autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Nissan Patrol Y61 (1997-2015)

Dacă ești pasionat de drumurile accidentate, Nissan Patrol Y61 poate fi o alegere interesantă. Este un „dinozaur” foarte agil pe cele mai grele trasee, dar cu o mare poftă de combustibil. S-a luptat ani de zile, pe segmentul off-road, cu Toyota Land Cruiser sau cu Land Rover Discovery. Îți vorbim, în rândurile următoare, despre a cincea generație de Nissan Patrol, produsă între 1997 și 2015.  

Nissan Patrol Y61 – versiuni de caroserie, dotări și motorizări

Cele mai comune variante de Nissan Patrol Y61 sunt cele în 3 sau 5 uși, cu ampatament lung și 5 sau 7 locuri. Mai există și versiuni pick-up în 2 sau 4 uși, destul de rare pe piața din România. Spațiul interior este satisfăcător. De ce doar satisfăcător? Pentru că design-ul destul de învechit aduce o serie de condiționări impuse de transmisia cu tracțiune integrală. 

Nissan Patrol Y61 a fost conceput ca un off-road pur-sânge, pentru a urca munții cu el, nu neapărat pentru a asigura și maximum de confort. Este, în primul rând, un vehicul mare și puternic. 

La capitolul dotări, nu există nimic ieșit din comun, când vine vorba de echipările standard. Primele versiuni au foarte puține dotări, de genul scaune din material textil sau aparate de radio clasice. Dacă mergem spre versiunile mai recente, gradul de confort crește și avem încălzire în scaune, oglinzi electrice, volan cu comenzi, senzori de ploaie și așa mai departe. 

Ca motorizare, Nissan Patrol Y61 oferă două versiuni pe benzină și patru pe motorină:

Benzină: 

  • 4.5 litri și 200 de cai putere
  • 4.8 litri și 250 de cai putere

Diesel: 

  • 2.8 litri și 135 sau 145 de cai putere
  • 3.0 litri turbo diesel și 170 de cai putere
  • 4.2 litri turbo diesel și 140 de cai putere

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

modele nissan patrol

Nissan Patrol Y61 – experiență de condus

Nissan Patrol Y61 folosește un sistem tradițional de tracțiune 4X4 și o suspensie robustă, care asigură aderență maximă, în cele mai dificile situații. Se descurcă de minune pe drumuri accidentate. Dacă intenționezi să-ți achiziționezi un astfel de model pentru a te plimba prin oraș, alegerea nu e foarte înțeleaptă. Nissan Patrol Y61 este o mașină „gurmandă”. Indiferent de motorizare, consumul de combustibil este mare.

Greutate Nissan Patrol Y60

Autoturismul cântărește aproximativ 2.5 tone, prin urmare, nu este o variantă care să „țină cu casa”. La drum lung, consumul nu va scădea sub 12 litri la suta de kilometri, în oraș poate ajunge la 17-18 litri, iar în condiții de off-road, sare lejer de 20 de litri. 

Confort Nissan Patrol Y60

Cum spuneam mai devreme, versiunile mai vechi de Nissan Patrol Y61 nu excelează la capitolul confort. Modelele mai noi vin, totuși, cu îmbunătățiri apropiate de cerințele prezentului. De asemenea, Nissan Patrol Y61 nu este o mașină rapidă, așa că, dacă vrei să scoți sub 10 secunde de la 0-100 km/h, va trebui să te orientezi spre altceva. Încă o dată, acest model a fost conceput în special pentru cei care vor să călătorească în zone mai puțin accesibile.  

Siguranță Nissan Patrol Y60

La capitolul siguranță, mai trebuie să știi că doar modelele făcute după 2000 au primit airbag-uri pentru șofer și airbag-uri laterale. Nissan Patrol Y61 nu a trecut niciodată printr-un test oficial de siguranță. Totuși, în cadrul unui test independent, realizat în Australia, a primit un rating de 4 stele din cinci. Nissan Patrol Y61 nu are nici sistem de prindere ISOFIX pentru scaunul copilului. 

Vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI

exterior nissan patrol

Nissan Patrol Y61 – prețuri și costuri de întreținere

Pe autovit.ro, un Nissan Patrol Y61 rulat are prețuri cuprinse între 4.150 și 29.950 de euro. Gama de prețuri este foarte variată, deoarece acest model a fost disponibil în game extinse de caroserii, motorizări, dotări. 

Este o mașină pe care te poți baza, mai ales dacă ești pasionat de off-road. Un motiv în plus pentru a alege un astfel de model este acela că s-a luptat de la egal la egal cu mașini din același segment, dar mai scumpe, precum Toyota Land Cruiser sau Land Rover Discovery.

Mai trebuie să știi că întreținerea pentru un Nissan Patrol Y61 nu este deloc ieftină. Motoarele, în special cele diesel, au nevoie de schimburi frecvente de ulei, în cazul în care mașina este folosită mult pe drumuri anevoioase. 

De asemenea, uleiul cutiei și articulațiile trebuie îngrijite, iar anvelopele, plăcuțele de frână și componentele suspensiei nu sunt deloc ieftine. În schimb, caroseria rezistă foarte bine la rugină, iar faptul că nu este o mașină foarte tehnologizată aduce unele economii la partea electrică. 

Nissan Patrol Y61 își păstrează destul de bine valorea de revânzare, mai ales dacă mașina este bine întreținută și are istoricul verificabil. Mare atenție, însă, la modelele cu mulți kilometri: cu siguranță aceștia au fost parcurși în special pe drumuri accidentate. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Nissan Patrol Y61 – probleme generale>

Cele mai mari probleme au fost semnalate la motorul turbo-diesel de trei litri, produs înainte de 2005. Pistoanele se spărgeau foarte des, iar turbinele cedau frecvent. Motorul turbo-diesel de 2.8 litri a avut și el parte de contestații, cauzate de defecțiunile pompei de injecție. Consumul ridicat de combustibil rămâne, însă, cel mai mare dezavantaj pentru Nissan Patrol Y61.

Acest model este o opțiune mai ales pentru pasionații de senzații tari, dornici să străbată drumuri greu accesibile pe patru roți.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)