Cu cat temperatura din termometre creste de la o zi la alta, cu atat suntem mai aproape de un bine meritat concediu. Asa ca a venit timpul sa ne planificam calatoriile din aceasta primavara-vara, in locuri cat mai interesante pentru a iesi din monotonia urbana. Insa v-ati pregatit masina pentru ca vacanta sa nu se transforme intr-un cosmar?
Daca vreti sa plecati in vacanta cu masina, trebuie sa tineti cont ca exista cateva reguli de baza, cum ar fi pregatirea excursiei cu 2 – 3 zile in avans. In primul rand trebuie tinut cont de distanta si durata deplasarii, precum si numarul persoanelor care calatoresc alaturi de voi in masina. Astfel va puteti face un calcul simplu daca portbagajul este suficient pentru toate bagajele, iar daca raspunsul la aceasta intrebare este negativ puteti opta pentru un portbagaj amovibil montat pe plafonul masinii. De asemenea daca vreti sa luati in vacanta biciletele, o solutie eficienta este montarea pe plafon a unor suporti speciali.
Insa un aspect deosebit de important in planificarea calatoriei este verificarea starii generale a autoturismului. Astfel se recomanda ca in ziua de dinaintea plecarii sa va alocati timp pentru o minima inspectie, in care sa verificati urmatoarele:
Starea anvelopelor: mai intai inspectati gradul de uzura al pneurilor, apoi verificati presiunea in toate anvelopele, inclusiv in roata de rezerva din portbagaj. In aceasta etapa trebuie sa respectati instructiunile constructorului deoarece anvelopele umflate insuficient genereaza cresterea atat a consumului, cat si a riscului de explozie.
Nivelul lichidelor: una dintre cele mai simple etape, deoarece inspectiile sunt vizuale. Un prim pas ar fi sa verificati eventualele scurgeri, astfel uitati-va daca sub masina sunt vizibile urme de lichide. Mai tineti cont ca nivelul de ulei este esentialpentru o buna functionare a motorului, asa ca daca dupa ce scoateti joja observati o scadere a nivelului, trebuie neaparat sa completati pana la un nivel optim. Mai trebuie sa verificati atent daca lichidul de racire si cel de frana se afla intre limitele de minim si maxim, si nu uitati sa umpleti vasul cu lichid de spalare a parbrizului.
Franele: Verificati daca sunt urme de praf negru pe jantele de pe puntea fata si daca discurile de frana prezinta deteriorari. Totusi mai relevanta este proba practica, asa ca verificati distanta de franare si timpul de raspuns dupa actionarea pedalei de frana. Testarea se face pe un carosabil uniform prin apasarea ferma si constanta a pedalei de frana la o viteza de 50 km/h, iar comportamentul normal al masinii ar fi oprirea rapida si rectilinie, fara devieri stanga-dreapta. Semnalmente ale unor probleme legate de sistemul de franare ori cu geometria ar fi: scartaitul puternic al rotilor, zgomote metalice de frecare, trepidatii resimtite in volan ori balansarea masinii.
Farurile: pentru a verifica daca toate becurile sunt in stare de functionare, trebuie sa mutati masina intr-un loc intunecos si cu fata la un perete. Trebuie sa verificati daca toate aceste becuri se aprind si nu uitati sa verificati daca aveti o trusa cu becuri de rezerva.
Stergatoarele: Verificati atent starea lamelelor, iar daca sesizati un grad avansat de uzura trebuie neaparat sa le schimbati. In limita posibilitatilor se recomanda sa aveti un set nou de stergatoare in portbagaj, pentru situatii de urgenta.
Climatizarea: chiar daca nu este un element de securitate, instalatia de aer conditionat asigura confortul pasagerilor. Asa ca inainte de a pleca la drum verificati eficienta sistemului de climatizare. In general se verifica prin comutarea la temperatura cea mai scazuta posibil, iar dupa maximum 30 secunde aerul trebuie sa fie rece si sa se mentina pe toata durata functionarii.
Tot inainte de a pleca la drum, trebuie sa verificati daca trusa de prim ajutor se afla in termenul de garantie, precum si daca pachetul de siguranta este complet (triunghi si vesta reflectorizante, extinctor).
Cam acestea ar fi verificarile minime care va pot asigura ca nu veti avea probleme in timpul calatoriei. Voi v-ati pregatit masina pentru vacanta?
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.