autovit.ro
B SECTIUNI

Vacanța de Paște este aproape – ți-ai pregătit mașina pentru drumurile lungi?

Mini-vacanța de Paște este foarte aproape, moment în care, așa cum ne-am obișnuit an de an, românii vor pleca spre mare, munte sau alte stațiuni pentru a-și petrece zilele libere. Dacă ai un astfel de plan, nu trebuie să omiți pregătirea mașinii pentru concediu, pentru ca totul să meargă cum trebuie și să nu apară probleme neprevăzute pe drum. În continuare îți prezentăm câteva sfaturi de care să ții cont.

 

În primul rând este recomandat să nu pleci la drum cu anvelope care au ajuns la nivelul maxim de uzură. Dacă tot ai nevoie de anvelope noi, mai bine schimbă-le înaintea concediului. La temperaturi ridicate, anvelopele sunt extrem de solicitate, iar pentru un drum lung ai nevoie de cel mai înalt nivel de siguranță. De asemenea, nu uita de presiunea în anvelope, foarte importantă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru protejarea cauciucurilor. Evident, ai în vedere și roata de rezervă, care trebuie să aibă presiunea optimă recomandată de constructorul mașinii.

Nivelul lichidelor este un alt aspect pe care trebuie să îl verifici. Prima etapă este cea vizuală. Verificați eventualele scurgeri – uitați-vă dacă sub mașină sunt vizibile urme de lichide. Țineți cont că nivelul de ulei este esențial pentru o bună funcționare a motorului, așa că nu ezitați să-l verificați și să completați până la nivelul optim, dacă este nevoie. Nu uita să verifici atent daca lichidul de răcire și cel de frâna se află între limitele de minim și maxim și nu uitați să umpleți vasul cu lichid de spălare pentru parbriz.

Sistemul de frânare poate fi solicitat suplimentar la plecările în concediu. Distanțele sunt lungi, temperaturile ridicate, iar mașinile sunt încărcate la maximum. De aceea, nu pleca la drum cu plăcuțe de frână uzate. Mai bine schimbă-le. Nu costă mult. Dacă este cazul procedează la fel pentru discurile de frână, în situația în care uzura lor este ridicată.

Nu uita să verifici atent dacă sistemul de iluminare funcționează corect și că toate becurile luminează. Este esențial pentru siguranța ta și a celor de la bord. Chiar dacă ai becuri de rezervă cu tine trebuie să știi faptul că unele dintre acestea sunt destul de greu de schimbat, în funcție de marca și modelul mașinii.

Sistemul de climatizare este un element important de siguranță, pentru că nu poți conduce multe ore pe temperaturi ridicate fără ca acesta să funcționeze. Verifică toate funcțiile lui, iar dacă aerul nu este suficient de rece mergi la un atelier specializat pentru a completa freonul. De asemenea, ștergătoarele sunt importante, astfel încât este bine să le schimbi dacă nu mai curăță corespunzător parbrizul. La viteze mari, pe timp de ploaie, vizibilitatea bună este esențială pentru siguranță.

Dacă pleci în alte țări alocă timp pentru a studia legislația și regulile specifice zonei în care mergi. Informează-te asupra limitelor de viteză, asupra alcoolemiei cu care ai voie să conduci, dar și asupra obligativității de a avea sau nu vesta reflectorizanta în interiorul mașinii. De exemplu, în unele țări sistemele de navigație care avertizează de poziționarea radarelor fixe sunt interzise, amenzile fiind foarte mari.

Chiar dacă internetul în roaming nu mai este un lux și te poți baza pe aplicații de navigație precum Google Maps sau Waze, este bine să analizezi din timp traseul pentru a sesiza care sunt variantele mai bune. Studiază cu atenție traseul, verifică alternativele și alege cea mai potrivită variantă pentru tine. De asemenea, setează sistemul de navigație din timp și învață punctele intermediare importante în caz de urgență.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)