
La fiecare 10-15.000 de kilometri parcurși cu mașina, știi că trebuie să-i faci o revizie, care presupune schimbul de filtre și ulei. Să plătești mai mult pentru uleiul de motor sintetic? Să-l alegi pe cel convențional sau să mergi pe varianta semi-sintetică? Sunt întrebări la care vei găsi toate răspunsurile, în rândurile următoare.
Uleiul de motor sintetic și cel convențional – scurt istoric
Uleiul convențional sau mineral se folosește încă de acum mai bine de două sute de ani, de la apariția motoarelor pe aburi, și este realizat din substanțe extrase din petrol. I se mai spune și ulei natural sau petrolier și are un preț mai mic, deoarece se extrage din resurse naturale, fără a avea nevoie de prea multă procesare.
În schimb, lubrifianții artificiali au fost creați în laborator pentru a înlocui uleiul convențional. Inventat în 1929, uleiul de motor sintetic se folosește pentru orice tip de motoare, de la cele de autoturisme și până la cele de avioane. Un amănunt care ți s-ar putea părea interesant este acela că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații le-au restricționat germanilor accesul la uleiul de motor convențional, iar aceștia au apelat la cel sintetic, pentru a-și alimenta vehiculele.
În timpul crizei energetice din anii ‘70, uleiul de motor sintetic a fost îmbunătățit de americani. Între cele două tipuri de uleiuri, mai există și cel semi-sintetic, care este un amestec de ulei convențional, cu până la 30% ulei sintetic.
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
Diferențele dintre uleiul de motor sintetic și cel convențional
La nivel vizual, nu vei putea face aproape nicio diferență între uleiul de motor sintetic și cel convențional. Toți specialiștii îți vor spune, însă, că cel sintetic este mai bun. De fapt, potrivit testelor din industrie, efectuate de Asociația Americană pentru Automobile (AAA), acesta este cu 47% mai performant. Printre avantajele uleiului de motor sintetic se numără:
- Este un ulei mai curat, cu mult mai puține impurități;
- Dimensiunea moleculară uniformă previne frecarea excesivă a componentelor motorului;
- Reducerea mai eficientă a reziduurilor din motor, datorită procesării avansate;
- O protecție mai bună, datorită aditivilor;
- Asigură o funcționare mai bună a motoarelor la temperaturi extreme.
De asemenea, la momentul schimburilor, uleiul de motor sintetic se prezintă mult mai bine, în comparație cu cel convențional, în condiții de utilizare asemănătoare. Cel mineral este mai gros și mai murdar. Uleiurile semi-sintetice sunt situate undeva la mijloc – vei beneficia de avantajele aditivilor, dar nivelul impurităților va fi, totuși, mai mare, în comparație cu cel sintetic.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Beneficiile uleiului de motor sintetic vs uleiul de motor convențional
Este bine să știi că nu există noțiunea de ulei de motor „dăunător”. Cel sintetic este considerat a fi cel mai bun, cel convențional este bun, iar cel semi-sintetic, mai bun decât cel clasic.
Cu toate că este mai scump, uleiul de motor sintetic are avantajele sale. Cel mai important dintre ele este acela că protejează mult mai bine motorul. De asemenea, emisiile poluante și consumul de combustibil sunt reduse.
Un alt avantaj este acela că asigură o protecție mai eficientă la temperaturi extreme, indiferent că afară este ger sau caniculă. Motorul va porni mai repede și va fi mai curat, pentru că aditivii din uleiul sintetic previn depunerile.
Citeste si 👉 Totul despre uleiul de motor. Cum se alege si perioada dupa care trebuie schimbat
Când să folosești uleiul de motor sintetic și pe cel convențional
În primul rând, trebuie să știi că este indicat să folosești doar uleiul de motor recomandat în manualul mașinii pe care o deții. Dacă nu se menționează că ai nevoie de ulei de motor sintetic, îl poți folosi pe cel convențional. După cum ai văzut deja, cel sintetic are beneficiile sale, dar vine și cu un preț mai mare.
Acesta este recomandat în special atunci când faci drumuri scurte și dese, pentru că cel convențional nu va avea timp suficient să se încălzească și să elimine impuritățile. Uleiul de motor sintetic este ideal și pentru regiunile cu temperaturi extreme, în care iernile sunt foarte geroase sau verile foarte călduroase. În aceste cazuri, va proteja mult mai bine motorul. De asemenea, dacă îți folosești mașina pentru remorcare sau transporturi grele, un ulei sintetic este mai potrivit.
Uleiul de motor convențional este recomandat pentru vehiculele cu motoare de capacitate mare, care se turează mai greu, cum ar fi microbuzele, autocarele, tractoarele sau camioanele. De asemenea, se folosește și la autoturismele foarte vechi sau la motoarele aflate în rodaj. Uleiul semi-sintetic protejează suficient motoarele și are un preț de achiziție destul de bun, așa că poate fi utilizat la orice mașină cu motoare mai mici de 150 de cai putere.
Acestea ar fi principalele diferențe dintre uleiurile de motor. Indiferent de cel pe care îl vei alege, cel mai important este să îl schimbi la timpul potrivit și în funcție de cum folosești mașina. Unii producători recomandă schimburile de ulei la 10.000 de kilometri, alții, la 15.000. Respectă aceste intervale, iar viața motorului va fi mai lungă.
Citeste si 👉 TOP 5: Cele mai bune anvelope pentru masina ta
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.