Dacia se ambiționează, după ce a anunțat apariția Bigster, să proiecteze și lanseze un nou model de mașină, pe nume C-Neo. Informațiile nu sunt încă multe, dar ne putem crea rapid o imagine despre viitoare mașină din portofoliul Dacia.
Dacia C-Neo: primele informații
Dacia C-Neo se prefigurează a fi o berlină din clasa compactă, cu un design de caroserie care se află deja în trenduri pentru iubitorii de „compacte” moderne. Nu se știe dacă așa îi va rămâne și numele, este încă o denumire a unui proiect intern, dar „Neo” s-ar traduce prin „noutate”. „C”-ul să fie oare de la „Compact”? Rămâne să mai aflăm în următorii 3 ani. În anul 2026 C-Neo ar trebui să se regăsească în portofoliul Dacia.
Se pare că Dacia C-Neo ar avea o lungime similară cu Duster, dar cum Dacia încearcă să se ferească de asemenea comparații, va revitaliza complet designul viitoarei mașini. Altfel spus, constructorii caută să vină cu un model de mașină care să aibă identitate proprie și lumea să nu comenteze că este tot un Duster, însă sub un alt nume. Totodată, aflat printre „cele mai bine vândute SUV-uri de clasă B din Europa”, Duster este fără îndoială un succes care merită apreciat.
Platforma de construcție ar fi cea folosită și de noul Renault Grand Captur, cu o posibilă dată de lansare oficială în 2024, iar dacă vorbim de inspirație in-house putem aminti numaidecât de Renault Megane E-Tech, însă cu totul alte caracteristici și, bineînțeles, la un alt buget. De exemplu, din primele imagini vehiculate, spatele mașinii ar urma să aibă o linie ușor înclinată, ce se termină cu un portbagaj tip hayon. Se mai remarcă o gardă la sol mare, precum și un plafon mai înalt. Cel puțin teoretic, spațiul interior din C-Neo ar trebui să fie unul bun pentru pasageri. Altfel spus, din primele informații legate de design, C-Neo împrumută caracteristicile unui SUV coupe.
Pe Autovit.ro găsești o gamă variată de ➡ AUTOTURISME DACIA
Inspirația modelului Dacia C-Neo
Dacia C-Neo s-ar mai inspira și din modele de mașini deja existente pe piața auto, precum hatchback-urile compacte Skoda Scala sau Citroën C4. Ele vor fi, mai mult ca sigur, si două dintre modelele de mașini cu care va rivaliza în mod direct. Din punct de vedere al prețului de achiziție, suntem convinși că sunt șanse mari să se impună în acest segment.
Cu ce caracteristici defilează Skoda Scala și Citroën C4? Pe scurt, Skoda Scala este o mașină versatilă, suficientă pentru un cuplu sau o familie cu un copil. A fost gândită ca o alegere intermediară pentru cei care nu își doreau o Skoda Fabia, pentru simplu motiv că era prea mică pentru nevoile lor, dar nici nu aveau buget pentru Skoda Octavia.
Ai nevoie de spațiu și confort pentru o familie numeroasă? Ți-am pregătit un 👉 top 15 masini recomandate pentru familiile cu doi copii
Pe de altă parte, a treia generație de Citroen C4 este o reinventare totală a unui hatchback și prezintă un caracter pronunțat de SUV coupe. Față de prima generație, schimbările sunt radicale pentru C4.
C-Neo s-ar părea că vrea și el să atace piața auto a hatchback-urilor reinventate datorită dorinței consumatorilor europeni de a conduce un SUV sau măcar o mașină care să dea impresia că este un SUV. Este foarte posibil ca Dacia C-Neo să vină cu un preț bun, iar dacă va fi și o variantă 100% electrică, s-ar putea să aibă succes în vânzări. Deocamdată, din primele informații, știm că vor fi motorizări hibride, dar nu sunt excluse surprizele având în vedere contextul electrificării.
Până la apariția mai multor informații oficiale, preconizate prin 2024, cam atât avem de zis despre C-Neo. Să-i facem întâi loc lui Bigster!
Sursa foto: dacia.com, actudacia.com
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.