autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre încărcarea unei mașini electrice: durată, tipuri de acumulatori și categorii de stații de încărcare

În prezent, tot mai mulți români decid să renunțe la mașinile convenționale și să facă trecerea la autoturismele electrice. Protejarea mediului înconjurător sau costurile mai mici per kilometru sunt principalele motive pentru care mulți dintre conaționalii noștri decid să facă acest pas. 

Cu toate acestea, există și persoane care și-ar achiziționa bucuroși o mașină electrică, însă nu o fac, considerând că rețeaua de alimentare electrică nu este încă suficient de dezvoltată în toată țara. 

Chiar dacă, în urmă cu câțiva ani, această afirmație era perfect adevărată, în prezent lucrurile nu mai stau chiar așa, iar toate orașele importante din România au câteva stații de încărcare medie și cel puțin una rapidă pentru autoturismele electrice. Dacă și tu iei în calcul să-ți achiziționezi o mașină electrică și vrei să afli mai multe detalii despre încărcarea unui astfel de vehicul, în cele ce urmează îți oferim toate informațiile de care ai nevoie. 

Timpul de încărcare a unei mașini electrice
Condițiile în care o mașină electrică este rentabilă
Unde poți încărca bateria unei mașini electrice
Principalele tipuri de baterii

Statii de incarcare masina electrica

Timpul de încărcare a unei mașini electrice

Pentru a putea afla timpul de încărcare a unei mașini electrice, trebuie să iei în calcul trei factori extrem de importanți. 

Capacitatea bateriei 

Cantitatea de energie electrică pe care bateria mașinii o poate stoca influențează în mod direct timpul de încărcare. Pentru un vehicul cu o baterie mare, precum Tesla Model S, timpul de încărcare va fi vizibil mai mare, însă și autonomia mașinii va fi mai ridicată. Totuși, în cazul în care nu dorești să te deplasezi pe o distanță foarte mare și vrei să economisești timp, poți alege să încarci parțial bateria, pentru a putea pleca mai repede de la stația de încărcare. 

Puterea prizei

Puterea prizei sau a stației la care încarci mașina va determina, de asemenea, cât timp ai de așteptat înainte să poți pleca la drum. Astfel, dacă încarci mașina la o priză casnică, o încărcare completă poate dura 10-15 ore. În schimb, dacă mergi la o stație de încărcare rapidă (de 50-120 kWh), te poți aștepta la un timp de încărcare de o jumătate de oră. 

Puterea încărcătorului folosit 

Tensiunea suportată de cablul de încărcare influențează, de asemenea, timpul în care indicatorul bateriei ajunge la 100%. Pentru un încărcător cu o tensiune de 220V, poți aștepta și 7 ore, pe când unul cu 380V îți va asigura încărcarea completă a bateriilor în 2-4 ore, în funcție de stația de încărcare folosită.

Citește și: Top 5 masini electrice

Cat costa sa incarci o masina electrica

Cât costă să încarci o mașină electrică 

Prețul de încărcare a unei mașini electrice diferă foarte mult, în funcție de tipul de stație. În cele mai multe locuri, încărcarea mașinii electrice este complet gratuită, pe când în stațiile private, încărcarea se taxează pe kilowatt, la un preț ce poate ajunge până la 1,95 lei. 

Cât costă un kilowatt

Cu toate că prețul unui kilowatt destinat consumului casnic este situat în jurul valorii de 0,50 bani, când vine vorba de stațiile de încărcare, prețul acestora este cuprins între 0 și 1,95 de lei, în funcție de puterea stației și de furnizor. Astfel, încărcarea unei mașini cu o capacitate medie a bateriei de 40 kWh poate costa între 0 și 78 de lei. 

De ce este folosit termenul de unitate 

Motivul pentru care la stațiile de încărcare electrice este folosit termenul de unitate și nu de kWh ține de considerente legale. Având în vedere că furnizorii de energie electrică nu pot vinde curent spre un automobil, ci doar către un bun fix, aceștia au fost nevoiți să se adapteze și să redenumească un kWh în unitate.

Cum incarci masina electrica

Condițiile în care o mașină electrică este rentabilă

Chiar dacă opinia generală este că un autoturism electric este mai economic decât unul cu motor termic, acest adevăr nu este universal valabil. Pentru a reuși să economisești bani cu o mașină electrică și să obții un cost per kilometru cât mai redus, trebuie să respecți măcar una din următoarele condiții:

  • Ai posibilitatea de a o încărca acasă, direct de la rețeaua electrică de distribuție, la prețul normal de circa 0,5 lei/kWh;
  • O poți încărca în mod constant de la un punct care nu percepe tarife adiționale și taxează kilowattul la același preț de aproximativ 0,5 lei; 
  • Ai acces la o stație de încărcare gratuită. Aceste tipuri de stații sunt puse la dispoziție fie de autoritățile publice, fie de anumite lanțuri de magazine. 

Desigur, această diferență de economie este una care poate suferi modificări în viitor, pe fondul  creșterii prețurilor combustibililor fosili sau al apariției unor soluții de încărcare electrice mult mai avantajoase din punct de vedere economic.

Unde incarc masina electrica in Romania

Unde poți încărca bateria unei mașini electrice

Rețeaua autohtonă de încărcare pentru mașinile electrice s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Dacă în urmă cu 8 ani, găsirea unei stații electrice de încărcare era o adevărată aventură, iar soluțiile puse la dispoziție erau rudimentare și lente, în prezent, țara noastră se poate mândri cu puncte de încărcare performante, care pot fi găsite în fiecare oraș mare din țară. 

Cum găsești o stație de încărcare electrică 

Pentru a găsi toate stațiile de încărcare electrică din țară și din străinătate, poți consulta harta pusă la dispoziție de PlugShare, care îți va oferi informații despre toate punctele de încărcare din apropierea ta, tipul acestora (normal, fast) și tariful pe care trebuie să îl plătești pentru încărcare. 

Pe lângă această hartă, poți consulta oferta marilor lanțuri de magazine și a centrelor comerciale pe care le vizitezi constant, deoarece multe dintre acestea pun la dispoziție, în parcări, puncte de încărcare a mașinilor electrice, fără a percepe, de regulă, un tarif. 

Cum îți poți încărca mașina acasă 

Foarte mulți deținători de mașini electrice aleg să le încarce acasă, considerând că această metodă de încărcare este mult mai confortabilă. Totuși, trebuie precizat faptul că dacă alegi să îți încarci mașina la domiciliu, timpul pe care îl ai de așteptat până când indicatorul bateriei să ajungă la 100% este mai mare decât în cazul unei stații de încărcare rapidă, și astfel, ai de așteptat chiar și 7-8 ore. 

Totuși, dat fiind faptul că ești acasă, acest lucru nu este neapărat un impediment, deoarece poți lăsa liniștit mașina să se încarce peste noapte și să o ai complet încărcată dimineața. Mai mult, dacă beneficiezi de un plan tarifar variabil, cu prețuri mai mici ale energiei electrice pe timpul nopții, poți încărca mașina pentru un preț mai mic decât standardul de 0,50 lei/kWh. 

Citește și: Sfaturi utile: Tot ce trebuie să stii despre automobilele electrice

Incarcarea masinii electrica acasa

Principalele tipuri de baterii

La o mașină electrică, bateriile sunt cele mai scumpe componente, iar un astfel de vehicul ajunge să coste mai mult decât unul cu motor termic, tocmai din această cauză. Prețul comercial al bateriilor utilizate la mașinile electrice este cuprins între 200 de dolari kilowatt/oră și 400 de dolari kilowatt/oră, în funcție de tehnologia folosită. 

În ceea ce privește tipul de baterie, cele mai performante, dar și cele mai folosite la mașinile electrice sunt cele litiu-ion. Acestea oferă cea mai bună autonomie și, dacă sunt utilizate corect, sunt și cele mai durabile. Totuși, există și alte tipuri de baterii, printre care: 

Baterie plumb-acid

Acest tip de baterie reprezintă cea mai ieftină soluție de încărcare a mașinii electrice și de aceea, mașinile care utilizează această soluție vor fi, de asemenea, mai ieftine. Totuși, bateria vine cu un inconvenient, și anume faptul că dacă va fi descărcată la mai puțin de 50% din capacitate, își va scurta perioada de viață. 

Baterie hibrid nichel-metal 

Cu toate că nu sunt foarte eficiente în ceea ce privește perioada de încărcare și de descărcare, bateriile nichel-metal sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, iar dacă sunt folosite corespunzător, acestea pot funcționa fără probleme pentru o perioadă foarte îndelungată.

Baterie Zebra

Acest tip de baterie funcționează pe baza clorurii de nichel-sodiu și este recunoscută pentru durata sa mare de viață, suportând și câteva mii de reîncărcări. Principalul dezavantaj al acestor baterii constă în faptul că funcționează doar la cald, iar în lunile geroase de iarnă vor consuma o cantitate mai mare de energie electrică doar pentru a-și menține temperatura de funcționare. 

Baterie Litiu-Ion

Acest tip de baterie este folosit cu precădere la telefoanele mobile și laptopuri, însă a devenit un standard și în cazul mașinilor electrice. Mulțumită litiului, această soluție are cel mai înalt potențial electrochimic și oferă cel mai mare raport de energie Wh/kg. Singurul dezavantaj al acestei tehnologii este faptul că tinde să își piardă din performanță atunci când temperaturile sunt scăzute. 

Dacă ești pe cale să îți cumperi o mașină electrică, încearcă să cauți toate stațiile de încărcare din locurile frecventate de tine și informează-te cu privire la timpul de încărcare și tarifele practicate de acestea. În cazul în care vrei să îți încarci mașina acasă, optează pentru un sistem de tip home charging. 

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)