autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre lichidul de frână: când trebuie înlocuit, ce produs să alegi și care sunt pașii de urmat

Cunoscut și după numele de lichid hidraulic, lichidul de frână are rolul de a susține mișcarea și de a lubrifia piesele sistemului de frânare al automobilului. Întrucât acest lichid are capacitatea de a nu se comprima, este necesar pentru a conduce forța rezultată din apăsarea pedalei către plăcuțele de frână ale autoturismului. 

Deoarece acesta îndeplinește un rol deosebit de important atât pentru funcționarea mașinii în parametri optimi, cât și pentru menținerea siguranței rutiere, lichidul de frână este o componentă care nu trebuie neglijată. 

De aceea, pentru a te asigura că te poți baza pe sistemul de frânare al mașinii și că nu ajungi în situația în care vei rămâne fără frâne, trebuie să te asiguri că vei înlocui la timp lichidul de frână. În cele ce urmează îți prezentăm care sunt principalele tipuri de lichid de frână și care sunt pașii ce trebuie îndepliniți pentru schimbarea cu succes a acestuia. 

Principalele tipuri de lichide de frână
Cum se alege lichidul de frână
Când trebuie să schimbi lichidul de frână
Cum se schimbă lichidul de frână
Probleme apărute din cauza neschimbării la timp a lichidului de frână

Principalele tipuri de lichide de frână

Substanțele folosite în lichidul de frână diferă în funcție de tipul sistemului de frânare al fiecărui autovehicul. Astfel, atunci când schimbi lichidul, este indicat să folosești produsul destinat autovehiculului pe care îl conduci. În prezent, ai două tipuri de lichid de frână dintre care să alegi: 

Pe bază de glicoli 

Lichidul de frână care are glicoli în compoziția sa este folosit pentru mașinile cu sistem ABS. Fiecare tip de lichid vine cu indice propriu, clasificat de către Departamentul de Transport, care indică punctul său de fierbere. Astfel, cu cât indicele este mai mare, cu atât lichidul este mai de calitate și poate rezista la temperaturi mai înalte. 

Pe bază de silicon

Create pentru autovehiculele militare, lichidele pe bază de silicon sunt recunoscute pentru punctul lor înalt de fierbere și pentru faptul că nu își pierd proprietățile odată cu trecerea timpului, întrucât nu absorb apa. Lichidele de frână pe bază de silicon sunt folosite la mașinile mai vechi, care nu au instalat un sistem ABS și nu sunt indicate pentru modelele mai noi, întrucât pot provoca anumite coroziuni la sistemul de frânare. 

Tipuri de lichide de frana

Cum se alege lichidul de frână

Pentru a te asigura că sistemul de frânare al mașinii tale funcționează la parametri optimi și că nu există riscul de probleme tehnice sau de o eventuală deteriorare a angrenajului, este cazul să alegi lichidul de frână potrivit. Iată lucrurile de care trebuie să ții cont: 

Să fie compatibil cu piesele sistemului de frânare

Atunci când alegi un lichid de frana, este important să te asiguri că acesta este compatibil cu sistemul de frânare al mașinii tale, mai precis cu garniturile elastometrice și cu elementele de plastic ale acestuia. În cartea tehnică a mașinii ar trebui să găsești toate informațiile necesare pentru alegerea lichidului de frână potrivit pentru mașina ta. 

Să aibă un punct de fierbere ridicat

Un alt aspect de luat în calcul atunci când alegi un lichid de frână este punctul de fierbere al acestuia. De regulă, lichidele sintetice au tendința de a absorbi apa, ceea ce le reduce considerabil punctul de fierbere, așa că ar trebui să te orientezi spre un lichid DOT 3 sau DOT 4, cu o temperatură de fierbere de 230°C și aditivată cu antioxidanți ce permit dizolvarea apei, astfel încât să nu fie absorbită în lichid.

Să fie un bun lubrifiant, indiferent de situație 

Lichidul de frână folosit trebuie să îndeplinească proprietățile lubrifiante indiferent de condițiile meteo și de intensitatea de folosire a frânelor. Astfel, acesta trebuie să își mențină gradul de vâscozitate, să nu formeze spumă atunci când se ajunge la temperaturi înalte și să nu se descompună catalitic. 

Plăcuțele de frână se uzează treptat și, dacă nu le înlocuiești la timp, riști să te confrunți cu probleme serioase la frânare, care pot pune în pericol atât siguranța ta, cât și a celor din jur. Află care sunt simptomele care indica placute de frana uzate și la cati km se schimba placutele de frana.

Cum alegi lichidul de frana  

Când trebuie să schimbi lichidul de frână

Deși foarte multă lume se întreabă la cât timp se schimbă lichidul de frână, răspunsul nu este atât de simplu, deoarece depinde de mai mulți factori. Totuși, există anumite semne și reguli care trebuie luate în calcul atunci când decizi dacă este cazul să schimbi lichidul de frână, iar printre acestea enumerăm: 

Lichidul își schimbă culoarea

Un detaliu foarte ușor de sesizat și care indică dacă ar trebui să înlocuiești lichidul din instalație este culoarea acestuia. În mod normal, dacă lichidul are o culoare maronie deschisă, înseamnă că este încă în stare bună și nu necesită înlocuire. Totuși, atunci când nuanța cromatică se închide, este cazul să iei în calcul schimbarea sa, întrucât acesta a început deja să-și piardă din proprietăți.

Probleme lichid de frana

După o perioadă de timp de la ultima înlocuire

Există situații în care lichidul de frână să nu își schimbe culoarea, dar să își fi pierdut deja proprietățile. Tocmai de aceea, specialiștii avertizează că lichidul trebuie schimbat după o anumită perioadă, în funcție de fiecare model de mașină. De exemplu, la automobilele din grupul VAG, lichidul de frână trebuie schimbat la fiecare 50.000 de kilometri sau la 2 ani, indiferent dacă acest număr de kilometri a fost parcurs sau nu. În schimb, la BMW, lichidul trebuie înlocuit la aproximativ 40.000 de kilometri parcurși sau după un an, în timp ce la un supercar precum Ferrari, înlocuirea trebuie să se facă după doar 5.000 de kilometri parcurși sau 6 luni. 

Desigur că perioadele și numărul de kilometri după care este necesară înlocuirea lichidului de frână depind foarte mult și de modelul mașinii, astfel că pentru o informare corectă este necesar să consulți cartea tehnică a autovehiculului tău. 

 Monitorizează constant starea lichidului

Pentru a te asigura că lichidul este în permanență la parametri optimi, este necesar să îl verifici constant. Fă-ți o obișnuință din a „inspecta” și lichidul de frână atunci când verifici joja de ulei sau nivelul antigelului și asigură-te că acesta nu și-a pierdut proprietățile. De asemenea, asigură-te că sistemul de frânare funcționează corespunzător, iar atunci când sesizezi nereguli, nu ezita să te deplasezi la cel mai apropiat service, întrucât problema poate fi una care nu suportă amânare. 

Citește și: Sapte semne ca trebuie sa verifici sistemul de franare

Cum se schimbă lichidul de frână

Deși schimbarea lichidului de frână nu este o operațiune costisitoare și poate fi realizată rapid la orice service auto, poți face acest lucru și de unul singur, atât timp cât respecți toți pașii de mai jos: 

Golește sistemul de frânare

Primul pas pentru un schimb de lichid de frână reușit este golirea întregului sistem de lichidul vechi. La service-urile specializate, operațiunea se face cu ajutorul unui aparat special, introdus în vasul în care este păstrat lichidul, însă în lipsa unui astfel de dispozitiv, poți improviza. În continuare, va trebui să scoți lichidul de la fiecare roată în parte și să aerisești instalația. Informează-te cu exactitate care este modul prin care poți scoate lichidul de frână de la roți, în funcție de modelul de mașină pe care îl ai. În mod normal, schimbarea lichidului trebuie făcută pe diagonală, începând cu roata dreapta din spate, stânga din față, stânga din spate și dreapta din față. Pentru schimbare, poți folosi un kit de perfuzie, pe care îl găsești în orice farmacie la prețul de circa 3-4 lei, pe care îl poți fixa pe aerisitorul fiecărei roți. Pentru a face un vacuum în cablu, poți folosi un dispozitiv de pulverizat, pe care îl vei atașa la furtun.

Curăță rezervorul

După ce te-ai asigurat că lichidul vechi este eliminat total din sistemul de frânare, este momentul să elimini eventualele reziduuri rămase în rezervor. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un prosop, cu ajutorul căruia vei curăța interiorul vasului până când nu mai rămâne nicio impuritate. 

Toarnă lichidul nou

Dacă instalația este golită complet, este momentul să începi introducerea lichidului nou. Adaugă noul lichid treptat și completează pe măsură ce acesta intră în sistemul de frânare al mașinii. Continuă operațiunea până ce este atins nivelul maxim al rezervorului. Pe măsură ce adaugi lichidul de frână, asigură-te că apeși succesiv pedala de frână, pentru a te asigura că nu va mai rămâne aer în instalație.

Schimbare lichid frana

Probleme apărute din cauza neschimbării la timp a lichidului de frână

După cum era de așteptat, nerespectarea indicațiilor producătorului cu privire la schimbarea lichidului de frână poate conduce la anumite probleme tehnice, dar și de siguranță rutieră. Printre acestea amintim: 

Nu mai există o frânare fermă

Atunci când lichidul și-a pierdut proprietățile, nu mai există o frânare fermă, iar la apăsarea pedalei se va simți acest lucru. Comportamentul neobișnuit al angrenajului poate influența negativ calitatea frânării și creează un risc atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. 

Degradarea unor piese 

Pe lângă îmbunătățirea procesului de frânare, lichidul are și proprietatea de lubrifiant, care împiedică degradarea și coroziunea elementelor din angrenaj. Atunci când acesta își pierde proprietățile, piesele sunt mult mai predispuse la degradare și probabilitatea de apariție a defecțiunilor este mult mai mare. De aceea, pentru evitarea de cheltuieli suplimentare, este crucial să verifici și să identifici la timp momentul în care lichidul de frână trebuie înlocuit. 

Ai grijă de siguranța ta și a celor dragi și înlocuiește la timp lichidul de frână. Asigură-te că folosești un produs potrivit pentru mașina ta și că faci schimbul respectând toți pașii de mai sus. Astfel, vei putea pleca la drum cu încredere și cu certitudinea că te deplasezi în siguranță totală.

Sursa Foto: Shutterstock  

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)