
Dezvoltat în Brazilia, dar construit și în România, Ford Ecosport are o carieră lungă în spate și nu pare pregătit să renunțe prea curând. Chiar dacă crossover-ul Ovalului Albastru s-a reinventat, de-a lungul timpului, în ultimii ani a fost eclipsat de concurenți precum Renault Captur, Opel Crossland sau Toyota CH-R.
Cu toate acestea, multe dintre exemplarele EcoSport de la începutul ciclului de producție sau chiar mai recente reprezintă propuneri interesante pe piața second-hand.
Iată ce argumente are achiziția acestui model și care este povestea lui.
- Care este istoricul modelului Ford EcoSport
- Ce motorizări oferă Ford EcoSport
- Cum este echipat Ford EcoSport 2021
- La ce prețuri poți găsi un Ford EcoSport rulat
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care este istoricul modelului Ford EcoSport
Cu o gardă la sol de 20 cm și cu un portbagaj de 352 litri, dar cu o lungime de doar patru metri, Ford EcoSport este un all-rounder, când vine vorba despre îmbinarea nevoilor pe care un șofer citadin le-ar putea avea. Prima generație a mașinii a fost adresată exclusiv Americii de Sud și a fost fabricată între anii 2003 și 2012.
Actuala generație a intrat în producție în anul 2012 și a fost unul dintre modelele globale ale Ford, comercializate atât în America de Sud și de Nord, cât și în Europa sau Asia. Modelul este construit pe platforma celei de-a șasea generații a modelului de clasă mică Ford Fiesta, dar a fost disponibil și într-o configurație cu tracțiune integrală.
Europenii l-au întâmpinat pe EcoSport începând cu 2014, dar vânzările inițiale au fost dezamăgitoare, iar anul 2016 a adus un facelift substanțial. Producătorul anunța, cu această ocazie, că a schimbat peste 2.000 de componente, pentru o ținută de drum mai bună. De asemenea, partea frontală a mașinii oferea un design mai matur, cu o grilă de dimensiuni mărite și cu blocuri optice noi.
Totodată, producătorul alegea să diversifice combinațiile de culori pentru caroserie și oferea opțiunea sistemului multimedia Sync 3, cu display de 8 inchi, cu Android Auto și Apple Car Play. Sub capotă își făcea apariția un motor în trei cilindri, de doar un litru, cu tehnologie EcoBoost, a cărui amprentă la sol este echivalentă cu suprafața unei coli A4.
Anul 2017 a avut o importanță aparte pentru EcoSport și pentru publicul din România, datorită demarării procesului de producție a modelului la fabrica Ford din Craiova. Chiar dacă noul Ford Puma este un model mai tentant și mai agil, în showroom-urile Ford încă se pot găsi exemplare EcoSport.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Ce motorizări oferă Ford EcoSport
Cele mai multe exemplare ale acestui model au fost oferite cu motorul de un litru, cu tehnologie EcoBoost. Acesta oferă 100, 125 sau 140 de cai-putere, în funcție de versiune și de anul de fabricație al exemplarului pe care îl dorești. Special pentru varianta de 125 CP, Ford a pus la dispoziția clienților o transmisie automată, cu șase trepte și cu clapete amplasate în spatele volanului, pentru modul manual.
Pe frontul diesel, ofensiva Ford nu a fost considerabilă, pentru EcoBoost, iar această decizie a fost justificată, având în vedere clasa modelului și reticența manifestată de public, după ultimele evoluții din industrie. Astfel, sub capota unui EcoBoost rulat, poți găsi o motorizare pe motorină, cu o cilindree de 1,5 litri și cu o putere de 125 CP și cu un cuplu de 300 Nm. Acesta este cuplat cu o transmisie manuală, în șase trepte.
Cum este echipat Ford EcoSport 2021
Un Ford Ecosport 2021 oferă doar motorizarea EcoBoost de un litru și 125 CP, cu o cutie de viteze manuală, în șase trepte. Printre dotările standard ale versiunii de echipare Titanium se numără jantele din aliaj, de 17 inchi, luminile de zi cu LED, senzorii de parcare spate, parbrizul încălzit, cruise control cu limitator de viteză, aer condiționat automat și radio cu ecran tactil.
Versiunea ST-Line plusează cu bare de protecție și praguri sport, cu geamuri fumurii, cu jante din aliaj, de 7 inchi, cu finisaj Dark, și cu accente negre la nivelul farurilor, respectiv al calandrului. Versiunea Active, cu un look inspirat de vehiculele de off-road, se remarcă prin protecțiile de plastic ale caroseriei și prin tapițeria din piele ecologică.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
La ce prețuri poți găsi un Ford EcoSport rulat
În cazul în care ești în căutarea unui crossover care să se manevreze exact ca o mașină de clasă mică și pe care să îl parchezi ușor, EcoSport ar putea fi soluția. Un exemplar diesel, cu o vechime de maximum cinci ani și cu un rulaj aflat în jurul valorii de 150.000 km, are un preț de aproximativ 9.000 de euro. Exemplarele echipate cu motorizarea de un litru, pe benzină, are un preț cu cel puțin 10.000 de euro mai mare, dar modelele de acest tip, disponibile pe piața automobilelor rulate, au un rulaj mai mic, de cca. 65.000 km.
Ponturile de mai sus te vor ajuta să cântărești mai bine decizia achiziției unui Ford Ecosport. În funcție de prioritățile tale, poți opta pentru o versiune convențională sau pentru una echipată cu tracțiune integrală.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.