Constatarea amiabilă este o procedură mult mai simplă de evaluare a daunelor în cazul unui accident rutier fără victime, care nu mai necesită implicarea poliției rutiere, ci doar a firmei de asigurări.
Acest proces de înțelegere amiabilă este convenabil atât pentru șoferii implicați în accidente rutiere, care nu vor mai trebui să aștepte organele abilitate pentru stabilirea circumstanțelor accidentului, cât și pentru poliția rutieră, deoarece nu va mai trebui să aloce resurse pentru fiecare accident minor.
În cele ce urmează vom exemplifica avantajele unei constatări amiabile de accidente, situațiile în care aceasta poate fi utilizată, dar și cadrul său legal și vom explica modul în care trebuie completat formularul pentru a fi valid.
Cadrul legal
Ce este formularul de constatare amiabilă
Model de completare constatare amiabliă
Cum este despăgubit un șofer de către societatea asiguratoare
Obligațiile asiguratorului
Ce acte trebuie să fie însoțite de constatarea amiabilă și cine le primește
Avantajele constatării amiabile de accident
Cadrul legal
Întreaga procedură a constatării amiabile este reglementată prin art. 17 alin. 1 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, supranumită și legea RCA.
Forma, procedurile și conținutul formularului de constatare amiabilă sunt reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.), în conformitate cu prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.
Condiții de aplicare a constatării amiabile
Conform Articolului 41 din Norma ASF 20/2007, pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule, din care nu au rezultat victime omenești, nu mai este necesară implicarea poliției, iar asigurații pot informa firmele din domeniul asigurărilor în baza unui document tipizat, eliberat de către aceste societăți, numit constatare amiabilă de accident.
Ce este formularul de constatare amiabilă
Formularul de constatare a accidentului reprezintă descrierea unui cumul de evenimente și elemente care contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Scopul acestui document este obținerea de informații privind împrejurările producerii accidentului, nu a stabilirii vinovăției. Acest lucru este lăsat în sarcina asiguratorilor RCA la care autovehiculele implicate în accident au polițele obligatorii.
În cazul în care una dintre părți nu este de acord cu semnarea documentului, constatarea accidentului rutier va fi efectuată de unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul rutier, iar în situația în care unul dintre cele două autoturisme a fost staționat sau parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul sau șoferul acestei mașini.
Citește și: Stiai ca RCA-ul iti permite sa beneficiezi de masina de inlocuire pe durata reparatiei?
Condițiile în care formularul de constatare înlocuiește documentele întocmite de poliția rutieră
Formularul de constatare poate fi utilizat în relația cu asiguratorii, iar în cazul în care este completat și semnat de ambii șoferi implicați în accidentul rutier, nu va mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră.
Pentru a fi valid, în document este necesar să fie completate toate câmpurile obligatorii și trebuie precizate informații concrete privind circumstanțele producerii accidentului rutier, astfel încât să permită societăților asiguratoare să stabilească vinovăția.
Model de completare constatare amiabilă
Formularul de constatare amiabilă este un document tipizat care are valoare juridică și care conține două pagini, împărțite în două coloane. Fiecare dintre cei doi șoferi trebuie să completeze una dintre coloane cu informații precum:
- Datele de identificare ale șoferului;
- Datele de identificare ale proprietarilor autoturismelor implicate în accident;
- Locul și data producerii accidentului;
- Datele de identificare ale societăților de asigurare RCA la care sunt asigurate mașinile implicate;
- Informații referitoare la polița de asigurare.
De menționat este faptul că schița descriptivă a circumstanțelor în care s-a produs accidentul se completează o singură dată în cadrul formularului, astfel că ambii conducătorii auto vor trebui să se pună de acord cu circumstanțele în care s-a produs accidentul. În cazul în care aceștia nu se pun de acord, singura soluție este aceea de a se deplasa la poliție, unde fiecare dintre cei doi va putea să își spună varianta cu privire la modul în care s-a produs accidentul. În cele ce urmează vă prezentăm un model de constat amiabil.
Poate ți-ar fi mai ușor să vezi concret care este procedura amibilă și cum completezi CORECT rubricile din formular. Am pregătit un video ce te va ghida pas cu pas. Nu uita: primul pas, înainte de a face orice altceva, este cel de a fotografia cele două mașini, în poziția în care au rămas imediat după impact. Apoi, eliberează suprafața carosabilă.
Asiguratorul va realiza un proces-verbal de constatare în maximum 3 zile lucrătoare, în care va preciza toate piesele auto avariate și va propune soluții pentru repararea acestora. În cazul în care șoferul ce trebuie despăgubit nu este de acord cu propunerile firmei asiguratoare, acesta poate înscrie obiecțiile în secțiunea corespunzătoare.
În cazul în care persoanele responsabile cu reparația mașinii constată și alte defecțiuni decât cele precizate în act, se va întocmi un alt proces-verbal. Cu toate că unitatea asiguratoare decide cine va fi despăgubit în cazul producerii unui accident pentru care s-a încheiat o constatare amiabilă, soluțiile tehnice de reparație a mașinii sunt stabilite în conformitate cu manualul de reparație al producătorului mașinii, de către un service auto autorizat.
După întocmirea acestor documente, asiguratorul va trebui să ofere un răspuns în maximum 30 de zile de la depunerea acestora, iar în cazul lipsei unui răspuns se consideră că dosarul a fost aprobat automat. După avizarea dosarului, asiguratorul va trebui să facă plata în maximum 10 zile de la depunerea ultimului document pe care asiguratorul l-a solicitat.
Citește și: Ce poti cumpara rapid de la dezmembrari daca ai o masina mai veche
Unde poate fi aplicat formularul de constatare amiabilă
Formularul „Constatare amiabilă de accident”, poate fi utilizat pe întregul teritoriu al României, indiferent de locul în care s-a produs accidentul. În cazul în care mașina șoferului vinovat este înmatriculată în altă țară, formularul se poate completa, însă doar din punctul de vedere al firmei de asigurare românești.
Obligațiile asiguratorului
Când vine vorba de constatarea amiabilă de accident, asiguratorii au anumite obligații față de conducătorii auto. Printre acestea:
- Asiguratorii RCA au obligația de a tipări și distribui asiguraților formularul de constatare, fără a inscripționa pe acesta sigla proprie sau denumirea firmei;
- Asiguratorii RCA trebuie să instituie un canal de comunicare cu asigurații, prin care aceștia pot solicita informații cu privire la modul de instrumentare a daunelor produse mașinilor asigurate RCA, în accidente de circulație;
- Persoana asigurată trebuie să primească acces la canalul de comunicare în momentul în care încheie contractul RCA sau oricând pe parcursul derulării acestuia.
În cazul în care persoana asigurată solicită acest lucru, compania de asigurare are obligația să-i comunice acestuia informații cu privire la:
- Modul în care se completează formularul „Constatare amiabilă de accident”;
- Drepturile și obligațiile persoanei asigurate, în baza legislației locului de producere a evenimentului rutier;
- Procedurile pe care asigurații trebuie să le parcurgă în vederea instrumentării daunei și a reparației vehiculului avariat;
- Alte informații care să înlesnească soluționarea amiabilă a cazului.
Ce acte trebuie să fie însoțite de constatarea amiabilă și cine le primește
Procedura de depunere a constatării amiabile este opțională și oferă persoanelor implicate într-un accident fără victime posibilitatea de a constata daunele fără a mai fi nevoie de implicarea Poliției.
După ce documentul este semnat de ambele părți, acesta trebuie depus la societatea de asigurări a șoferului vinovat. Constatul amiabil va trebui însoțit și de următoarele documente:
- Autorizație de reparație;
- Polița RCA a șoferului vinovat;
- Permis de conducere;
- Certificatul de înmatriculare a mașinii avariate;
- Cerere de despăgubire;
- Alte acte solicitate de inspectorul asigurator.
Cu ajutorul acestor documente, asiguratorul va întocmi dosarul de daună în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor.
Avantajele constatării amiabile de accident
Formularul de constatare amiabilă a accidentului vine cu foarte multe avantaje, pentru toate părțile implicate într-un eveniment rutier. Printre acestea se numără:
- O economie mare de timp, din moment ce se elimină nevoia de a merge la Serviciul Constatări Daune al Poliției Rutiere pentru a obține certificatul de contravenție și autorizația de reparație a vehiculului;
- Formularul de înțelegere amiabilă poate fi completat atât pentru evenimente petrecute pe drumuri publice, cât și pe drumuri care nu sunt deschise circulației publicului;
- Dacă un autoturism este staționat sau parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul acestuia;
- Se elimină total intervenția poliției în stabilirea vinovatului de accident (doar cu condiția ca accidentul să nu fi presupus victime).
Formularul de constatare amiabilă este o unealtă extrem de utilă în cazul unui eveniment rutier ușor, care te poate scăpa de o foarte mare bătaie de cap, dacă este folosit corespunzător. Cunoaște-ți drepturile, fii la curent cu legislația în vigoare și asigură-te că ambele sunt respectate de cei responsabili.
Sursa Foto: Shutterstock
Un pasionat al domeniului auto, Dragos este mereu in cautarea ultimelor tendinte si noutati din industrie. A crescut indragind motoarele cu combustie interna, insa este pasionat, deopotriva, de sunetul inconfundabil al unui motor V8, cat si de evolutia tehnologica in domeniul masinilor electrice. Fie ca vorbim despre performanta, design, tehnologie sau tendinte in industrie, Dragos este mereu la curent cu cele mai noi inovatii si evenimente din lumea auto, oferind informatii complexe intr-un mod accesibil si captivant.