autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Rabla Plus: mod de accesare, valoarea finanțării și oferta de mașini electrice

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto, supranumit și Programul Rabla, este un program lansat de Guvernul României și finanțat din fondurile alocate de Ministerul Mediului, care are scopul de a scoate din circulație automobilele vechi și de a le înlocui cu unele noi, mai nepoluante. 

Prin acest program, o persoană care își dorește să-și achiziționeze o mașină nouă poate primi o subvenție nerambursabilă de la stat, cu condiția să facă dovada că a casat o mașină mai veche. 

Finanțarea primită de la stat nu acoperă integral valoarea mașinii, iar viitorul proprietar va trebui să achite diferența fie din surse proprii, fie prin intermediul unui credit bancar, fie prin încheierea unui contract de leasing auto.

O noutate în ceea ce privește acest program este Rabla Plus, o măsură care se adresează strict persoanelor care doresc să-și achiziționeze un autoturism electric nou. În cele ce urmează, îți vom explica tot ceea ce trebuie să știi despre acest program, cum poate fi accesat și care sunt beneficiile acestuia. 

Structura programului Rabla
Principalele tipuri de tichete Rabla Plus
Cine poate beneficia de acest program
Pașii care trebuie urmați pentru a te înscrie în program
Top mașini electrice pe care le poți cumpăra prin Rabla Plus

Structura programului Rabla

În prezent, programul Rabla este structurat pe două componente. Deși măsura Rabla Clasic este activă încă din anul 2004, în urmă cu patru ani, Guvernul lansa o componentă nouă, supranumită și Rabla Plus. Iată diferențele dintre cele două:

Rabla Clasic

Rabla Clasic este o componentă finanțată de stat, prin care un proprietar primește o sumă de bani în schimbul casării unui autovehicul vechi. 

Această sumă poartă numele de primă de casare și este în valoare de 6.500 de lei, la care se mai adaugă și un ecobonus de 1.700 de lei în cazul în care mașina are un nivel de poluare mai mic de 98 g CO2/km. 

Rabla Plus 

Acesta este un program destul de nou, prin care Guvernul își dorește să introducă în circulație mai multe vehicule electrice. Persoanele care își doresc să achiziționeze un astfel de autoturism vor primi o subvenție de la stat, fără a mai fi nevoie să caseze un autoturism vechi. 

Citește și: Totul despre incarcarea unei masini electrice: durata, tipuri de acumulatori si categorii de statii de incarcare

Cum accesezi Rabla Plus

Principalele tipuri de tichete Rabla Plus

Prin intermediul programului Rabla Plus, pot fi acordate două tipuri de eco-tichete, în funcție de tipul autoturismului care va fi achiziționat: 

  • Un eco-tichet pentru achiziționarea unui autoturism electric hibrid, care vine cu o sursă de alimentare externă și care generează o cantitate de emisii mai mică de 50 g CO2/km. Pentru a se primi subvenția, mașina trebuie să-și ia energia din două surse diferite: una electrică și una fosilă. Pentru o mașină hibrid, voucherul primit are o valoare de 20.000 de lei;
  • Un eco-tichet pentru mașinile noi, 100% electrice. Valoarea sprijinului primit de la stat este de 45.000 de lei, iar în cazul în care cumpărătorul deține un autoturism vechi, pe care își dorește să-l caseze, se va mai acorda o primă de casare în valoare de 5.000 de lei, care se va cumula cu cea de 45.000 de lei.

În ambele cazuri, tichetul acordat nu poate să reprezinte mai mult de 50% din valoarea totală a mașinii. 

Cine poate accesa Rabla Plus

Cine poate beneficia de acest program

Programul Rabla Plus este unul destul de îngăduitor, iar de acesta pot beneficia atât persoanele fizice, cât și cele juridice. Astfel, pot primi eco-tichete: 

  • Persoanele fizice;
  • Persoanele juridice de drept public sau privat; 
  • Entitățile juridice fără personalitate juridică; 
  • Organizațiile profesionale care își exercită activitatea într-una dintre formele profesiei liberale;
  • Persoanele fizice care efectuează activități economice în mod independent; 
  • Asociațiile familiale sau cele care desfășoară activități economice independente. 

Citește și: Top masini accesibile pe Autovit.ro

Masini electrice prin Rabla Plus

Pașii care trebuie urmați pentru a te înscrie în program

Chiar dacă este un program foarte permisiv și ușor de accesat, persoanele interesate în a-și cumpăra o mașină electrică sau un vehicul hibrid cu sprijin de la stat trebuie să urmeze o anumită procedură.  

În primul rând, viitorul proprietar al unei mașini electrice sau hibride va trebui să se prezinte la unul dintre producătorii auto autorizați de Administrația Fondului pentru Mediu și să solicite înscrierea în programul Rabla Plus. 

Pentru solicitare, cumpărătorii vor trebui să depună o copie legalizată „conformă cu originalul” a actului de identitate, dar și certificatul de atestare fiscală, care să dovedească faptul că solicitantul nu are datorii la stat. 

Dacă toate actele sunt în regulă, producătorul validat va emite o notă de înscriere, un document ce are o perioadă de valabilitate de maxim 180 de zile, timp în care solicitantul trebuie să-și cumpere autoturismul.

După obținerea notei de înscriere, solicitantul poate să-și cumpere mașina electrică sau hibridă, în funcție de programul pentru care a optat, însă nu mai târziu de cele 180 de zile de la emiterea notei de înscriere sau de la data închiderii programului. 

În momentul achiziției, producătorul va scădea 20.000 de lei sau 45.000 de lei din prețul mașinii, în funcție de tipul autoturismului cumpărat. În cazul în care viitorul proprietar are și un voucher auto, de 5.000 de lei, primit în urma casării unui autoturism vechi, această sumă va fi, de asemenea, scăzută din prețul mașinii. Programul Rabla Plus permite românilor să își cumpere o singură mașină electrică pe an, cu condiția respectării obligațiilor mai sus menționate. 

Top mașini electrice pe care le poți cumpăra prin Rabla Plus

Deși în urmă cu câțiva ani, opțiunile în ceea ce privește alegerea unui autoturism electric erau aproape inexistente, în prezent, piața de mașini electrice s-a dezvoltat foarte mult, atât din punctul de vedere al calității, cât și din cel al modelelor dintre care putem alege. Printre modelele electrice de top se numără: 

Smart Fortwo Electric Drive

Versiunea electrică a deja celebrului Smart Fortwo este una dintre cele mai accesibile mașini electrice care pot fi cumpărate în România prin programul Rabla Plus. Cu un motor electric de 82 CP și o autonomie în modul Eco de până la 160 de kilometri, poate fi achiziționat cu doar 12.000 de euro (TVA inclus).  

Smart Forfour Electric Drive

Smart Forfour vine echipată cu același motor de 82 de CP și cu autonomie puțin mai mare decât Fortwo, iar potrivit producătorului, mașina are o autonomie de 170 de kilometri. Datorită prețului de 12.660 de euro (TVA inclus), Smart Forfour rămâne una dintre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață și cel mai accesibil model electric în patru uși. 

Mitsubishi i-MiEV

Mitsubishi, celebrul producător nipon de autoturisme, ne pune la dispoziție un autoturism electric destul de accesibil ca preț, numit i-MiEV. Cu o autonomie de 160 de kilometri și cu o putere de 66 de CP, mașina poate fi achiziționată prin Rabla Plus cu doar 14.181 de euro cu TVA inclus. 

Volkswagen e-UP 

Și cei care își doresc o mașină de la Volkswagen au opțiuni, întrucât producătorul german are scoase pe piață două modele, unul dintre ele fiind e-Up. Această mașină are puterea de 136 de CP și o autonomie de 200 de kilometri. Pe lângă performanțele crescute, și prețul acestei mașini este unul mai piperat, iar persoanele care au accesat Rabla Plus vor trebui să plătească în jur de 22.700 de euro pentru un astfel de model. 

Renault ZOE 

Deși mai scumpă decât Volkswagen e-Up și cu o putere mai mică, de doar 109 CP, Renault ZOE impresionează prin autonomia sa ceva mai ridicată care, după spusele producătorului, ar putea ajunge la 300 de kilometri. După scăderea celor 10.000 de euro acordați prin Rabla Plus, un cumpărător trebuie să plătească nu mai puțin 23.350 de euro pentru o astfel de mașină. 

BMW i3

Foarte multe persoane care își doresc un autoturism electric iau în calcul să achiziționeze un BMW i3, întrucât producătorul bavarez a reușit să construiască o mașină foarte fiabilă și performantă. Cu un motor care dezvoltă 170 CP și cu o autonomie de 359 km, mașina poate fi achiziționată pentru puțin peste 30.000 de euro (TVA inclus). 

Kia e-Soul 

e-Soul este varianta îmbunătățită a Kia Soul EV, care oferă o putere mai mare a motorului, dar și o autonomie mai crescută. Motorul de 204 CP, dar și autonomia de 452 de kilometri fac din Kia e-Soul o mașină extrem de atractivă, în ciuda prețului său de circa 23.000 de euro. 

Volkswagen e-Golf 

Volkswagen reinventează Golf, una dintre cele mai populare mașini produse vreodată, și oferă pentru prima dată o variantă 100% electrică a acestui model. E-Golf este un autoturism compact, cu un motor de 136 de CP și o autonomie de 200 de kilometri. Persoanele care au accesat Rabla Plus își pot procura acest autoturism pentru aproximativ 29.000 de euro. 

Mercedes-Benz Clasa B electric

Producătorul german Mercedes-Benz pune la dispoziția clienților săi un model destul de performant, cu un motor care dezvoltă o putere de 179 de CP. Deși autonomia este una destul de modestă, de doar 200 de kilometri, acest model este mai ieftin decât e-Golf, iar un cumpărător beneficiar al Rabla Plus trebuie să plătească 25.800 de euro pentru acest model. 

Dacă ești hotărât să îți achiziționezi un automobil electric, asigură-te că o faci prin intermediul Rabla Plus. Programul este deosebit de avantajos și face mult mai accesibilă cumpărarea unei astfel de mașini. 

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)