Incepand cu anul 2014, toate autoturismele noi comercializate in Uniunea Europeana vor trebui sa indeplineasca un nou set de reglementari in domeniul sigurantei pasive. Astfel, pe langa normele in vigoare, Comisia Europeana impune ca toate autoturismele care primesc omologarea de tip incepand cu 1 noiembrie 2012 sa respecte urmatoarele 7 criterii de siguranta…
Aceste masuri se refera pe de o parte la modalitatile de informare a soferului in ceea ce priveste siguranta deplasarii, iar pe de alta parte la o protectie suplimentara a pasagerilor in exploatarea vehiculului. Iar aceste noi reglementari sunt obligatorii in virtutea Ordonantei de Siguranta Generala adoptata in anul 2009 si care inlocuieste mai mult de 50 de directive, fara a slabi cumva vreun standard de siguranta. Dar haideti sa vedem care sunt cele 7 reglementari:
1. Avertizarea sonora pentru purtarea centurii de siguranta
Desi nu este o noutate in domeniul auto, in momentul de fata exista cativa constructori care nu si-au dotat autoturismele cu semnal acustic pentru cuplarea centurii de siguranta. CE mai obliga producatorii auto ca din 2014, pe langa acest semnal acustic, autoturismele sa beneficieze si de un martor luminos in plansa de bord care sa avertizeze soferul ca a uitat cuplarea centurii de siguranta.
2. Siguranta sporita la incarcarea vehiculelor electrice si plug-in
Masinile electrice si cele hibrid plug-in vor trebui sa respecte reguli mai stricte de siguranta care sa protejeze utilizatorii impotriva unui soc electric provenit din compartimentul motor sau de la orice alta parte a vehiculului. Aceasta reglementare se refera si la procedura de reincarcare de la prizele stradale, o metoda de alimentare realizata indiferent de conditiile atmosferice.
3. Montarea de stickere pentru avertizarea riscului airbagului asupra copiilor
Desi este un criteriu important in evaluarile EuroNCAP, la multe autoturisme aceste etichete de avertizare nu sunt plasate in zone foarte vizibile sau lipsesc cu desavarsire. Insa din 2014, toate autoturisme noi vor trebui sa introduca astfel de stickere de atentionare, mai ales pentru necesitatea decuplarea airbagului in situatia montarii scaunului pentru copil pe locul pasagerului din fata.
4. Dotarea autoturismelor cu cel putin doua sisteme de ancorare ISOFIX
Din anul 2014, bancheta noilor autoturisme trebuie sa dispuna de cel putin doua porturi de ancorare ISOFIX, pentru doua scaune. Reglementarea este in vigoare peste Ocean din anul 2002. Mai mult, scaunele pentru copii vor fi impartite doar in doua categorii de marime, si nu de greutate, cum este in prezent.
5. Monitorizarea permanenta a presiunii in pneuri
Pentru evitarea accidentelor, CE impune ca toate autoturismele noi sa dispuna de sistem de monitorizare a presiunii in anvelope care sa avertizeze soferul in situatia pierderii de aer. Este bine de stiut ca o presiune corecta in anvelope contribuie la un consum optim de carburant si la reducerea distantei de franare.
6. O protectie mai buna contra deplasarii bagajelor
Aceasta noua reglementare se refera la caroseriile de tip hatchback, break, notchback, monovolum, SUV, adica cele la care portbagajul este integrat in habitaclu. Noua directiva prevede ca bancheta sa fie suficient de rezistenta pentru a proteja pasagerii in cazul unui impact frontal si care ar genera deplasarea bagajelor spre interiorul masinii.
7. Indicator de schimbare optima a treptei de viteza
Ceea ce la inceput era doar o metoda pentru eficientizarea consumului de carburant, din anul 2014 devine obligatorie pentru toate masinile noi. Iar daca soferul tine cont de martorul luminos din plansa de bord, motorul va functiona teoretic in zona de cuplu maxim. Astfel, pe langa un consum optim de carburant si emisii poluante reduse, se mai obtine si dobandirea unui stil de condus mai calm, si implicit mai sigur in trafic.
Cum vi se par aceste 7 noi directive impuse de Comisia Europeana? Credeti ca vor ajuta la o scadere a numarului de accidente sau doar vor genera costuri suplimentare pentru producatorii de autoturisme? Comentati aici…
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.