
Anterior acestui material am analizat piața auto de second-hand pentru a vedea ce SUV-uri poți cumpăra cu 10.000 de euro, respectiv 14.000 de euro. Astăzi vrem să vedem ce oferă piața în acest moment pentru o valoare mai ridicată, situată in jurul sumei de 18.000 de euro. Pentru ca rezultatele să fie cât mai concludente am ales doar modelele cu an de fabricație mai nou de 2007.
Surprinzător, la această sumă se poate cumpăra aproape orice fel de SUV, indiferent că vorbim despre unul de clasă compactă sau de un SUV premium de clasă mare. Concret, există oferte care pleacă de la VW Tiguan și BMW X1 și ajung la Mercedes ML, Audi Q7 sau chiar Porsche Cayenne. Mai jos am analizat câteva dintre ele.
1. Mercedes ML 280 CDI, 2008, 165.000 km
SUV-ul celor de la Mercedes concurează in acceași clasă cu BMW X5, dar spre deosebire de aceasta are un cu totul alt comportament. El se descurca foarte bine în teren accidentat, iar pe stradă are un comportament axat foarte mult pe confort. Direcția este foarte asistată, cu o demultiplicare lungă, iar ținuta de drum este una destul de ‘moale’. La modelul 280 CDI, dieselul de 3 litri este prezent în versiunea mai puțin puternică, de 190 CP, dar funcționează silențios. Cutia automată cu 7 trepte nu este foarte rapidă, însă oferă extrem de mult confort, cu schimbări line de la o treaptă la alta.
2. Audi Q7 3.0 TDI, 2008, 163.000 km
Audi Q7 este unul dintre cele mai mari SUV-uri de pe piață, dar are un comportament mai sportiv decât ML. Trenul său de rulare este setat mai rigid, ceea ce uneori afecteaza confortul, însă reduce ruliul în viraje. Q7 este foarte spațios la interior și are scaune confortabile. În teren accidentat se descurcă onorabil, dar nu mai bine ca ML. Dieselul 3.0 TDI este foarte potent, rafinat, însa în oraș așteptați-vă la un consum de circa 15 l/100 km. Ca și în cazul lui ML, costurile de întreținere sunt extrem de ridicate.
3. Audi Q5 3.0 TDI, 2010, 104.000 km
Cu o clasă mai mic decât Q7, Audi Q5 este una dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de un SUV second-hand. Spațiul interior este foarte generos, trenul de rulare oferă un nivel de confort bun, deși uneori poate fi considerat ușor rigid. Spre deosebire de Q7, Q5 este mai agil, mai plăcut de condus, iar dieselul oferă prestații dinamice mai bune și un consum mai mic. La o comparație directă, anul de fabricație și numărul de kilometri rulați inclina sensibil balanța spre Q5.
4. Volvo XC90 2.4D, 2009, 135.000 km
Pentru cei care caută un model mai deosebit și poate mai puțin prezent pe strazile de la noi există Volvo XC90. SUV-ul suedez este foarte confortabil, are un tren de rulare elastic și este plăcut de condus în special la drum lung. Interiorul aduce o notă de originalitate foarte plăcută, iar materialele sunt la nivel premium. Dieselul de 2,4 litri are 185 CP (exista și o treapta de putere de 163 CP) și mizează pe mult rafinament și o valoare de cuplu bună, cu prestații de apreciat in zona de turații joase și medii.
Pentru suma de 18.000 de euro se mai pot găsi pe piața second-hand modele precum Mercedes ML 320 sau Porsche Cayenne V6, care au motoare pe benzină, însă considerăm că un astfel de SUV este complet ineficient cu motoare V6 pe benzină. Consumul în traficul urban sare fără prea multe probleme peste valoare de 20 l/100 km. Pentru toate aceste modele de mai sus, trebuie să aveți în considerare și valoare impozitului anual, ce ajunge la 2.160 de lei pentru un motor de 3 litri. Alte modele care pot fi găsite la această sumă în conditii bune sunt: Jeep Grand Cherokee, Lexus RX400, BMW X5 (destul de rar) sau Land Rover Freelander.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.