autovit.ro
B SECTIUNI

Valabilitatea permisului după 70 de ani: tot ce trebuie să știi

În România, la fel ca în multe alte state europene sau extra-europene, valabilitatea permisului după 70 de ani este în prezent un subiect de dezbatere. S-a pus problema dacă seniorii ar trebui sau nu să dețină în continuare un permis auto după această vârstă. În timp ce șoferii vârstnici au în spate un bagaj mare de experiență și cunoștințe privind conducerea unui automobil, există preocupări legate de siguranță și de scăderea abilităților fizice sau cognitive pe măsură ce aceștia îmbătrânesc. 

În articolul următor, vom afla ce presupune legislația din țara noastră, vom pune în balanță avantajele și riscurile condusului peste vârsta de 70 de ani și vom oferi soluții pentru echilibrarea siguranței cu independența, în cazul acestei categorii de șoferi.

Legislația privind valabilitatea permisului după 70 de ani

În prezent, legislația din România spune că permisul de conducere din categoria AM, A1, A2, A, B, Bl și BE se schimbă o dată la 10 ani, odată cu reînnoirea fișei medicale auto. Acestea se înlocuiesc în cadrul unităților de poliție, fără a fi nevoie de susținerea unui nou examen. În viitor, valabilitatea s-ar putea extinde la 15 ani.

Deși în trecut exista un proiect de lege care prevedea că, după împlinirea vârstei de 70 de ani, va fi necesară schimbarea permisului auto în fiecare an, acesta nu a intrat în vigoare. La momentul actual, în România există un alt proiect de lege emis de Comisia Europeană, care prevede înlocuirea permisului de conducere la fiecare 5 ani după împlinirea acestei vârste. Pe de altă parte, în alte țări europene valabilitatea permisului după 70 de ani are o durată mai scurtă – în Spania, spre exemplu, acesta trebuie schimbat la fiecare 2 ani.

Testarea medicală pentru obținerea permisului auto

Evaluarea medicală pentru obținerea fișei medicale auto, inclusiv în cazul extinderii valabilității permisului după 70 de ani, include următoarele consultații:

  • ORL – are rolul de a evalua răspunsul la stimulii acustici comuni din trafic (cum ar fi semnalele acustice ale ambulanței sau zgomotele produse de defecțiuni tehnice ale autovehiculului, care impun oprirea imediată);
  • Oftalmologie – se efectuează cu scopul de examina acuitatea vizuală și simțul cromatic, pentru a identifica potențiale afecțiuni oftalmologice cronice care afectează treptat funcția vizuală (cum ar fi glaucom sau retinopatia diabetică);
  • Medicină internă – verifică starea generală de sănătate, pentru identificarea unor afecțiuni la nivelul organelor interne. Dacă medicul depistează nereguli, te poate redirecționa către alte specialități medicale pentru investigații suplimentare;
  • Neurologie – consultul evaluează coordonarea mișcărilor și timpul de reacție. De asemenea, ajută la depistarea unor boli neurologice degenerative care afectează funcția motorie (mobilitatea);
  • Ortopedie – presupune identificarea bolilor aparatului locomotor, care interferă cu abilitatea de a conduce (cum ar fi anomalii ale sistemului osos);
  • Psihiatrie – are ca scop verificarea capacităților cognitive (cum ar fi memorie, gândire și percepție), precum și evaluarea atenției, emotivității și modului în care ne raportăm la relațiile cu ceilalți. Ajută la identificarea unor afecțiuni psihiatrice precum demența.

Pentru a realiza fișa medicală în vederea obținerii permisului de conducere, ai nevoie și de adeverință medicală de la medicul de familie. În funcție de conținutul acesteia, poate fi nevoie de un set de analize sau investigații suplimentare, pentru monitorizarea afecțiunilor cronice. Costul fișei medicale variază între 150 și 300 de lei.

Totuși, autoritățile iau în considerare înăsprirea evaluării medicale pentru reînnoirea valabilității permisului după 70 de ani, având în vedere starea mai precară de sănătate a șoferilor din această categorie de vârstă.

Atunci când alegi o mașină pentru seniori, confortul, siguranța și accesibilitatea sunt esențiale. Află din acest articol care sunt cele mai potrivite masini pentru seniori.

Avantajele și riscurile condusului după 70 de ani

În cazul seniorilor care continuă să se urce la volan, există atât avantaje, cât și o serie de riscuri:

Avantajele șofatului după vârsta de 70 de ani

Șoferii seniori se pot bucura de o serie de avantaje atunci când aleg să conducă în continuare la vârste înaintate:

  • Experiență: Nu putem subestima abilitățile în ale șofatului, în cazul vârstnicilor care au condus timp de zeci de ani. Aceștia au experiență în ceea ce privește circularea într-o mare varietate de condiții de drum, precum și gestionarea unor situații neprevăzute în trafic;
  • Precauție: În general, seniorii au un stil de condus mai precaut decât tinerii. Aceștia respectă cu strictețe regulile de circulație și tind să conducă mai lent, la viteze mai sigure;
  • Independență: Mulți vârstnici se bazează pe mașina personală pentru a face cumpărături, a merge la medic sau a participa la întâlniri în cadrul unor grupuri sociale. Astfel, automobilul le asigură un grad ridicat de independență, deoarece nu sunt nevoiți să apeleze la copii sau nepoți pentru a putea efectua activitățile de zi cu zi.

👉 Alege o platformă cu oferte de încredere! Pe autovit.ro ai la dispoziție zeci de mii de anunțuri de automobile, inclusiv mașini la mâna a doua cu garanție, în funcție de preferințe, necesități și buget.

Riscurile șofatului după vârsta de 70 de ani

În ciuda avantajelor anterior menționate, există în continuare o serie de preocupări cu privire la siguranța în trafic. Odată cu înaintarea în vârstă, apar modificări fizice și psihice care interferă cu abilitatea de a conduce un autovehicul.

Problemele de vedere sau deficiențele de auz, timpii de reacție reduși, declinul cognitiv (cum ar fi demența), bolile neurologice legate de îmbătrânire (de exemplu, boala Parkinson), complicațiile unor afecțiuni cronice (cum ar fi ale diabetului zaharat și bolilor cardiovasculare) sunt provocări frecvente în rândul șoferilor din această categorie de vârstă, fiind și factori de risc importanți pentru producerea accidentelor rutiere.

Atât la nivel mondial, cât și în România, statisticile arată că persoanele peste 70 de ani sunt implicate într-un număr mare de accidente, comparativ cu șoferii tineri. Acestea pot duce la răniri grave, dizabilitate sau chiar deces, ceea ce impune adoptarea unor soluții și măsuri de siguranță. Tocmai din acest motiv a fost ridicată problema valabilității permisului după 70 de ani.

👉 Citește articolul „Ce trebuie sa faci in cazul unui accident de circulatie” și descoperă cum procedezi în cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier.

Soluții și măsuri de siguranță

valabilitate permis

Cu toate că fișa medicală pentru extinderea valabilității permisului după 70 de ani se efectuează odată cu schimbarea acestuia (în prezent la fiecare 10 ani), specialiștii recomandă consultații medicale de rutină, în fiecare an. În cazul vârstnicilor, care pot prezenta anumite patologii cronice, investigațiile medicale pot fi necesare chiar mai frecvent (spre exemplu, la 6 luni).

Prin urmare, ca măsură de precauție, este important ca șoferii să discute cu medicul specialist cu privire la modul în care afecțiunile prezente influențează capacitatea de a șofa și potențialele riscuri asociate. De asemenea, pe măsură ce patologiile evoluează, este esențial să ceară acordul specialistului pentru a se urca la volan în continuare. Pentru că membrii familiei pot sesiza mai ușor schimbările, se recomandă ca aceștia să îi atenționeze pe seniori în legătură cu aceste aspecte.

Implementarea reevaluării medicale obligatorii în privința extinderii valabilității permisului după 70 de ani poate fi o soluție pentru prevenirea accidentelor. Acest lucru ar putea ajuta la identificarea timpurie a persoanelor care prezintă declin cognitiv sau fizic. De asemenea, unele persoane sunt de părere că reexaminarea auto pentru evaluarea abilităților de conducere ar trebui să devină obligatorie în aceste condiții.

Renunțarea la șofat poate avea un impact psihologic major asupra unei persoane care a condus toată viața. Deși este o schimbare greu de acceptat, în unele cazuri aceasta reprezintă o măsură de siguranță personală, precum și pentru ceilalți șoferi și pietoni. Dacă te regăsești în această situație, ai la dispoziție transportul în comun pentru a te deplasa către punctele de interes, care vine la pachet cu unele beneficii pentru pensionari (cum ar fi abonamente gratuite în anumite orașe). O altă variantă, mai costisitoare însă, este reprezentată de serviciile de taximetrie.

👉 O mașină neîntreținută poate fi un pericol public, indiferent de abilitățile șoferului. Află care sunt metodele prin care poți să menții sănătatea mașinii tale, din articolul „Sfaturi pentru intretinerea unei masini cu o cutie manuala de viteze”.

Cum să îți menții abilitățile de conducere

Există o serie de strategii care pot fi luate în considerare, pentru a menține sau îmbunătăți abilitățile de conducere în cazul seniorilor:

  • Aderența la serviciile medicale: Este important să nu neglijezi investigațiile medicale de rutină, pentru a depista la timp eventuale afecțiuni care interferă cu șofatul. De asemenea, urmează tratamentul recomandat de medic pentru a gestiona cu succes afecțiunile cronice și a preveni complicațiile. În cazul în care te confrunți cu probleme ale aparatului locomotor, ședințele de fizioterapie sunt eficiente pentru îmbunătățirea coordonării mișcărilor, forței musculare și echilibrului;
  • Cursuri de conducere defensivă: Poți lua în considerare participarea la cursuri de șofat, cum ar fi cele de conducere defensivă. Astfel, vei fi la curent cu schimbările în ceea ce privește tehnologia, îți vei actualiza cunoștințele și îți vei îmbunătăți capacitatea de a evita accidente;
  • Menținerea unui stil de viață sănătos: Adoptă obiceiuri alimentare sănătoase și echilibrate, conform recomandărilor specialiștilor. De asemenea, fă mișcare în mod regulat, în limita indicată de medic, incluzând în antrenament și exerciții fizice de întărire a musculaturii. Stilul de viață sănătos este o metodă de a te menține în formă.

👉 O mașină automată poate fi o alegere bună pentru a conduce mai ușor și în siguranță. Descoperă ofertele de încredere de pe Autovit la automobilele care prezintă cutii de viteză automate.

Prin urmare, valabilitatea permisului după vârsta de 70 de ani este încă o chestiune controversată în România, iar anumite proiecte de lege sunt în desfășurare pentru a modifica regulile privind reînnoirea permisului auto după această vârstă. Deși conducerea unui automobil după 70 de ani poate avea uneori o serie de avantaje, îngrijorările privind siguranța în trafic persistă. Totuși, există o serie de soluții potențiale, măsuri de precauție și strategii pentru menținerea abilităților de conducere, care pot fi luate în considerare. Obiectivul final: obținerea unui echilibru între autonomie și siguranță, pentru a prezerva calitatea vieții seniorilor.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)