Un mijloc de frânare eficient, dar mult mai complex, este frâna de motor. Alături de frâna de mână și de cea acționată cu piciorul, aceasta se dovedește o metodă bună de oprire a autovehiculului. Însă frâna de motor este recomandată în sezonul de iarnă, când condițiile meteo împiedică folosirea optimă a celorlalte mijloace de frânare.
- Mecanismul de acțiune a frânei de motor
- Rolul frânei de motor
- Modul de utilizare corectă a frânei de motor
Mecanismul de acțiune a frânei de motor
Frâna de mână și cea acționată prin intermediul pedalei sunt două mecanisme care folosesc la îndeplinirea funcției sistemului mecanic al mașinii. Prin acționarea acestora sunt puse în funcțiune plăcuțele de frână, care vor încetini autovehiculul.
Frâna de motor folosește un mecanism diferit pentru a produce încetinirea mașinii. Aceasta presupune trecerea autovehiculului într-o treaptă inferioară și îndepărtarea piciorului de pe accelerație.
În acel moment, numărul de turații ale motorului va crește și mașina va frâna, datorită următoarelor evenimente:
- clapeta de accelerație se închide;
- fluxul de aer care ar trebui să ajungă în galeria de admisie este închis;
- alimentarea cu carburant se oprește.
Daca esti in cautarea unui nou autovehicul, vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI
Rolul frânei de motor
Frâna de motor este o metodă folosită în multe situații. Printre acestea se regăsesc:
- lipsa funcționării sistemelor de frânare clasice – în cazul în care sistemele clasice de frânare nu mai funcționează la apăsarea pedalei sau la acționarea manetei, este recomandată acționarea frânei de motor. Aceasta va ajuta șoferul să oprească automobilul în condiții de siguranță.
După oprire, este necesar să rezolvi problema frânelor, apelând la serviciile unui service autorizat. Autovehiculul va trebui remorcat până la atelierul auto, de aceea este util să afli mai multe sfaturi utile despre cum să tractezi corect o mașină.
- oprirea la semafor – frâna de motor poate fi folosită și în traficul urban. Prin intermediul acesteia, șoferii pot obține un consum mai mic și siguranță în actul de frânare, frâna de motor fiind mai eficientă. De asemenea, prin utilizarea acesteia în trafic, conducătorii de autovehicule conservă sistemul de frânare clasic, bazat pe plăcuțe de frână. Folosirea frânei de motor necesită, însă, foarte mare atenție la semnele de circulație, semafoare, pietoni și manevrele altor participanți la trafic.
- condusul autovehiculului pe timp de iarnă – în cazul șofatului în condiții de iarnă, frâna de motor se dovedește a fi foarte eficientă. Astfel, pe drumurile înzăpezite sau care prezintă polei, acționarea frânei clasice pentru a reduce viteza va destabiliza mașina. Astfel, șoferul va intra în panică și va pierde controlul autovehiculului. În cazul acționării frânei de motor, autovehiculul va reduce constant viteza, fără a periclita siguranța călătorilor.
- coborârea în pantă – pentru coborârea în pantă în condiții de iarnă se recomandă utilizarea frânei de motor. Aceasta va păstra stabilitatea, direcția și viteza redusă pe tot parcursul traseului. De asemenea, mașina trebuie lăsată în treapta 1 de viteză, fără a fi acționată frâna. Avantajele acestei tehnici sunt coborârea cu viteză constantă și lipsa consumului de carburant, datorită gravitației. Metoda aceasta s-a dovedit a fi mult mai sigură comparativ cu utilizarea frânei acționate prin intermediul pedalei.
- condusul autovehiculului pe drumuri drepte (autostradă) – în timpul șofatului pe un drum drept (autostradă), în fața mașinii poate apărea un alt participant la trafic, ce are o viteză mai redusă sau este angrenat într-o depășire. Pentru a evita coliziunea, este recomandată folosirea frânei de motor, care este mult mai sigură decât cea acționată prin intermediul pedalei.
- situațiile de urgență – printre situațiile de urgență care pot fi întâlnite în trafic se regăsește momentul în care participantul la trafic din fața autovehiculului frânează brusc. În acest caz, este recomandată folosirea concomitentă a frânei de motor și a celei acționate prin intermediul pedalei. Astfel, autovehiculul va putea fi oprit mai eficient și coliziunea va putea fi evitată.
- șofatul pe un drum de munte cu serpentine – pe drumurile de munte, șoferilor le este recomandată, în timpul coborârii pe serpentine, utilizarea frânei de motor. Aceasta s-a dovedit mai eficientă față de frâna acționată prin intermediul pedalei.
- în cazul unui derapaj – dacă vehiculul derapează, conducătorul auto trebuie să îndepărteze piciorul de pe pedala de frână. Apoi, acesta rotește volanul în sensul invers al derapării. După ce autovehiculul s-a echilibrat, pentru a reduce viteza, conducătorul autovehiculului trebuie să acționeze frâna de motor.
👉 Descoperă gama de AUTOTURISME RULATE
Modul de utilizare corectă a frânei de motor
Utilizarea corectă a frânei de motor în cazul mașinilor manuale implică aplicarea următorilor pași:
- schimbarea transmisiei într-o treaptă inferioară;
- îndepărtarea piciorului de pe pedala de accelerație.
Frâna de motor poate fi utilizată și în cazul mașinilor automate. Pentru a acționa frâna de motor, este necesară translatarea în viteza inferioară a schimbătorului de viteze aflat în modul drive. Trecerea se poate face succesiv, până la treapta 1.
Eficiența acesteia este, însă, scăzută, în cazul autovehiculelor cu motorizare diesel, din următoarele motive:
- motorul nu necesită flux de aer constant;
- aprinderea combustibilului se realizează prin comprimare.
Verificarea tehnică a unei mașini este un proces laborios, care trebuie realizat de către persoane autorizate și cu experiență. Dacă îți dorești siguranță, dar și o rezolvare rapidă a provocărilor întâmpinate în timpul condusului, descoperă gama variată de PIESE la prețuri avantajoase și livrate rapid.
Frâna de motor este o metodă eficientă de a reduce viteza autovehiculului în condiții speciale sau în traficul urban. Folosirea ei necesită îndemânarea, calmul și precizia șoferului. Aceasta poate fi utilizată atât în cazul mașinilor manuale, cât și al celor automate. Acționarea frânei de motor poate fi o idee foarte bună în condiții limită.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.