru o anumită categorie de cumpărători. Sunt două tipuri de leasing auto:
- leasing financiar – se încheie un contract de închiriere în urma căruia poți achiziționa mașina contra valorii reziduale, respectiv se face transferul dreptului de proprietate.
- leasing operațional – se încheie un contract, de regulă între 1 și 5 ani, în care te bucuri de toate facilitățile unei mașini, fără a deveni însă proprietarul acesteia. La finalul contractului, mașina revine firmei de leasing, iar tu poți lua în leasing un alt model de mașină.
Caută pe Autovit.ro ofertele disponibile de 👉 AUTOTURISME eligibile pentru finanțare și buy back
Ce înseamnă buy back auto
Așa cum menționam ceva mai sus, poți obține o sumă de bani prin buy back auto. Asta înseamnă că o firmă sau dealer auto îți poate evalua mașina veche și, ulterior, trimite o ofertă de cumpărare. Cu respectiva sumă de bani, pe care o poți accepta sau refuza, te poți angaja în procesul de achiziție a unei masini noi sau rulate.
Buy Back sau Trade-In?
Chiar dacă la noi se folosește îndeosebi conceptul de buy back mașini, între cele două operațiuni există o diferență importantă de abordare. Astfel că:
- la buy back te duci cu mașina veche, iar cu suma obținută poți cumpăra o mașină rulată din oferta dealerului ales de tine sau pe cont propriu;
- la trade-in te duci cu mașina veche, iar cu suma obținută vei cumpăra o mașină nouă din oferta dealerului ales de tine.
În România este o combinație între cele două operațiuni, în sensul că ideea de bază rămâne aceeași: evaluarea și ofertarea mașinii vechi pentru achiziția uneia noi sau rulate din parcul auto al dealerului.
În ambele cazuri poți suplimenta suma obținută, considerată drept avans, cu bani din economiile tale sau prin intermediul unei soluții de finanțare. Totodată, în funcție de dealeri, poți avea posibilitatea de a-ți vinde mașina actuală chiar dacă aceasta se află încă într-un sistem activ de finanțare.
Mai este bine să știi faptul că dacă prețul stabilit de dealer nu este pe placul tău, acesta te poate ajuta în continuare pentru a reuși să vinzi mașina cât mai repede. Există dealeri care promovează anunțuri pe platformele lor sociale sau alte site-uri specializate de vânzare auto.
Achiziție mașină prin sistem buy back
Pentru a putea face o achiziție de mașină prin sistem buy back trebuie să urmezi o procedură relativ simplă:
- Alege firma auto dorită și realizează o solicitare de buy back, online sau telefonic;
- În urma programării, te prezinți cu mașina pentru a fi evaluată. Inițial poate fi o evaluare estimativă, urmată de o verificare amănunțită în service, dacă intervalul de preț ți se pare în regulă;
- Primești o ofertă finală din partea firmei auto, ofertă pe care o poți accepta sau refuza;
- În cazul în care accepți oferta, se face un contract de vânzare-cumpărare;
- În funcție de dealer, poți accepta suma de bani oferită fără a cumpăra o mașină sau poți folosi suma de bani drept avans pentru o mașină din parcul auto al acestuia;
- Mașina veche se predă dealerului cu toate actele în regulă, respectiv cu dovada achitării tuturor taxelor și impozitelor aferente.
Prețul oferit pe mașina veche se stabilește ținându-se cont de mai multe criterii importante. Prin urmare, poate fi mai mare sau mai mic în funcție de următoarele:
- Aspectul general al caroseriei;
- Constatarea problemelor tehnice, dacă există;
- Istoricul de service și al numărului de proprietari;
- Numărul real de kilometri parcurși;
- Marca și modelul, echiparea, motorizarea sau gradul de depreciere.
▶ Cum nu toate mașinile se depreciază la fel, citește mai multe despre deprecierea unei autoturism.
Reține faptul că fiecare reprezentanță sau dealer auto are anumite condiții de participare la sistemul buy back. De exemplu, mașina să nu fie mai veche de 10 ani, să aibă un rulaj sub un anumit număr de kilometri sau un istoric complet de service. Prin urmare, înainte de a te duce cu mașina, asigură-te că îndeplinești condițiile minime impuse.
Avantaje și dezavantaje buy back auto
Avantaje buy back auto:
- Câștigi timp cu vânzarea mașinii vechi, de la publicarea de anunțuri, vizionări până la negocieri și perfectarea tuturor actelor necesare vânzării-cumpărării;
- Nu ai costuri cu anunțuri plătite sau diverse deplasări;
- Ai un consilier care se va ocupa de tot procesul de vânzare;
- Costurile de evaluare a mașinii vechi sunt suportate de dealerul auto;
- Te poți folosi de mașina veche până la semnarea actelor pentru noul autoturism;
- Mașina rulată care te interesează este deja verificată și pregătită de drum;
- Tot procesul se derulează rapid, profesionist și în termeni legali.
Dezavantaje buy back auto:
- Prețul oferit poate fi unul mai mic decât te-ai putea aștepta;
- Există dealeri care pun condiția de a cumpăra mașini, noi sau rulate, doar din parcul lor auto;
- Unii dealeri au proceduri stricte de buy back, precum o anumită vechime sau chiar o anumită marcă de autoturism.
Vânzare mașină prin buy back sau pe cont propriu
Să vinzi mașina prin buy back sau pe cont propriu? Oare cum este mai bine? Considerăm că trebuie să iei în calcul mai multe aspecte.
Decizia de a încerca să-ți vinzi mașina pe cont propriu poate fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar, însă cam atât. Altfel spus, cu toate că majoritatea potențialilor cumpărători vor vrea să negocieze prețul, poate vei obține o sumă satisfăcătoare. Ceea ce va fi perfect pentru tine. Totodată, poate trece destul de mult timp până să reușești să vinzi mașina, cu vizionări fără vreo finalitate, stres cu răspunsul la mesaje și apeluri telefonice de la tot felul de persoane.
Pe de o parte, până nu încerci și varianta unei ofertări tip buy back nu ai de unde să cunoști ce preț ai putea obține pe mașina ta veche. Chiar dacă poate fi vorba de o sumă de bani mai mică, ține cont de timpul și confortul tău.
▶ Te-ai decis să-ți vinzi mașina veche? Ai în vedere metode de reparatie rugina de pe caroserie pentru a crește valoarea la revânzare.
Buy back auto poate fi considerată cea mai simplă variantă prin care îți poți vinde mașina actuală. Întrucât scapi de multe griji și detalii, tot ce îți rămâne de făcut este să programezi o evaluare la reprezentanță sau un dealer auto care au în ofertă această modalitate de achiziție. Chiar dacă în stabilirea prețului intervin multe criterii-cheie, merită să încerci și să vezi dacă oferta buy back este una convenabilă pentru tine.
Sursa foto: Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.